”Profetul Apocalipsei” anunță recesiunea încă din 2022 pentru economia SUA

Marti, 21 Iunie 2022, ora 14:02
8883 citiri
”Profetul Apocalipsei” anunță recesiunea încă din 2022 pentru economia SUA

Economia americană va intra în acest an în recesiune, anticipează Nouriel Roubini, care spune că nu va fi ”doar o simplă recesiune, ci stagflație”.

Bursele americane vor înregistra noi niveluri de depreciere, în condițiile în care valoarea acțiunilor și a obligațiunilor este deja redusă.

Cei mai mulți indicatori economici au înregistrat deja o prăbușire bruscă, ce anunță ”aterizarea forțată” a economiei americane, a mai spus el.

Inflația, principala problemă

Economistul american Nouriel Roubini, cel cunoscut cu supra-numele de ”profet al Apocalipsei”, după ce a anticipat corect nu doar că va avea loc o criză financiară în 2008 și 2009 în SUA, dar a prevăzut și amplitudinea acestei crize, a avertizat că economia americană va intra în recesiune încă din 2022.

Confruntată cu o rată a inflației nemaintâlnită de zeci de ani, Rezerva Federală americană a luat măsuri drastice de creștere a dobânzilor, alimentând temerile investitorilor privind un avans economic anemic al economiei SUA în 2022 și legate de posibilitatea unei recesiuni economice în 2023.

Roubini vine însă cu estimări mult mai drastice. Vorbind în cadrul Forumului Economic din Qatar, el a anunțat la Bloomberg TV recesiunea în SUA până la sfârșitul anului.

Semnele crizei

”Ne apropiem foarte mult”, a explicat el, argumentând cu evoluția indicatorilor legați de încrederea consumatorilor, vânzările cu amănuntul, activitatea de producție și cu privire la piața imobiliară, care au consemnat la unison o diminuare bruscă a valorilor.

Principala cauză este nivelul ridicat al inflației, a mai spus Nouriel Roubini, care a anticipat și mai multe dezavantaje atât pentru acțiuni, cât și pentru obligațiuni, ca căror valoare urmează să se deprecieze, în acest context.

Astfel, bursele americane se află deja la niveluri joase și în scădere, dar viitorul apropiat va aduce noi deprecieri pentru prețul ațiunilor și al obligațiunilor, spune Roubini.

Prețurile acțiunilor tind să scadă cu 35% în timpul recesiunilor din SUA și cu 50% în perioadele de stagflație, iar randamentul titlurilor Trezoreriei SUA pe 10 ani ar putea ajunge ”cu mult peste 4%”, estimează economistul american.

Cumul de factori negativi

”Nu avem de-a face doar cu o simplă recesiune, și cu stagflație”, a explicat Nouriel Roubini, care întevede o ”aterizare dură” pentru economia americană.

Roubini a vorbit despre un cumul de factori care aduc șocuri în lanțul de aprovizionare al economiei, cumulate cu creșterile de prețuri fără precedent în istoria recentă: pandemia de coronavirus, războiul din Ucraina.

Acești stimuli negativi reduc creșterea economică, în același timp cu creșterea inflației, de aici născundu-se toate premisele pentru stagflație, situație de suferință a economiei despre care istoria a arătat că se poate prelungi pe termen lung, cu consecințe dramatice pentru mediul economic și populație: creșterea prețurilor, stagnarea economiei, creșterea șomajului, prăbușirea nivelului de trai.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#economie Romania , #stiri economice