Inflația nu se va diminua în vară! Managerii din economie prevăd noi creșteri de prețuri

Vineri, 27 Mai 2022, ora 15:10
1918 citiri
Inflația nu se va diminua în vară! Managerii din economie prevăd noi creșteri de prețuri

Inflația nu se va tempera nici la începutul trimestrului trei, în condițiile în care managerii din economie estimează noi creșteri de prețuri în perioada mai-iulie.

În același timp, volumul producției este anticipat să crească în intervalul de timp amintit în principalele domenii economice.

Inflația la poarta fabricii, creștere accentuată

Managerii întrprinderilor din economia românească anticipează că tendința ascendentă a prețurilor, deja aflate la un nivel foarte mare, în comparație cu anii trecuți, nu se va estompa nici la începutul celui de-al treilea trimestru al anului.

Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2022, pe care a realizat-o Institutul Național de Statistică pentru perioada mai-iulie a anului în curs, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creștere accentuată a prețurilor producției industriale.

Asta în condițiile în care România a înregistrat în martie o adevărată explozie a prețurilor producției industriale pe piața internă, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană: plus 67,6%, aproape dublu față de media europeană.

De precizat că un avans puternic al prețurilor producției industriale se face resimțit în indicele prețurilor de consum cu un decalaj de câteva luni.

Creșteri de prețuri în construcții

Dar nu doar producția industrială va consemna o majorare semnificativă a costurilor, se preconizează că și preţurile lucrărilor de construcţii vor înregistra o creștere accentuată, potrivit estimărilor managerilor care activează în domeniu.

De asemenea, managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul în perioada mai-iulie.

În plus, potrivit aprecierilor făcute de managerii care activează în zona serviciilor, și preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere.

Volumul producției, în creștere

Concomitent cu creșterea prețurilor, managerii care activează în domeniile menționate prognozează și o creștere a producției în perioada mai-iulie.

Pe domenii, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra cea mai mare creștere (sold conjunctural +31).

Potrivit estimărilor din luna mai 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +20%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +23%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +20%).

Conform estimărilor din luna mai 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#economie Romania , #stiri economice