AHK România: Conjunctura economică se deteriorează considerabil în următoarele 12 luni

Miercuri, 08 Iunie 2022, ora 16:06
2265 citiri
AHK România: Conjunctura economică se deteriorează considerabil în următoarele 12 luni

Camera de Comerț și Industrie Româno – Germană – AHK România a publicat chestionarul de conjunctură pentru Primăvara anului 2022.

Companiile germane care activează în România consideră, în proporție de peste 50%, că dezvoltarea economică locală în următoarele 12 luni se va deteriora considerabil.

La sondaj au participat 56 de companii din România, dintre care 62,5% din industrie şi construcţii, peste 23% din sectorul serviciilor, iar restul sunt societăţi comerciale.

Minim istoric în privința conjuncturii economice

Cele mai multe companii continuă să evalueze aşteptările pentru afacerile pe care le derulează ca fiind neschimbate (2022: 48%, toamna anului 2021: 46,9%).

Doar circa 10% dintre respondenţi cred că activitatea lor se va deteriora în următoarele 12 luni. Mai mult de 40% se aşteaptă în continuare la o îmbunătăţire (2022: 42,9%) a conjuncturii.

Însă dezvoltarea economică locală în următoarele 12 luni se va deteriora considerabil în opinia majorității companiilor participante la sondaj - peste 51,8% dintre respondenţi, în comparație cu 30,6% în toamna anului trecut.

Doar 10,7% se aşteaptă la o îmbunătăţire (2021: 20,4%), în timp ce 37,5% apreciază că evoluţia economică va rămâne neschimbată în următoarele 12 luni.

Soldul atinge un minim istoric de -41 de puncte în acest an, potrivit sursei citate.

Disponibilitate încă ridicată pentru investiții

Situaţia actuală a companiilor germane din România s-a deteriorat într-o oarecare măsură, dar majoritatea continuă să o aprecieze ca fiind bună: peste 51%, în comparație cu toamna anului 2021 - 67%.

Mai mult de 37% dintre respondenţi consideră că situaţia companiei lor este satisfăcătoare, iar restul de 10,7% consideră că situaţia este dificilă în prezent.

Datorită situaţiei actuale bune a afacerilor, disponibilitatea de a realiza investiţii rămâne ridicată.

Astfel, pentru următoarele 12 luni, 25% dintre companii planifică cheltuieli mai mari de investiţii (2021: 36,7%).

Aproximativ 44,6% cred că acestea nu se vor schimba (2021: 32,7%) şi doar 19,6% consideră că vor reduce investiţiile.

Consecințele războiului din Ucraina

În ceea ce privește consecințele războiului din Ucraina, cele mai multe dintre companiile chestionate consideră că majorarea costurilor pentru energie şi materii prime este un efect pe termen scurt al războiului.

Întreruperile în lanţul de aprovizionare şi problemele de logistică, precum şi lipsa materiilor prime şi a serviciilor prestate în avans se numără, de asemenea, printre consecinţele crizei actuale.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România.

Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 550 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#economie Romania , #stiri economice