Fața parșivă a economiei sustenabile. Valentin Lazea, BNR: Foarte multe industrii verzi s-au dovedit a fi nerentabile

Joi, 18 Mai 2023, ora 11:21
3303 citiri
Fața parșivă a economiei sustenabile. Valentin Lazea, BNR: Foarte multe industrii verzi s-au dovedit a fi nerentabile
Palele centralelor eoliene sunt realizate din materiale scumpe News.ro

Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, a explicat de ce industriile verzi nu sunt chiar un bulgăre de aur, așa cum sunt promovate intens. Acesta a spus că genul acesta de industrii s-au dovedit nerentabile atât în România, cât și în alte state din Europa.

Lazea și-a motivat afirmația spunând că, în jurul acestor industrii verzi s-au dezvoltat tot felul de industrii conexe care produc foarte scump.

„De exemplu, palele de la centrale eoliene se fac din materiale scumpe - aliaje de titan - în loc să se facă din aluminiu sau materiale mai ieftine. Sau, de exemplu, în agricultura asta pe verticală, legată tot de economia verde, se folosesc roboți care stropesc mărarul și pătrunjelul. Soluțiile astea scumpe, dacă nu există un control al costurilor, se întorc împotriva industriei verzi, pentru că n-o să cumpere nimeni kilowattul-oră dacă va costa dublu pentru că s-a folosit titan sau n-o să-și cumpere nimeni sparanghelul dacă va costa 5 lei legătura ș.a.m.d”, a mai spus Valentin Lazea la conferința România – Banking & Business, potrivit HotNews.com.

În opinia sa, băncile românești ar trebui să-și schimbe modul de abordare a creditării industriilor verzi, să se uite nu doar la partea financiară, ci și la viabilitatea pe termen lung, la cât profit poate genera pe întreg ciclul de viață al produsului.

”Este treaba băncilor să controleze costurile? Părerea mea este că da, categoric este treaba băncilor, este chiar în interesul băncilor, care nu ar trebui să fie interesate doar de cifra de afaceri, ci mai degrabă ar trebui să fie îngrijorate ca acele credite pe care le dau să nu devină neperformante tocmai pentru că nu există un control adecvat al costurilor”, crede economistul șef al BNR.

De asemenea, spune Lazea, băncile ar trebui să se uite dacă nu cumva există alte soluții tehnice mai puțin costisitoare pentru a obține același efect.

„Sigur că acest lucru ar implica ca băncile să aibă un departament specializat de ingineri, chimiști, de oameni de specialitate care să poată discuta cu beneficiarul de credit, și să ofere soluții mai ieftine care garantează beneficiarului profit, iar mie, băncii, îmi garantează că acel credit va fi rambursat. Asta presupune o cu totul altă abordare din partea băncilor, deci o schimbare a focalizării dinspre cifra de afaceri și profit înspre sustenabilitatea afacerii clientului și pe cale de consecință pe propria sustenabilitate”, a conchis Valentin Lazea.

Tranziția „verde” nu va veni gratuit, avertizează și Banca Centrală Europeană. Dar acest preț merită plătit, consideră oficialii BCE.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#economie sustenabila, #industrii verzi, #vanetin lazea, #BNR, #Economist , #stiri mediu