Reprezentant BNR: Veniturile românilor, tendință de polarizare

Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 14:08
2010 citiri
Reprezentant BNR: Veniturile românilor, tendință de polarizare

Evoluția depozitelor la bănci arată o tendință de polarizare a veniturilor în România, arată Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al BNR.

Popa explică, într-o postare publicată pe rețelele de socializare, că depozitele mai mari de 100.000 de euro au crescut mai pronunțat, în comparație cu celelalte.

În același timp, românii preferă să investească în proprietăți imobiliare, în dauna investițiilor financiare.

Dublare în 10 ani a avuției nete

Reprezentantul BNR declară că nu este de acord cu cei care îi acuză pe români de faptul că nu investesc mai mult pe bursă.

Preferința pentru investițiile imobiliare este o tendință normală, având în vedere istoria recentă, arată Cristian Popa.

”Avuția netă a românilor a continuat să crească într-un ritm suținut, o contribuție importantă având-o proprietățile imobiliare, ce reprezintă trei sferturi din averea românilor.

În schimb, activele financiare nete (diferența dintre activele și pasivele financiare) deținute de populație au înregistrat un progres limitat.

Dintr-un calcul simplu ar rezulta că fiecare român deține în medie active nete în valoare de aproape 30.000 EUR.

Se remarcă și o tendință de polarizare a veniturilor, spre exemplu valoarea depozitelor ce depășesc suma de 100.000 EUR a crescut ceva mai pronunțat decât celalalte depozite.”, a scris analistul financiar pe internet.

Din postarea sa rezultă că avuția netă a românilor a crescut de la 1,274 miliarde lei în 2011 la 2,603 miliarde lei în trimestrul doi al lui 2021, ceea ce reprezintă o dublare în 10 ani de zile.

Cei mai mari proprietari de case din UE

”Am citit numeroase opinii în care se critică comportamentul românilor în ceea ce privește investițiile și că mulți aleg să se orienteze spre piața imobiliară.

Orientarea spre active reale (proprietăți) este o tendință normală având în vedere istoria recentă și conferă un anumit sentiment de siguranță românilor. Cred că în timp atât gradul de educație financiară cât și avuția netă se vor îmbunătăți și vom observa o mai bună diversificare a activelor.”, a mai scris Cristian Popa.

Trebuie amintit faptul că România a fost în perioada de după 1990 scena unor tunuri financiare de amploare, care au scăzut încrederea populației în acest tip de investiții.

Iar studiile arată că, din punct de vedere psihologic, teama de a pierde este de două ori mai puternică decât bucuria de a câștiga.

Românii sunt cei mai mari proprietari de imobile din Uniunea Europeană iar investițiile imobiliare sunt în continuare în plină dezvoltare.

Peste 96% din populaţia României trăia în 2020 într-o locuinţă proprietate personală, acesta fiind cel mai mare procent înregistrat în rândul statelor membre UE, potrivit Eurostat.

În timp ce la nivelul Uniunii Europene, 69,7% din locuitori deţineau în 2020 locuinţa în care trăiau, în scădere uşoară faţă de 69,8% în 2019, în România tendinţa este inversă, procentul celor care trăiesc în locuinţa proprietate personală crescând de la 95,8% până la 96,1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#economie Romania criza , #stiri economice
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5