Adevarata criza economica a Americii

Autor: Ana Ilie
Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 08:35
4667 citiri
Adevarata criza economica a Americii

Care este adevarata problema economica cu care se confrunta America? Dincolo de inchiderea Guvernului federal si blocajele inerente acestei situatii, ce vor duce, cel mai probabil, la statistici negative pe luna octombrie, datele pana in septembrie inclusiv arata ca economia americana creeaza cam 140.000 de slujbe pe luna. O situatie ce ar ferici multe tari ale lumii, nu insa si SUA.

In urma cu sase luni, in fiecare luna erau create 200.000 de slujbe, minimul necesar pentru o revenire economica robusta. Nu pare o diferenta ingrijoratoare, totusi analistii Timeconsidera ca este o veste proasta.

Rata somajului a scazut putin, pana la nivelul de 7,2%. Rata de participare la forta de munca, element crucial al cresterii economice, este aproape neclintit, la nivelul de 63,2%, cu toate ca ramane cel mai ridicat nivel de cand femeile au patruns pe piata fortei de munca, in masa, in anii '80.

De fapt, problema cea mai mare a Americii, o constituie salariile, spun expertii.

Daca nu intra mai multe persoane pe piata muncii, nu exista competitia salariala ce incurajeaza firmele sa ridice salariile angajatilor. Si daca nu ai salarii mai mari, nu ai consum robust. Consumul, la randul sau, incurajeaza firmele sa faca angajari, intr-un ciclu care se auto-alimenteaza.

Cel mai ingrijorator scenariu pentru economia americana, in acest moment, spune sursa citata, este nemiscarea salariilor. Acestea au ramas inghetate de cinci ani. Nu e nevoie sa fii economist ca sa intelegi ca nu poti avea o revenire robusta intr-o economie bazata in proportie de 70% pe consum cand majoritatea angajatilor nu au primit o marire salariala de la inceputul crizei financiare.

Banca centrala, Federal Reserve (Fed), face tot ce poate pentru a sustine revenirea. Masurile includ aruncarea a 85 de miliarde de dolari pe luna pe piata, cumparand obligatiuni si altfel de active. Este o initiativa care nu da semne ca se va opri curand. Initial, se credea ca Fed va continua sa cheltuiasca sume importante de bani pana cand somajul va ajunge sub nivelul de 6,5%, insa multi economisti cred ca situatia se va prelungi pana aproape de 6%, intrucat scaderea ratei somajului nu reflecta o intarire a economiei.

Banca centrala considera, asadar, ca politica monetara poate ajuta stimularea cresterii numarului de locuri de munca. In acest moment, insa, sustine sursa citata, exista dovezi care ar demonstra ca programul Fed a avut eficienta maxima la inceput. A dat incredere pietelor si a sporit fluxul de bani in economia reala imediat dupa criza.

Insa aceste masuri nu mai functioneaza la fel de bine in prezent. Actiunile au crescut, insa inegalitatea materiala este in crestere - bogatii beneficiaza in mod disproportionat de interventia financiara a Fed, o arata statisticile.

E nevoie ca salariile sa creasca, nu numai actiunile, pentru o revenire reala a economiei Americii.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#criza economica america, #salarii america, #criza financiara , #criza economica mondiala