EXCLUSIV Critici aspre din partea unui fost ministru de Finanțe: Cum ar fi putut Guvernul să se împrumute mai ieftin

Vineri, 20 Mai 2022, ora 14:08
2952 citiri
EXCLUSIV Critici aspre din partea unui fost ministru de Finanțe: Cum ar fi putut Guvernul să se împrumute mai ieftin

Fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici aduce acuzații foarte grave celor care se ocupă în prezent de gestionarea banilor țării.

Teodorovici spune că Finanțele ar fi putut utiliza banii primiți deja de Guvern în cadrul PNRR pentru a scădea dobânzile la care se împrumută statul.

El spune că, pe fondul precarității resurselor financiare la bugetul de stat, este o chestiune foarte gravă ceea ce face în acest moment Ministerul de Finanțe.

Ministerul ar fi putut face regulile pieței

România a încasat deja două tranșe din banii PNRR, de 1,8 și 1,9 miliarde de dolari, însă absorbția banilor în economie s-a dovedit până acum problematică.

Eugen Teodorovici a declarat, în exclusivitate pentru Risco.ro, că Ministerul de Finanțe ar fi putut utiliza acești bani, pe o perioadă limitată, pentru a scădea costurile foarte mari la care se împrumută.

”Avansurile deja virate din PNRR reprezintă banii Ministerului de Finanțe. Fondurile europene sunt ținute într-un cont la BNR, dar nu se află la dispoziția Băncii Naționale.

Ministerul de Finanțe are dobândă negativă la acele câteva miliarde de euro. În loc să se împrumute din piață, cu costuri foarte mari, să ia banii de acolo și să facă Finanțele regula în piață, dar ministerul plătește costuri foarte mari pentru sumele pe care le împrumută.”, arată Teodorovici.

Folosind banii din PNRR ca un buffer (tampon), Ministerul de Finanțe ar fi putut forța băncile comerciale să scadă dobânzile, cât timp nu s-ar mai fi împrumutat de la ele în condițiile impuse de instituțiile de credit, spune fostul ministru.

”Curtea de Conturi doarme”

”Cred că Ministerul de Finanțe are acolo mai mult de 3 miliarde de euro, din avansurile PNRR. Să îi ia să îi folosească un an de zile și nu ar mai avea treabă: Ar avea posibilitatea să nu se mai împrumute din piață decât atunci când vrea, cu ce monedă vrea și de unde vrea.

Cu alte cuvinte, băncile vor fi silite să scadă dobânzile, pentru că vor fi nevoite să își plaseze o parte din venituri către rezervele de stat.

Ce face Ministerul de Finanțe azi e o chestiune foarte gravă: Practic plătește de două ori un cost ridicat și Curtea de Conturi doarme pe ea.

Păi tu ai bani la dispoziție și tu de duci să te împrumuți din piață, la o dobândă mai mare decât cea pe care o primești pentru fondurile ținute la BNR? De ce să plătești diferența aia?

Sunt foarte multe astfel de lucruri care din păcate sunt ținute ascunse și România este azi condusă, poate în cel mai grav moment de după 1989, de oameni fără școală și fără experiență.”, acuză Eugen Teodorovici.

Dobânzi istorice

Trebuie amintit faptul că România s-a împrumutat în luna mai 2022 la dobânzi de aproape 8%, cele mai mari din 2005 și până acum.

Riscul de țară calculat de agențiile străine de rating pe baza cotațiilor titlurilor CDS – Credit Default Swaps este în continuă creștere, ceea ce se traduce în dobânzi și mai mari.

Iar dezechilibrele macroeconomice cu care se confruntă România nu creează premise pentru scăderea acestor dobânzi.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#economie Romania , #stiri economice