Avertismentul OECD: Costurile îndatorării pot deveni nesustenabile pentru România

Joi, 16 Iunie 2022, ora 11:02
2270 citiri
Avertismentul OECD: Costurile îndatorării pot deveni nesustenabile pentru România

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – OECD și-a prezentat ultimele estimări pentru evoluția economică a României.

OECD avertizează că inflația trebuie ținută sub control, pentru a nu determina o spirală inflaționistă și o creștere a costurilor îndatorării.

Pe fondul inflației mai mari decât așteptările BNR, puterea de cumpărare a gospodăriilor va scădea, afectând consumul și prin urmare avansul PIB.

Scăderea puterii de cumpărare

După o revenire puternică în primul trimestru, creșterea PIB-ului este de așteptat să scadă la 3,1% în 2022 și la 2,6% în 2023.

Încetinirea activității în Europa și incertitudinea ridicată vor afecta exporturile, investițiile în afaceri și crearea de locuri de muncă.

Puterea de cumpărare a gospodăriilor va scădea, împiedicând consumul. Inflația este de așteptat să atingă 11,9% în 2022 și 8,5% în 2023, în ciuda înăspririi politicii monetare și a plafonării prețurilor la energie electrică și gaze.

Astfel, se estimează că inflația va rămâne cu mult peste limita superioară a țintei băncii centrale, ca urmare a încheierii schemei de plafonare a energiei electrice și a gazelor și a embargoului UE asupra importurilor de petrol din Rusia în 2023, arată raportul OECD.

Nevoia de consolidare fiscală

Politica monetară ar trebui să se asigure că așteptările inflaționiste rămân ancorate. Sprijinul fiscal ar trebui să vizeze gospodăriile și firmele cele mai vulnerabile, întrucât spațiul fiscal este limitat.

Dacă redresarea se va relua conform previziunilor de la sfârșitul anului 2022, consolidarea fiscală ar trebui să înceapă în 2023.

Extinderea bazei de impozitare va fi esențială, deoarece spațiul de reducere a cheltuielilor publice este scăzut.

Ieșirile de capital și înăsprirea condițiilor de finanțare ar putea pune în pericol accesul la credit și ar putea reduce spațiul fiscal.

Pericolul spiralei inflaționiste

O combinație prudentă de politici va fi esențială pentru evitarea unei spirale inflaționiste și a creșterilor nesustenabile ale costurilor îndatorării, avertizează OECD.

Deficitul comercial va rămâne mare, contribuind la primele de risc relativ mari pe piețele financiare.

Principalele riscuri la adresa redresării se referă la un nivel mai puternic și persistent al creșterilor prețurilor de mărfuri și la posibilele întreruperi ale aprovizionării cu energie care ar submina capacitatea firmelor de a opera și de a investi.

Dependență ridicată de combustibilii fosili

Dependența ridicată de combustibilii fosili necesită accelerarea investițiilor în sursele de energie regenerabilă prin extinderea sprijinului pentru noile instalații și dezvoltarea unei infrastructuri de rețea adecvate.

Accelerarea renovării clădirilor în zonele defavorizate poate obține câștiguri mari de eficiență și poate ajuta la reducerea sărăciei energetice.

Ecologizarea mixului energetic și realizarea de economii de energie, în special în domeniul locuințelor, reprezintă o prioritate pentru creșterea durabilă, potrivit sursei citate.

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#economie Romania , #stiri economice