România, printre cele mai mari deficite comerciale din UE. Doar grecii stau mai prost

Miercuri, 15 Iunie 2022, ora 17:12
2290 citiri
România, printre cele mai mari deficite comerciale din UE. Doar grecii stau mai prost

România a înregistrat în primele patru luni ale anului în curs un decalaj uriaș între exporturi și importuri, în favoarea celor din urmă.

Valoarea deficitului comercial din perioada ianuarie – aprilie 2022 este de 10 miliarde de euro, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat.

Atunci când este raportat la dimensiunea produsului intern brut, dezechilibrul comerțului extern este al doilea din UE, în cazul țării noastre.

Irlanda, Germania și Olanda – pe plus

În perioada ianuarie –aprilie 2022, România a înregistrat un deficit comercial de 10 miliarde de euro, net superior celui consemnat în primele patru luni din 2021, de 7,3 miliarde de euro.

În primele patru luni ale anului în curs, doar patru țări din UE au înregistrat un deficit comercial mai mare decât România: Franța – 54,6 miliarde euro, Spania – 22,4 miliarde euro, Grecia – 11,3 miliarde euro și Italia – 10,8 miliarde euro.

În apropiere, dar sub România, s-au situat Polonia și Portugalia, cu 9,7 respectiv 9,1 miliarde euro deficit comercial.

Cel mai mare excedent (exporturi mai mari decât importurile) în perioada amintită au consemnat Irlanda, Germania și Olanda cu 27,7 miliarde euro, 22,5 miliarde, respectiv 16,3 miliarde euro.

Deficitul intra-UE, dublu

Atunci când este raportat la dimensiunea PIB în euro, nivelul deficitului comercial este cu totul altul, România urcând de pe locul 5 până pe cel secund, după Grecia.

Din motive statistice, s-a folosit PIB-ul obținut de țările europene în primul trimestru din 2022, la care s-a raportat deficitul comercial din primele patru luni, rezultând următoarea situație (cu aproximări): Grecia 25%, România 18%, Portugalia 16%.

În cazul Franței, Spaniei și Italiei, chiar și al Poloniei, PIB-ul obținut fiind mult mai mare, procentul deficitului comercial este de doar o singură cifră.

Din totalul deficitului comercial înregistrat în perioada ianuarie-aprilie 2022, de 10 miliarde de euro, cel realizat din comerțul României intra-UE este de 6,6 miliarde euro, iar cel extra-UE s-a ridicat la 3,4 miliarde euro.

UE, de la excedent la deficit

În cazul UE, datele Eurostat arată că în perioada ianuarie-aprilie 2022 exporturile extra-UE au crescut cu 791 miliarde de euro (plus 14,9% în comparație cu ianuarie-aprilie 2021), în timp ce importurile au crescut cu 916,9 miliarde euro (plus 46,2%, în comparație cu primele patru luni ale anului trecut).

În consecință, deficitul comercial al UE în primele patru luni din 2022 a fost de 125,9 miliarde euro, spre deosebire de excedentul de 61,1 miliarde euro înregistrat în perioada ianuarie-aprilie 2021.

Comerțul intra-UE a ajuns la 1.325,2 miliarde euro în perioada ianuarie-aprilie 2022, un plus de 21,8% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În primele patru luni ale anului în curs se poate constata o creștere semnificativă a deficitului din zona energiei pentru Uniunea Europeană, care a crescut de aproape trei ori, la 183,6 miliarde euro, de la nivelul de 66,8 miliarde, cât era în perioada similară a anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#economie Romania , #stiri economice
Comentarii