2010, un an economic pierdut pentru Romania? - Interviurile Ziare.com

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 20:29
1926 citiri
2010, un an economic pierdut pentru Romania? - Interviurile Ziare.com
Foto: Montaj/ Ziare.com

2010 a fost un an cumplit pentru romani - au avut parte de taieri de salarii, cresteri de taxe si impozite, scadere economica si inflatie galopanta.

Iata niste date economice partiale pentru 2010 furnizate de INS:

- Deficitul raportat in primele 11 luni din 2010 era de 5,2 la suta din PIB.

- Inflatia (cresterea preturilor) in noiembrie raportata la aceeasi luna din 2009 era de 7,73%.

- In trimestrul III din 2010, PIB-ul a scazut cu 2,5% fata de trimestrul III din 2009

- Salariul mediu lunar net a scazut in octombrie 2010, la 1.340 de lei, cu 2,5% mai putin fata de aceeasi luna din 2009

Asa stand situatia, Ziare.com si-a propus sa afle parerea unor reprezentanti de marca ai celor mai importante partide si institutii referitoare la anul economic 2010.

Mai jos puteti citi raspunsurile lui Adrian Nastase (PSD), Sebastian Lazaroiu (Presedintie), Ioan Oltean (PD-L), Ludovic Orban (PNL) si Kelemen Hunor (UDMR) la intrebarea:

2010 este un an pierdut pentru Romania din punct de vedere al dezvoltarii economice?

ADRIAN NASTASE - PSD

2010 este un an ratat din punct de vedere economic si social. Iar mesajul lui Basescu, conform caruia acest an a fost unul "perfect", este incredibil de sfidator! Scaderea economica este mai mare decat cele mai pesimiste previziuni de la inceputul anului - 2,5%. Inflatia a ajuns la 8%.

Activitatea economica a fost sufocata prin cresterea taxelor si reducerea veniturilor din sectorul public, ceea ce a diminuat cererea. Numarul de locuri de munca ocupate continua sa fie in scadere. Romania ocupa penultimul loc in Europa dupa ponderea salariatilor in totalul populatiei ocupate, devansand doar Grecia. Un indicator al dezvoltarii economice este crearea de noi locuri de munca. In Romania bantuie in continuare spectrul falimentului si somajului.

Adrian Nastase, despre cosmarul lui Basescu si frustrarea PSD - Interviu Ziare.com

SEBASTIAN LAZAROIU - consilier prezidential

Nu, deloc. Cred ca 2010 o sa ramana in istorie, asa cand o sa ne uitam peste 100 de ani, cel putin economistii ca se pricep cel mai bine, anul in care s-a inceput macar curatirea radicala a bugetului si a practicilor bugetare. S-a inceput, sigur nu s-a terminat, deoarece nu poti sa faci totul intr-un an. Or asta da sanse mari de relansare economica pentru anii urmatori.

Ce inseamna curatire? Inseamna sa astupi niste gauri negre si refacerea unor echilibre care au fost distruse in anii trecuti, raportul intre crestere si deficit, modul in care sunt folosite imprumuturile, modul in care sunt cheltuiti banii publici in proiectele nationale. Deci aici s-a inceput curatenia. Nu s-a terminat, dar s-a inceput. Fara ea se pastrau niste gauri negre in care aruncam si la anul bani si nu aveam nicio sansa sa folosim resursele si pentru investitii.

De fapt, asta vrem noi in final: sa relansam investitiile, pentru ca e singura modalitate prin care poti sa relansezi economia, nu s-a inventat alta. Ma rog, e cea cu cresterea consumului, dar am vazut unde duce, adica la colaps. Nu e pierdut, cred ca e un an de referinta pentru Romania chiar daca s-a facut cu suferinta, cu nemultumirile oamenilor. Ei au dreptate sa fie nemultumiti ca le scad salariile, dar pe termen lung au de castigat.

Lazaroiu: Isarescu a inceput sa faca politica interesanta - Interviu Ziare.com

LUDOVIC ORBAN - PNL

Cu siguranta. Acest lucru nu il spun ca lider politic din Opozitie, ci o spun toate cele dupa care poate fi judecata performanta economica a Romaniei. Avem cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana, avem deficit bugetar mare, nivelul datoriei publice a ajuns la cote alarmante. Anul 2010 a fost un an de contractie economica in timp ce, cu doua exceptii, toate tarile Uniunii Europene au reinceput procesul de crestere economica, iar veniturile populatiei au scazut.

Cred ca scopul oricarei guvernari este acela de a crea conditii pentru ca oamenii sa poata sa munceasca, sa obtina venituri care sa le permita un trai decent. Ori la acest capitol este evident ca actuala guvernare nu e corigenta, ci a ramas repetenta.

A pleca din tara nu e o solutie pentru destinul unui roman - Interviu Ziare.com

IOAN OLTEAN - PD-L

N-as putea pune din capul locului anul 2010 ca fiind pierdut. Anul 2010 este anul reformelor, anul in care Guvernul Boc a intrerprins cele mai profunde reforme in Romania pentru restructurare in planurile ei fundamentale. Iata ca luna aceasta Parlamentul e pe cale sa adopte ultimele acte normative care vizeaza reformarea profunda a Romaniei si aici am in vedere Legea bugetului, Legea Salarizarii, Legea Educatiei si odata ce acestea vor fi adoptate incheiem marele ciclu de reforme care vizau modernizarea Romaniei.

Este clar insa ca toate aceste masuri s-au luat pe parcursul anului si ele nu au fost de natura a genera o crestere economica simtita in planul vietii de zi cu zi a romanilor, dar eu cred ca ele vor incepe sa produca efecte anul viitor. Dar anul 2010 va putea fi calificat si ramane in istorie, in opinia mea, ca anul reformarii profunde a Romaniei.

Ioan Oltean: Dumnezeu sa le dea romanilor putere sa mai rabde! - Interviu Ziare.com

KELEMEN HUNOR - UDMR

Nu cred ca este un an pierdut, dimpotriva! In primul rand, pentru ca am reechilibrat bugetul. E un an in care se vor pune bazele unei dezvoltari sanatoase, echilibrate, pe termen lung, sprijinita mai mult pe productie decat pe consum. Bineinteles ca oamenii au greutati, suferinte si nu mai au incredere in vorbe. Dar reformele in societate seamana cu un santier de constructii: creeaza disconfort si, uneori, chiar impresia de dezordine.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#criza economica Romania, #Romania recesiune, #Romania date economice , #criza economica romania
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
cum sa fie 2010 un an pierdut? pai cite vile nu si-au facut guvernantii? citi bani n-au furat din bugetul de stat, licitatii aranjate, familiile aranjate pe posturi caldute bine platite (vezi Eba, Prigoana jr), etc...
Poza copilul
copilul
rank 1
Daca -mi mai aratati de multe ori poza lui Oltean , o sa ma cautati la urgenta !