Mugur Isărescu apără ROBOR: ”Dobânzile nu au cum să scadă, sunt deja mici”

Luni, 14 Noiembrie 2022, ora 14:35
2258 citiri
Mugur Isărescu apără ROBOR: ”Dobânzile nu au cum să scadă, sunt deja mici”

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a prezentat luni, într-o conferință de presă, Raportul asupra inflației, în care BNR face prognoze cu privire la evoluția prețurilor.

Inflația anuală va atinge un vârf de 16,3% la finele anului în curs, potrivit BNR, urmând ca anul viitor să aducă o reducere constantă până la nivelul de 11,2% în decembrie 2023.

Isărescu a respins acuzațiile legate de o creștere nejustificată a dobânzilor la credite, arătându-și încrederea deplină în indicatorul ROBOR.

Vârf de inflație la finalul anului

El a arătat că din nivelul de 16% al inflației de la finele anului în curs, jumătate, adică 8%, provine din factorii exogeni. Din cei 8% cauzați de influențele interne, 5% vin din influența prețurilor din zona energiei.

Trebuie amintit că BNR estima în august 2022 o inflaţie de 13,9% pentru finalul anului şi de 7,5% pentru 2023. De asemenea, banca centrală anticipa în mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru sfârşitul acestui an şi de 6,7% pentru anul viitor.

”La sfârșitul acestui an vedem o inflație mai mare decât în prezent, undeva la 16%”, a declarat Mugur isărescu, precizând că inflația anuală din luna noiembrie probabil va reintra pe tendința ascendentă și va fi de peste 15%.

Prelungirea plafonării prețurilor din energie

Ulterior lui decembrie 2022, pe scenariul de bazăal BNR, inflația probabil va scădea permanent, cu excepția lunii august 2023, când expiră plafonarea prețurilor la energie.

Pe de altă parte, Mugur Isărescu a precizat că BNR nu a putut să includă în scenariul de bază legat de evoluția inflației ultimele hotărâri adoptate vineri de Guvern, cu privire la plafonarea prețurilor din energie.

Dacă se va prelungi plafonarea prețurilor la energie, dincolo de august 2023, inflația anuală va fi cu 4% mai mică la finalul lui 2023, în comparație cu prognoza din scenariul de bază, potrivit BNR.

”Extinderea schemei de plafonare a prețurilor din energie după 31 august 2023 sugerează un nivel al indicatorilor cu 4 puncte procentuale mai jos la finele anului viitor”, a arătat Isărescu.

Dobânzile, la jumătatea inflației

Guvernatorul BNR și-a exprimat încrederea în indicatorul ROBOR, de care s-a declarat foarte mulțumit, exluzând acuzele vehiculate în presă conform cărora băncile comerciale ar manipula în mod artificial dobânzile în sus pentru a obține profituri necuvenite de pe spatele debitorilor.

El a declarat că ROBOR se află la un nivel comparabil cu celelalte țări din regiune. Dobânzile sunt în acest moment la jumătate din rata inflației și nu au cum să evolueze în jos, cât timp inflația nu va scădea.

În opinia sa, se poate spune că ROBOR se află la un nivel redus, dat fiind că reprezintă doar jumătate din rata inflației.

BNR a îngustat foarte mult ecartul dintre dobânzile la credite și cele la depozite, atât pentru populație cât și pentru sectorul corporate, deci băncile nu câștigă foarte mult în această perioadă, iar ideea că obțin profituri foarte mari trebuie nuanțată, a arătat guvernatorul BNR.

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
#economie Romania , #stiri economice
Comentarii
M
mikixxx
rank 3
Daca dobanzile la credite sunt mici, de ce dobanzile la depozite nu
Poza Maramu1976
Maramu1976
rank 1