Aflati in pragul falimentului, crescatorii de animale ameninta cu proteste

Luni, 31 August 2015, ora 15:03 2298 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Crescatorii de animale se plang ca se afla in pragul falimentului si ameninta cu proteste, indicandu-l ca principal vinovat pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Ne intrebam daca Ministerul Agriculturii mai exista, pentru ca nu ne ajuta cu nimic. Cantitatea de lapte a scazut deja cu 50% si situatia se agraveaza pe zi ce trece. Pierderile sunt enorme. Seceta a afectat sectorul zootehnic prin scaderea productiilor de lapte si a sporului in greutate la tineret, din cauza cantitatii scazute de masa verde, ceea ce duce la diminuarea cu 30% a posibilitatii de producere a furajelor pentru perioada de stabulatie.

De distrugerea sectorului zootehnic din Romania se face vinovat ministrul Agriculturii, preocupat mai mult de cultul personalitatii decat de problemele din sector. De asemenea, cerem demiterea directorului din Ministerul Agriculturii Gheorghe Neata, care lucreaza prin intermediul ANARZ pentru distrugerea zootehniei", a declarat intr-un comunicat presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, Marcel Andrei, potrivit Mediafax.

Despagubiri pentru recoltele parjolite de seceta - Cati bani da statul

Avand in vedere situatia grava in care se afla sectorul de crestere a animalelor, Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine va trece la actiuni de protest, inclusiv la blocarea drumurilor, mai arata comunicatul citat.

Pierderi grave

Estimarile arata ca seceta a produs pagube agricultorilor in valoare de doua miliarde de euro.

Cod rosu in agricultura, din cauza secetei. Efecte in lant: Pagube uriase, posibile scumpiri

Cea mai afectata cultura este cea de porumb, insa exista si alte culturi care au avut de suferit de pe urma caldurii excesive, precum soia, grau, rapita, floarea-soarelui, dar si legumele.

Pe regiuni, agricultorii din Moldova au cele mai mari batai de cap, unde unele suprafete sunt distruse in proportie de 100%, dar probleme mari au si cei din sud-vestul Banatului, vestul si estul tarii, arata estimarile Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News