Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit! Vine criza financiară în Europa?

Luni, 03 Octombrie 2022, ora 14:27
6818 citiri
Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit! Vine criza financiară în Europa?

Acțiunile grupului elvețian Credit Suisse au scăzut luni cu 10% suplimentar, după prăbușirea de vineri, sporind preocupările investitorilor cu privire la situația financiară a băncii.

Conducerea Credit Suisse se străduiește puternic să dea asigurări asupra stabilității financiare a grupului, deocamdată fără prea mare succes.

Autoritățile Europene de Supraveghere – ESAs au atras atenția încă din septembrie asupra pericolului unei crize financiare în Europa, care să vină peste celelalte probleme de natură energetică și alimentară.

Prăbușirea încrederii investitorilor

Autoritățile Europene de Supraveghere au avertizat, la jumătatea lunii septembrie, că vulnerabilitățile în toate sectoarele financiare din Europa se află pe o tendință puternic crescătoare.

Finalul săptămânii trecute a adus o creștere bruscă a cotațiilor CDS (credit default swap) asociate grupului elevețian Credit Suisse, care reflectă o prăbușire a încrederii investitorilor în solvabilitatea băncii.

Directorii Credit Suisse și-au petrecut weekendul încercând să își liniștească mari clienți și investitori cu privire la lichiditatea și poziția de capital a băncii, a informat duminică Financial Times.

De asemenea, un raport intern semnat de directorul executiv al Credit Suisse, Ulrich Koerner, le explică angajaților să nu confunde performanța ”de zi cu zi” a prețului acțiunilor cu ”baza puternică de capital și poziția de lichiditate” a companiei elvețiene.

Acțiunile, aproape de un minim record

Acțiunile Credit Suisse au ajuns vineri aproape de un minim record și, în ciuda asigurărilor date de top managementul grupului elvețian că situația este stabilă, au căzut luni cu până la 10%, la tranzacționarea anticipată.

Evoluția reflectă preocupările pieței înaintea unui plan de restructurare care va avea rezultate la sfârșitul lunii octombrie, scrie Reuters.

Autoritatea de reglementare elvețiană FINMA și Banca Angliei din Londra, unde creditorul are un hub important, monitorizează situația și lucrează îndeaproape împreună, a declarat o sursă familiarizată cu situația.

Problemele recente ale Credit Suisse erau bine cunoscute și nu au existat evoluții recente majore, a adăugat sursa, potrivit Reuters.

Sume uriașe în administrare

La finalul lui 2021, grupul elvețian, fondat în 1856, avea peste 50.000 de angajați, peste 3.500 de contracte de afaceri majore la nivel global și avea în administrare active în valoare de 1.614 miliarde franci elvețieni.

Amintim că ultimul raport al instituțiilor de supraveghere a piețelor financiare din UE – ESAs a atras atenția cu privire la deteriorarea activelor din sectorul financiar și forțarea investitorilor să își asume riscuri din ce în ce mai mari, pentru a obține profituri.

Deteriorarea perspectivelor economice, inflația ridicată și creșterea prețurilor la energie au sporit vulnerabilitățile în toate sectoarele financiare, iar volatilitatea piețelor financiare a crescut pe toate piețele, date fiind incertitudinile ridicate, se arată în Raportul ESAs.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#economie Romania declin , #stiri economice