10 riscuri globale majore: Ce ar putea ruina lumea in 2014

Duminica, 19 Ianuarie 2014, ora 09:45
5977 citiri
10 riscuri globale majore: Ce ar putea ruina lumea in 2014
Foto: Financial Times

Principalele amenintari la adresa stabilitatii globale in 2014 includ factori de mediu, dar si de natura economica, sociala si politica, conform raportului Global Risks 2014 publicat de Forumul Economic Mondial in aceasta saptamana, inainte de adunarea anuala a organizatiei la Davos.

Raportul reuneste evaluari din partea a 700 de experti din intreaga lume, scrie USA Today. Acestia au identificat zece riscuri care pot avea un impact major in 2014:

Crize fiscale in economii dezvoltate

Crizele fiscale sunt considerate un risc major pentru acest an. Economiile dezvoltate se afla in continuare in pericol, in timp ce multe piete emergente au cunoscut o crestere a creditarii in anii recenti, care ar putea alimenta criza financiara. O criza fiscala in oricare dintre economiile importante ar putea avea cu usurinta un impact global in cascada.

Somaj structural ridicat

Somajul reprezinta un risc global in conditiile in care numerosi oameni atat din economiile avansate, cat si din cele emergente nu reusesc sa se angajeze. Somajul in randul tinerilor, cea mai vulnerabila categorie, ajunge la 50% in unele tari, iar subocuparea pietei muncii predomina, in special in tarile emergente si in curs de dezvoltare.

Criza resurselor de apa

Riscurile de mediu ocupa un loc important pe lista din acest an. Criza resurselor de apa este constientizata intr-o masura crescanda pe fondul unei administrari defectuase si a competitiei in crestere pentru resursele deja limitate.

Disparitati mari intre venituri

Exista, totodata, ingrijorari cu privire la efectele negative pe care criza financiare le are asupra claselor de mijloc din economiile dezvoltate, in timp ce globalizarea a dus la polarizarea veniturilor in tarile emergente si in curs de dezvoltare.

Esecul atenuarii si adaptarii la schimbarile climatice

Chiar daca guvernelor si corporatiilor li se cere sa ia masuri in vederea reducerii efectului de sera, miza nu consta doar in atenuarea schimbarilor climatice, ci si in adaptarea la acestea. Esecul adaptarii afecteaza in special tarile cel mai putin dezvoltate.

O mai mare frecventa a fenomenelor climatice extreme

Schimbarile climatice genereaza instabilitate, ducand la o frecventa mai mare a unor fenomene extreme precum inundatiile sau seceta. In raportul Global Risks 2014 sunt subliniate implicatiile acestor fenomene in ceea ce priveste securitatea alimentara si stabilitatea sociala si politica.

Esecul guvernantei globale

Riscul unui esec al guvernantei globale este considerat a fi conectat in cea mai mare masura cu alte riscuri globale. Institutiile internationale slabe sau inadecvate, in corelatie cu interesele nationale si politice concurente, impiedica o cooperare in scopul combaterii amenintarilor.

Criza alimentara

Criza alimentara apare atunci cand accesul la o anumita cantitate si calitate a hranei devine necorespunzator sau nesigur. Crizele alimentare sunt strans legate de riscurile privind schimbarile climatice si factorii asociati.

Prabusirea unei institutii sau a unui mecanism financiar major

La cinci ani dupa prabusirea Lehman Brothers, colapsul unei astfel de institutii constituie, de asemenea, un motiv de ingrijorare, in conditiile in care persista incertitudinile cu privire la calitatea multor active ale bancilor.

Instabilitatea politica si sociala profunda

Exista riscul ca una sau mai multe tari critice din punct de vedere sistemic sa experimenteze o erodare semnificativa a increderii si a obligatiilor reciproce intre state si cetateni, ceea ce ar putea conduce la prabusirea statului, violente interne, instabilitate regionala sau globala si, posibil, la un conflict militar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#riscuri globale 2014, #criza fiscala 2014, #risc fenomene extreme, #schimbari climatice , #criza economica mondiala