Recesiune indusă de inflația din zona euro? Un prim semnal alarmant în Germania

Vineri, 10 Iunie 2022, ora 09:16
5811 citiri
Recesiune indusă de inflația din zona euro? Un prim semnal alarmant în Germania

Creșterile de prețuri în zona euro au depășit în luna mai toate recordurile și cele mai pesimiste așteptări, inflația anuală ajungând la 8,1%.

Un raport întocmit de banca olandeză Rabobank arată că scenariul intrării în recesiune a zonei euro în prima parte a lui 2023 este foarte probabil.

Primele semne au început să apară în Germania, unde comerțul cu produse alimentare a consemnat un puternic recul, ce indică problemele cu care se confruntă populația.

Alimentele, din ce în ce mai scumpe

Germania și Franța, motoarele economiei europene, precum și Spania, o altă economie importantă a UE, se confruntă cu creșteri de prețuri istorice, care lasă o grea amprentă negativă asupra condițiilor economice și a nivelului de trai deopotrivă.

Iar scăderea abruptă a puterii de cumpărare începe deja să se facă resimțită în Germania, unde vânzările cu amănuntul au scăzut peste aşteptări în aprilie.

Biroul Federal pentru Statistică Destatis a anunțat că vânzările cu amănuntul au scăzut cu 5,4% faţă de luna precedentă, în termeni reali.

Comercianţii de produse alimentare au înregistrat în aprilie o scădere a vânzărilor de 7,7%, cel mai mare declin lunar consemnat de la începutul seriei cronologice, în 1994, arată sursa citată, identificând creşterile semnificative ale preţurilor alimentelor ca principală cauză.

Comerţul cu textile, îmbrăcăminte, încălţăminte şi articole din piele, precum şi magazinele universale şi punctele de vânzare au înregistrat creşteri semnificative ale vânzărilor în aprilie 2022 faţă de anul anterior, care a fost marcat de închideri din cauza pandemiei, dar au consemnat scăderi puternice faţă de martie 2022, de 4,3%, respectiv 7,0%.

Argumentul istoric

În context, o analiză realizată de Rabobank arată că ”din momentul în care duhul inflației a ieșit din sticlă, creșterea economică are tendința de a încetini”, indiferent de politica băncilor centrale legată de nivelul dobânzilor, iar ”aterizările ușoare” sunt greu de obținut.

S-a întâmplat în 1974/75, 1980/81, apoi în 1992, 2008 și 2011. Statisticile arată că atunci când avansul inflației a fost peste creșterea economică, pentru mai mult de 12 luni la rând, a urmat inevitabil recesiunea.

Prin urmare, concluzionează raportul întocmit de banca olandeză în martie 2022, în aproximativ 12 luni recesiunea va lovi zona euro, iar evoluția economiei va încetini în prima jumătate a lui 2023 de la un avans în jur de 2%, cât este estimat acum, la valori negative, sub zero.

”Ca și în 2008 și 2011, actualul episod inflaționist este determinat de creșterile de prețuri pentru produse dintr-o anumită categorie: alimente, energie și transport. Acestea sunt cheltuieli la care nu se poate renunța și au o pondere mai mare în cazul gospodăriilor mai sărace.

Prin urmare, acestor gospodării le va fi imposibil să absoarbă șocul scumpirilor fără să își modifice obiceiurile de consum. Deloc surprinzător, în 2009 și 2012 a urmat recesiunea în zona euro”, arată documentul întocmit de banca olandeză.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#economie Romania , #stiri economice