Adio autostrazi, bun venit drumuri expres (Foto)

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 07:19
11393 citiri
Adio autostrazi, bun venit drumuri expres (Foto)

Ministrul Transporturilor Ioan Rus a aratat ca Guvernul are o noua strategie in ceea ce priveste infrastructura rutiera, avand in vedere ca a decis sa construiasca drumuri expres in locul unor autostrazi.

In prezent, tara noastra are 644 de km de autostrada si niciun drum expres.

Dar conform Master Planului de Transport, prezentat marti de Ioan Rus, Romania ar mai avea nevoie, pana in 2030, de 656 de kilometri de autostrada, la care se vor adauga 2.226 de kilometri de drumuri expres, 2.674 kilometri de drumuri TransRegionale, 293 de kilometri de drumuri EuroTrans si 172 de kilometri de variante ocolitoare.

In cazul autostrazilor prevazute in document, costurile estimate ajung la 6,589 miliarde de euro, fara TVA, iar pentru drumurile expres - 17,519 miliarde de euro, fara TVA.

Guvernul taie patru miliarde de lei alocate proiectelor cu fonduri UE, din care peste un miliard de lei de la autostrazi

Proiectele de autostrazi din Master Plan

Sibiu - Brasov (103 kilometri), costuri estimate de 690 milioane de euro, fara TVA,

Ploiesti - Comarnic (49 kilometri, 310 milioane de euro, fara TVA),

Craiova - Pitesti (115 kilometri, 870 milioane de euro, fara TVA),

Brasov - Bacau (158 de kilometri, 2,068 miliarde de euro, fara TVA),

Gilau - Bors (177 kilometri, 1,534 miliarde de euro, fara TVA),

Comarnic - Brasov (54 kilometri, 1,117 miliarde de euro, fara TVA).

Drumurile expres

Modernizarea centurii existente de sud a Capitalei,

Bacau - Suceava,

Suceava - Siret,

Buzau - Focsani,

Bacau - Focsani - Braila - Galati,

Gilau - Bors,

Turda - Halmeu,

Gaesti - Ploiesti - Buzau - Braila,

Lugoj - Craiova,

Bucuresti - Alexandria - Craiova,

Sibiu - Pitesti,

Suceava - Botosani,

Pascani - Iasi - Ungheni,

Targu Mures - Pascani,

Brasov - Pitesti,

Bacau - Piatra Neamt,

Constanta - Tulcea - Braila (inclusiv podul de la Braila).

Ce prevedea fostul proiect al Guvernului

In decembrie 2013, Guvernul a prezentat un proiect legat de infrastructura rutiera, care arata ca pana in 2018, Romania va fi impanzita de autostrazi.

"Este un proiect al Romaniei in ansamblu - acela de a avea in mod realist o retea de autostrazi. Am stabilit anul 2018 ca orizont posibil de realizare a acestor autostrazi, nu intamplator - 2018 este un an important, cand se vor implini 100 de ani de cand Romania a fost unificata", a declarat premierul Victor Ponta la prezentarea proiectului "Romania 100 - Autostrazi".

Ce spun economistii despre autostrazi

Economistii nu privesc cu ochi buni autostrazile din Romania.

"Singurul mod prin care un politician o sa inteleaga 'chestia' cu autostrazile este sa-l faci sa conduca singur, fara SPP, fara Politie, pe bucata Deva - Arad cand 'dau drumul' vamesii la tiruri", a scris pe Facebook Florin Citu.

Pe de alta parte, profesorul universitar Bogdan Glavan sustine ca autostrazile din Romania nu vor fi rentabile niciodata, avand in vedere volumul de trafic estimat.

"Chiar mai mult, pentru amortizarea lor inca vor mai plati nepotii nostri la momentul in care, precis, niste baieti destepti vor vinde ideea ca Romania are nevoie de tuneluri vidate.

(...) Politicienii voiau sa costruiasca autostrazi si acolo unde traficul este mai mic de 10 ori decat in Cehia! Nimeni nu a recunoscut ca autostrazile au un cost, ca acest cost este suportat de populatie si ca, la naiba, populatia are si alte nevoi care trebuie satisfacute.

De exemplu, de ce sa risipim banii pe autostrazi pentru care nu avem trafic, cata vreme i-am putea folosi pentru reforma sistemului de pensii - care altmineri le va servi cetatenilor o mare teapa, raportul pensie/salariu injumatatindu-se pana in 2040?", se intreaba Bogdan Glavan pe blogul Logec.ro.

El sustine ca rocada drumuri expres - autostrazi e binevenita pentru ca nu se vor mai risipi atat de multi bani. Potrivit Master Planului, in medie, un kilometru de drum expres va costa 7,8 milioane de euro, in timp ce autostrazile se vor construi, in medie, cu 10 milioane de euro/km.

"Insa din punctul meu de vedere si aceste drumuri expres sunt un lux pentru o tara in care un sfert din populatie traieste in case de chirpici, in care jumatate dintre romani au WC in curte. Oare pe ei nu i-ar ajuta daca am scadea fiscalitatea? Daca mancarea ar fi mai ieftina? Ba da, dar vedeti dvs., nimeni nu taie o panglica atunci cand scad birurile. Nimeni nu pune o placuta, cum a pus Oprescu pe Pasajul Basarab, pe care sa scrie: 'acest impozit a fost redus de Gigel'. Plus ca trebuie sa se miste si baietii destepti mai rapid, ca altfel pentru ce si-au mai luat masinile alea scumpe?", mai noteaza profesorul universitar.

Cum explica ministrul Rus transformarea autostrazilor in drumuri expres

Ministrul Ioan Rus a dat cateva explicatii legate de decizia de a realiza drumuri expres in loc de autostrazi.

Ruta Pitesti-Sibiu, in ciuda faptului ca face parte dintr-un coridor european de maxima importanta si a fost ceruta in repetate randuri de Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, va fi realizat in regim de drum expres.

Rus motiveaza aceasta decizie "din ratiuni economice", dar si avand in vedere ca "Sibiu - Fagaras - Brasov si tot ce inseamna Valea Prahovei - Ploiesti - Bucuresti se califica la regim de autostrada, din cauza faptului ca se canibalizeaza una pe alta si din cauza ca Sibiu - Brasov - Ploiesti - Bucuresti este disponibila pentru peste doua milioane de persoane plus o activitate economica masiva existenta din Bucuresti pana in Sibiu, iar Sibiu - Pitesti se califica la regim de drum expres pentru ca se adreseaza unui numar de peste un milion de locuitori si o activitate economica deosebita in zona".

Guvernul nu va face o autostrada din Bucuresti pana in Alexandria, ci un drum expres care va avea capatul in Craiova.

"Pentru a rezolva cateva zone ale tarii noi avem nevoie de partea de vest a tarii, Arad - Timisoara - Sibiu, de fapt Sibiul se rezolva prin existenta acelor autostrazi la care se lucreaza deja. Partea de nord - vest a tarii se rezolva prin continuarea lucrarilor la Autostrada Transilvania, partea de centru a tarii se rezolva la Brasov, cu accesibilitate pe aceste doua zone", a explicat ministrul Transporturilor.

Pentru Moldova, Rus a aratat ca se vor construi o autostrada si un drum expres. Pe de alta parte, tot un drum expres va exista si intre Constanta si Tulcea.

Guvernul mai promite ca intre Pitesti si Craiova va trece un drum expres, care ar putea fi extins daca vor exista bani pana la Calafat.

C.P.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#autostrazi drumuri expres, #drumuri expres Romania , #infrastructura