Inflație peste așteptări în mai. BNR a estimat iar greșit

Vineri, 10 Iunie 2022, ora 14:10
4202 citiri
Inflație peste așteptări în mai. BNR a estimat iar greșit

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 14,5% în luna mai 2022, peste proiecțiile realizate de Banca Națională în ultimul Raport asupra inflației.

Este un avans considerabil, de peste un procent, de la nivelul de 13,76% consemnat de rata anuală a inflației în luna aprilie.

Prognozele BNR vorbesc în acest moment despre un nivel de 14,2% al inflației anuale în luna iunie, dar creșterile de prețuri au luat-o înaintea așteptărilor.

Creștere de peste 1% față de aprilie

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2021 – mai 2022) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2020 – mai 2021) este 8,3%, precizează Institutul Național de Statistică.

Rata inflaţiei de la începutul anului (mai 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 9,2%, iar preţurile de consum în luna mai 2022 comparativ cu luna aprilie 2022 au crescut cu 1,2%, potrivit sursei citate.

Avansul de 14,5% al prețurilor de consum în mai 2022, raportat la acceași lună a anului trecut, este determinat de o majorare cu 17,18% în cazul prețurilor pentru mărfurile nealimentare, cu 14,25% pentru mărfurile alimentare respectiv de o creștere cu 7,47% a prețurilor în zona de servicii, în perioada de timp amintită.

Tot gazele naturale și combustibilii alimentează inflația

În cazul mărfurilor nealimentare, cele mai mari creșteri de prețuri au avut loc în intervalul de timp mai 2022/mai 2021 la gaze – 86,71%, combustibili – 38,48%, energie termică – 22,98%, energie electrică – 18,46%.

Cele mai mari scumpiri pentru mărfurile alimentare au fost consemnate tocmai în dreptul alimentelor de bază: cartofi – aproape 51%, ulei comestibil – peste 44%, produse de morărit (făină, mălai) – aproape 31%, pâine – peste 22%.

Iar serviciile care au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri au fost transportul aerian – peste 20%, serviciile de apă, canal și salubritate – aproape 19%, respectiv serviciile postale – peste 16%.

BNR: Inflația va scădea din trimestrul III

În Raportul asupra inflației pentru luna mai, BNR arată că ”pe termen scurt, rata anuală a inflației IPC este anticipată să avanseze până în luna iunie, când ar urma să atingă un maxim de 14,2%.

Evoluția va avea loc pe fondul presiunilor din partea costurilor de producție, cu impact asupra ratei anuale a inflației de bază, revizuită substanțial în sus pe tot intervalul proiecției.

Aceasta va continua să crească până la finele anului curent, ulterior înscriindu-se pe o traiectorie descendentă, ca urmare a disipării graduale a impactului nefavorabil al majorărilor recente ale costurilor de producție.

Ca urmare, dinamica anuală a IPC va decelera gradual începând din trimestrul III 2022, traiectoria descendentă urmând a fi doar temporar întreruptă în trimestrul II 2023.

Astfel, rata anuală a inflației IPC este prognozată la nivelul de 12,5% la finele anului curent, la 6,7% în decembrie 2023 și la 6,2% la orizontul proiecției, respectiv trimestrul I 2024”.

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#economie Romania , #stiri economice