Dilemă mare la Banca Centrală Europeană: A fi sau a nu fi protecție socială?

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 10:59
1577 citiri
Dilemă mare la Banca Centrală Europeană: A fi sau a nu fi protecție socială?

Guvernele europene trebuie să își sprijine păturile defavorizate ale populației să treacă peste prăbușirea nivelului de trai, susține reprezentanta Germaniei în Comitetul executiv al BCE.

Această susținere nu trebuie să se manifeste însă prin încurajarea consumului, care să adauge presiuni inflaționiste suplimentare, de runda a doua.

Prin urmare, guvernele ar trebui să susțină dezvoltarea economică bazată pe reforme și investiții, arată Isabel Schnabel, membru în forul de conducere al Băncii Centrale Europene – BCE.

Politica fiscală versus politica monetară

Ea admite însă că acest lucru nu se prea întâmplă. Iar România, țară în care creșterea economică este bazată de ani buni preponderent pe consum, poate fi cel mai bun exemplu în acest sens.

”În criza pandemică, politicile monetare și fiscale s-au întărit reciproc, prevenind colapsul economiei zonei euro.

În mediul actual, există riscul ca politicile monetare și fiscale să tragă în direcții opuse, conducând la un mix suboptim de politici.

Multe măsuri fiscale care sunt populare în rândul electoratului, cum ar fi plafonările stricte de prețuri sau subvențiile ample, riscă să alimenteze și mai mult inflația pe termen mediu, ceea ce ar putea forța în cele din urmă politica monetară să majoreze ratele dobânzilor peste nivelul care ar fi considerat adecvat (...)”, susține Isabel Schnabel.

BCE va crește în continuare dobânzile

Trebuie arătat că doamna Schnabel este unul dintre cei mai puternici avocați ai continuării politicii de majorare în ritm accelerat a dobânzii de politică monetară a BCE, în ciuda faptului că pentru economia zonei euro s-a anunțat deja că intrarea în recesiune pe final de an 2022 și prima parte a anului viitor este aproape imposibil de evitat.

Dealtfel, cele mai recente estimări ale Comisiei Europene arată un avans anual de doar 0,3% pentru economie în 2023, atât în cazul blocului comunitar, cât și pentru zona euro, similar unei stagnări.

Iar BCE a anunțat deja, prin vocea mai multor reprezentanți ai săi, că va continua să majoreze dobânzile și cu ocazia viitoarelor ședințe de politică monetară.

”Prioritate pentru reforme și investiții”

Politica fiscală trebuie să protejeze părțile cele mai vulnerabile ale societății de consecințele șocurilor prețurilor la energie și alimente, arată Isabel Schnabel.

În același timp, guvernele trebuie să evite o atitudine excesiv de expansionistă care alimentează presiunile inflaționiste și crește povara istorică ridicată a datoriei publice.

”Acestea ar trebui să acorde prioritate clară reformelor și investițiilor publice care susțin creșterea potențială și stabilizează dinamica datoriei într-un mediu cu rate ale dobânzilor mai mari (...).

În orice caz, politica fiscală trebuie să respecte constrângerile bugetare.

Angajamentele credibile păstrează sustenabilitatea fiscală și ajută la ancorarea așteptărilor inflaționiste pe termen mediu, susținând politica monetară.”, spune reprezentanta BCE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#economie Romania , #stiri economice