7 riscuri care ar putea distruge Europa asa cum o stim acum

Marti, 26 Aprilie 2016, ora 08:02
8738 citiri
7 riscuri care ar putea distruge Europa asa cum o stim acum
Foto: Hepta.ro

Europa se afla foarte aproape de momentul dezbinarii, iar acest lucru ar provoca schimbari semnificative in viata tuturor celor care traiesc pe Batranul Continent.

Specialistii de la Economist Intelligence Unit (EIU) au publicat de curand un raport, unde detaliaza cele mai mari provocari din regiunea noastra.

Documentul prezinta cele mai mari 7 amenintari pentru stabilitatea economica si politica a Europei si arata modurile in care viata asa cum o stim ar putea lua sfarsit, transmite Business Insider.

Brexit

Referendumul din Marea Britanie legat de apartenenta sa la Uniunea Europeana (Brexit) este o problema majora pentru Batranul Continent, potrivit specialistilor EIU.

"Daca votul va fi in favoarea iesirii din UE, atunci acest lucru va declansa turbulente economice si politice, in special pe termen scurt", potrivit raportului citat.

"Lira sterlina se va deprecia inca de dinaintea referendumului, insa validarea Brexit-ului ar provoca o cadere accelerata a monedei, cauzata de evaluarile legate de costurile acestui proces. Investitorii ar fi ingrijorati de exodul capitalului si al fortei de munca, afectand grav economia tarii, subminand astfel statutul Marii Britanii de zona sigura pentru plasat banii", arata economistii EIU.

Dupa atenuarea socului initial, apele s-ar linisti putin, insa incertitudinea legata de viitorul economic al Marii Britanii ar conduce la amanarea unor investitii si pierderea increderii in sistemul financiar al acestei tari.

Dar poate cel mai mare pericol al Brexit-ului este legat de consecintele asupra Uniunii Europene.

"Un posibil raspuns la iesirea Marii Britanii din UE ar putea fi intensificarea eforturilor de a creste integrarea politica supranationala, in special in zona euro. Acest lucru va conduce la o criza legata de deciziile luate la nivelul blocului comunitar, ceea ce va ajuta partidele eurosceptice", potrivit EIU.

Economia Greciei e inca in corzi

Cu toate ca Grecia a semnat o intelegere cu creditorii internationali, vineri, pentru a lua noi masuri pentru a-si repara economia, primind noi fonduri, specialistii EIU sustin ca e discutabila capacitatea guvernului elen (oricare ar fi el) de a implementa austeritatea ceruta de institutiile care finanteaza aceasta tara.

In consecinta, pericolul iesirii Greciei din zona euro (Grexit) inca exista, iar daca se va concretiza, atunci va reprezenta o lovitura imensa din punct de vedere politic pentru proiectul european.

Politica monetara

Inflatia si cresterea economica sunt blocate la niveluri mici in zona euro, dupa ani de zile de dobanzi apropiate de zero, masura care a fost initiata de Banca Centrala Europeana. EIU arata ca e cazul sa se faca schimbari drastice in ceea ce priveste politica monetara, iar unele voci din sistemul bancar vorbesc deja de pornirea "elicopterului de bani", care ar insemna tiparirea de bancnote care vor ajunge direct in buzunarele consumatorilor, pentru a cumpara ce vor acestia.

Productivitatea e in picaj

Europa se confrunta cu o scadere a productivitatii muncii, cauzata de factori precum recesiunea si schimbarile structurale.

Problema identificata de EIU este ca cele mai mari 5 economii ale Europei au avut raspunsuri diferite la criza, iar aceasta lipsa de coordonare va afecta toata regiunea, deoarece ele reprezinta motorul Europei, care pare sa mearga in gol.

EIU nu vede o crestere a productivitatii prea curand in Italia si Spania, insa exista semne pozitive pe termen mediu pentru Germania, Franta si Marea Britanie.

Relatia cu Rusia e fragila

Raportul EIU arata ca "extinderea influentei occidentale in statele ex-sovietice e vazuta in Rusia ca o posibila amenintare existentiala".

Problema este ca Europa nu are o actiune coordonata in ceea ce priveste actiunile legate de Rusia. A fost nevoie de deturnarea unui avion de pasageri si de moartea unor cetateni UE in Ucraina pentru ca blocul comunitar sa se puna de acord si sa impuna sanctiuni sectoriale Rusiei.

In plus, unele state membre au cerut deja anularea pedepselor, in timp ce altele considera ca trebuie extinse.

Partide periculoase

EIU avertizeaza ca ascensiunea partidelor extremiste, nationaliste si anti-euro e subestimata, insa ele cauzeaza fracturi in societate, ceea ce poate duce la o fragementare politica, la volatilitatea electoratului si la instabilitatea guvernamentala. Iar turbulentele de pe scena politica nu reprezinta niciodata o veste buna pentru economie.

Refugiatii

Criza imigrantilor reprezinta "un risc mai grav pentru Europa decat a fost cea economica izbucnita in 2008-2009", arata EIU.

Cu peste un milion de refugiati ajunsi pe Batranul Continent anul trecut, comparativ cu 219.000 in 2014, statele membre se chinuie sa gaseasca solutii pentru a-i acomoda. In tot acest timp, tarile care reprezinta portile de intrare, precum Grecia, au grave probleme in a gestiona aceasta criza, in special din cauza situatiei economice precare.

EIU arata ca, daca intelegerea cu Turcia - care ar trebui sa controleze fluxul de imigranti - va pica, atunci Europa o ia de la zero in privinta refugiatilor, astfel ca va fi fortata sa ia niste decizii foarte costisitoare din punct de vedere economic si politic.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#riscuri economie Europa, #riscuri Europa, #riscuri UE, #riscuri economie UE , #criza economica mondiala