Războiul din Ucraina ne dă o grea lovitură: FMI reduce cu mai mult de jumătate estimările privind avansul economic al României

Miercuri, 20 Aprilie 2022, ora 14:30
1911 citiri
Războiul din Ucraina ne dă o grea lovitură: FMI reduce cu mai mult de jumătate estimările privind avansul economic al României
Conform noilor prognoze ale FMI, economia românească va încetini de la un avans de 5,9% în 2021, până la 2,2% în 2022, pentru ca anul viitor să accelereze până la 3,4%.

Războiul din Ucraina schimbă complet perspectivele economice mondiale, iar țările din Europa de Est, aflate în proximitatea imediată a conflictului, sunt cele mai expuse, se arată în ediția pentru aprilie a raportului ”World Economic Outlook” publicat de Fondul Monetar Internațional.

Nici România nu este ferită, Fondul modificându-și puternic estimările legate de evoluția economiei și a inflației în țara noastră.

Perspectivele economice globale s-au înrăutățit semnificativ de la ultimul raport, publicat în ianuarie, când FMI anticipa o recuperare puternică economică, după criza pandemică, în ciuda impactului negativ de scurtă durată adus de varianta Omicron.

Avans PIB de doar 2,2%

Invazia Ucrainei de către Federația Rusă, precum și criza umanitară din Europa de Est și sancțiunile impuse Moscovei ce au urmat au deteriorat prognozele Fondului, în comparație cu raportul precedent.

Economia globală este amenințată acum din nou de criză, urmând să existe divergența majore între recuperarea economică de care se vor bucura țările cu economii avansate și situația din economiile emergente și în curs de dezvoltare, arată cel mai recent raport al FMI.

Polonia, România, Moldova și Ungaria vor fi cele mai afectate de valul masiv de refugiați din Ucraina, arată FMI, țările din Europa de Est urmând să suporte consecințele deteriorării condițiilor economice în regiune.

Conform noilor prognoze ale FMI, economia românească va încetini de la un avans de 5,9% în 2021, până la 2,2% în 2022, pentru ca anul viitor să accelereze până la 3,4%.

Este o reducere mai mult de jumătate pentru 2022, în comparație cu raportul din toamnă, în care Fondul estima că economia României va consemna un avans anual de 4,8%.

Trebuie amintit și faptul că proiectul de buget pentru anul 2022 a fost configurat pe o creştere economică de 4,6%.

Deficitul de cont curent ajunge la 7%

Și în ceea ce priveşte inflaţia, FMI şi-a revizuit semnificativ estimările, prognozând ca România va înregistra în acest an o creştere medie anuală a preţurilor de 9,3%, de două ori şi jumătate mai mult decât avansul de 3,4% prognozat în toamna anului trecut.

Ritmul de creştere a preţurilor va încetini la 4% în 2023, prognozează Fondul.

De asemenea, pentru deficitul de cont curent al României, dacă în toamnă FMI miza pe un sold negativ de 5,5% din PIB, acum prognozează că acesta va urca până la 7% din PIB, urmând ca în 2023 să se reducă uşor la 6,5% din PIB.

Dincolo de impactul umanitar imediat și de încetinirea avansului economic, războiul din Ucraina va avea o influență și asupra prețurilor, contribuind suplimentar la creșterea inflației la nivel global, arată sursa citată.

China contribuie la încetinirea economiei globale

În afară de războiul din Ucraina, închiderile activității economice din China, pe fondul unei noi recrudescențe a situației pandemice, sunt de natură să creeze noi probleme în lanțurile de aprovizionare globale.

De asemenea, răspunsul băncilor centrale la adresa inflației prin creșterea ratelor de dobândă și înrăutățirea situației financiare la nivel global vor pune presiune pe condițiile economice, contribuind la o dezvoltare mai reusă decât prognozele anterioare.

Prin urmare, FMI prognozează o creștere de 3,6% a economiei globale, atât în 2022, cât și în 2023, cu 0,8%, respectiv 0,2% inferioară estimărilor din raportul publicat în ianuarie.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#economie Romania , #FMI