Adopta Romania euro in 2019? BNR, tot mai sceptica

Joi, 17 Septembrie 2015, ora 12:23
2750 citiri
Adopta Romania euro in 2019? BNR, tot mai sceptica
Foto: Ziare.com

Anul 2019 a devenit o tinta nefezabila pentru aderarea Romaniei la zona euro, din cauza faptului ca anuntarea obiectivului nu a fost urmata de o foaie de parcurs clara, sustine viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu.

"2019 nu a fost neaparat, la momentul anuntarii sale, o tinta imposibila. Noi am calificat-o drept una foarte ambitioasa si am laudat aptitudinile de ancora pentru politicile publice. 2019 a devenit tot mai mult o tinta nefezabila pe masura ce anuntarea ei nu a fost urmata de elaborarea unui plan de actiune si de punerea sa in practica.

Relansarea discutiei in aceasta vara de catre presedintele Romaniei poate crea premisele unei asemenea constructii institutionale.

(...) Desigur, vedem si cealalta fata a monedei: discutiile publice despre legislatie care sa duca la derapaje bugetare, prin care criteriile de convergenta nominala sa fie si ele incalcate, ne indeparteaza de un asemenea obiectiv", a explicat joi Olteanu in cadrul conferintei "Viitorul Romaniei in Europa deceniului urmator".

Poate Romania sa adopte moneda euro in 2019? Ce cred Ponta si Isarescu

Oficialul BNR este de parere ca Romania trebuie sa isi asume ca viitorul sau bun este in zona euro, pentru ca ramanerea in afara zonei nu scuteste tara de implementarea reformelor structurale, ci acestea ar trebui sa fie chiar mai dure intr-o astfel de perspectiva.

Trecem la euro din 2019? Consiliul Fiscal: O tinta ambitioasa, dar...

Ponta si trecerea Romaniei la euro: In declaratii - 2019, in practica...

"Vad o discutie serioasa si importanta despre necesitatea intrarii in zona euro cu o economie viabila, ceea ce presupune fundamental bugete echilibrate si competitivitate, asigurate prin reforme structurale. Pentru cei care nu doresc sau se tem de asemenea politici am un mesaj dezamagitor: ramanerea in afara zonei euro nu inlatura nevoia de asemenea reforme. Dimpotriva!

Ne impune mai mari masuri pentru a asigura stabilitatea in criza a unei tari izolate si lipsite de protectia credibilitatii unei mari forte economice si politice globale. Nu scapi de reforme grele daca eviti intrarea in zona euro", a precizat viceguvernatorul BNR.

Isarescu vrea o lege privind aderarea la euro in 2019

In schimb, el a subliniat ca intrarea in zona euro a unei economii necompetitive este neserioasa, trecand peste faptul ca o asemenea abordare nu ar fi acceptata de membrii euro-zonei.

In acest context, reprezentantul BNR a reamintit faptul ca nu exista substitut pentru cresteri de productivitate, iar pentru reluarea parcursului catre moneda unica europeana Romania trebuie sa isi stabileasca un calendar de politici care sa asigure cresteri de productivitate, sa il integreze intr-o foaie de parcurs si sa avanseze un termen rezonabil pentru aderare.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Romania aderare zona euro, #Romania euro 2019, #Bogdan Olteanu zona euro, #BNR zona euro , #zona euro