FMI anunță catastrofa pentru Rusia. Economia Kremlinului lovită devastator de Putin, din trei direcții

Joi, 09 Martie 2023, ora 05:03
6121 citiri
FMI anunță catastrofa pentru Rusia. Economia Kremlinului lovită devastator de Putin, din trei direcții
Directorul FMI prezice prăbușirea economiei Rusiei din cauza războiului lui Putin FOTO: BBC

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a anunțat într-un interviu dat televiziunii americane CNN, că războiul lui Putin din Ucraina va avea consecințe ”devastatoare” pentru economia Rusiei, după anul 2023.

Recent, ultimele prognoze ale Băncii Mondiale arătau că economia Rusiei va scădea cu 3,3% în 2023, în timp ce OECD prevedea o micșorare cu 5,6%, potrivit CNN.

Chiar și Banca Centrală a Rusiei, care a extins luni controalele privind fluxul de capital cu încă șase luni, a comunicat că produsul intern brut (PIB) al țării s-ar putea contracta cu 1% în acest an.

Lovitură primită în plin de Putin: Banii președintelui rus găsiți într-o ascunzătoare de procurori

„Când ne uităm la previziunile pe termen mediu, asta înseamnă că economia Rusiei se va micșora cu cel puțin 7%”, a spus Georgieva. În ianuarie, FMI a estimat că economia Rusiei se va extinde cu 0,3% în acest an și cu 2,1% în următorul. Acest lucru a fost mult mai optimist decât ultimele prognoze ale Băncii Mondiale și ale OECD.

Jeffrey Sonnenfeld, profesor de management de la Universitatea Yale, Statele Unite, a scris luni în revista Fortune că „FMI a adormit la comutator” și repetă propaganda președintelui rus Vladimir Putin.

„În ceea ce privește Rusia, ea se face ecoul naiv al propriilor previziuni inventate de Putin privind PIB-ul, de fapt, canonizând și legitimând aceste mituri economice fără nicio verificare”, a spus Sonnenfeld.

Șeful FMI, Kristalina Georgieva a declarat la CNN că economia Rusiei va avea de suferit în timp, în trei direcții, pe măsură ce muncitorii vor emigra și accesul la tehnologie va fi întrerupt, iar sancțiunile asupra vastei sale industriei energetice vor avea un impact real asupra țării.

Ce i-a băgat frica în oase lui Putin: Nu teama de expansiunea NATO a declanșat războiul din Ucraina

„La ceea ce reflectăm în acest an este că Rusia a reușit să direcționeze unele dintre vânzările de petrol dincolo de piețele Uniunii Europene”, a spus ea, referindu-se la succesul Rusiei în redirecționarea transporturilor de țiței către China și India. „Acesta nu va fi un impact de durată pentru economia rusă”. „Nu vedem că Rusia beneficiază în vreun fel, de ceea ce i-au cauzat Ucrainei și ei înșiși.”

În urma interdicțiilor recente ale Europei privind importurile de țiței și produse petroliere rusești transportate pe mare, finanțele Moscovei au dat semne de tensiune. Luni, guvernul rus a raportat un deficit bugetar de 2,58 trilioane de ruble (34 de miliarde de dolari) pentru ianuarie și februarie, în comparație cu un excedent de 415 miliarde de ruble (5,5 miliarde de dolari), în aceeași perioadă din 2022. A spus că veniturile din petrol și gaze au scăzut 46% de la an la an.

Între timp, ”economiile SUA și europene s-au dovedit surprinzător de rezistente”, a spus Georgieva. Ea a subliniat puterea piețelor lor și acțiunea rapidă a Europei de a limita dependența de energia rusă.

„Toate acestea contribuie pozitiv la perspectivele noastre de creștere”, a spus Georgieva. „Nu vedem o recesiune globală în prognozele pentru anul acesta.” Cu toate acestea, acest lucru nu va împiedica o încetinire globală, pe măsură ce băncile centrale își continuă campaniile pentru a reduce inflația de la cele mai înalte niveluri din ultimele decenii. FMI se așteaptă ca producția economică mondială, care a crescut cu 3,4% în 2022, să crească cu 2,9% în 2023.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#economie Rusia, #economie rusia recesiune, #Rusia economie, #seful FMI, #Kristalina Georgieva, #Kristalina Georgieva FMI , #stiri economice