Economia capitalistă fără capital sau cum ne furăm singuri căciula, acum la venirea iernii. Motivul discordiei – prețul “liberalizat” al energiei, gazelor și carburanților

Autor: Doru Sinca - inginer
Vineri, 21 Octombrie 2022, ora 11:55
3722 citiri

Nu credeam că, după 1 septembrie a.c., așa cum comunicase dl. Nicolae Ciucă - Prim Ministrul României, o să mai avem ce comenta despre energie și gaze sau despre carburanți. Eram convins că după 8 luni în care domnia să a văzut cu ochii săi starea națiunii și a primit și informări ample de la consilierii săi de specialitate, mai poate ezita, netrebuind decât să formalizeze într-un document legal, corectarea greșelilor (sau relei intenții) unor decidenți politici, aflați vremelnic în funcții de decizie prin care distrug sau fac de nesuportat viața concetățenilor lor.

Am ajuns în octombrie și Ordonanță 119 tot n-a ieșit din Parlament.

Nici acum domnii din guvern nu au configurat proiectul de buget pe 2023 pentru a stabili coordonatele existenței a milioane de oameni. Pentru simplul motiv că, deși este prevăzut în documente oficiale ca proiectul de Buget pentru anul următor să fie gata până la sfârșitul lunii octombrie al anului în curs, pentru a fi trimis în Parlament, în nici un an nu s-a întâmplat asta. Anul asta mai sunt 10 zile până la termen. Și nimeni n-a plătit pentru asta. Deci ce să ne mai mirăm că pentru Legea 127, care a fost întâi ignorată, apoi prorogată, la fel, nimeni nu plătește, nimeni nu este vinovat. Și milioane de oameni suferă din această cauză.

Programul de guvernare lansat în noiembrie 2021 nu mai este de actualitate, nu contează că unele din angajamente ținteau bunăstarea cetățenilor, se proiectează noi planuri, dar ce să vezi, trebuie să mai așteptăm căci nu avem cifrele pentru “închegarea”bugetului – așa cum îi plăcea domnului Gherghina din Ministerul de Finanțe, să se exprime – deci trece și 2022, tot ce au putut livra guvernanții fiind doar promisiuni, funcție de interesele partidelor din care fac parte, nicidecum să ia în considerare starea reală a existenței cetățenilor acestei țări. Paleativele acordate celor mai săraci dintre noi au fost importante, dar nu rezolva problema de fond, sărăcia în care se zbat unii membri ai societății fără șanse de reușită, din lipsa măsurilor etiologice pe care ori nu știu, ori nu-i interesează să le ia, ori nu sunt lăsați.

Între timp apar pe scena politică tot felul de tiribombe, învârtite cu viteză amețitoare de către foști decidenți, acum căzuți în dizgrație, dar niciodată responsabili cu adevărat în funcțiile avute.

Senatorul PNL Florin Cîțu afirmă, marți 18.10.22, pe Facebook, că în următoarea ședința a conducerii PNL va cere vot pentru analizarea activității Ministerului de Finanțe-PSD în 2022, acuzând că instituția dă mai mulți bani pe dobânzi decât tot bugetul ministerului transporturilor.

“Este această strategia PSD de a ține România subdezvoltată?, scrie Florin Cîțu pe Facebook. În 2022 MF-PSD a plătit o dobânda medie de 7.2% pentru împrumuturi (ieri MF-PSD a plătit o dobânda de 9.35%!!!). În 2021 și 2020 guvernele liberale au plătit în medie 3.3% (pentru PSD-iști, 3.3 < 7.2). Problema este că în 2022 există banii din PNRR care au dobânda ZERO dar MF-PSD nu-i folosește”, scrie senatorul PNL.

Supărarea acestui domn că se duc finanțele țării pe dobânzi, este în cel mai bun caz, ipocrită. Cine a îndatorat cu cca 52 de miliarde de lei bugetul țării într-un timp extrem de scurt? Motivele domniei sale, perorate cu fiecare ocazie– veșnicele investiții. Și nici acum, după trei ani nu se văd roadele acelor investiții clamate, cu atâta impetuozitate, de “speranța liberalilor”, și nu numai.

Dar banii s-au împrumutat, acum plătim aceste dobânzi datorită gradului mare de îndatorare, de la 36% la 49% din PIB. După ce a studiat economia de piață în SUA, Nouă Zeelandă, a venit acasă să aplice regulile economice învățate. Ce a ieșit? Uitați-va la finanțele țării, uitați-va la piață energiei, gazelor și carburanților – libere ca păsările cerului. Curat economie de piață. Dacă mai punem și ”contribuția”la elaborarea PNNR în tolba dansului…

Și mai e ceva. Nimeni nu-l regretă, ca și când nici n-ar fi fost pe acolo. Poate domnul Vâlceanu, dar nu se exprimă… o știi dânsul ceva.

Dl. Cristian Ghinea, alt expert al economiei capitaliste fără capital. Că să mai poată fi luat în considerare, se agață de liderii de la putere, că mai jos:

“Marcel Ciolacu este un fals revoluționar, la Buzău nu a fost nicio revoluție. La DNA este și un proces penal, pornit în 2016, pentru că a fost declarat ilegal Buzăul ca un oraș al revoluției, de către secretarul de stat pentru revoluționari pus de PSD, ca să se poată da certificate de luptător cu merite deosebite. Marcel Ciolacu a avut beneficii materiale din postura de revoluționar”.

Din clarvizionarul care a pitrocit PNNR-ul de unul singur, care știa fiecare sector, ce are nevoie, ce nu, în cât timp, și câți bani le trebuie să funcționeze, se agață de teme jenante, pentru că altfel nu-l mai ia nimeni în seamă. Atât de apreciat este. Mă întreb de ce nu l-a abordat pe dl. Ciolacu în teme legate de PNNR, de faptul că până acum banii de avans intrați în BNR sunt nemișcați, dar astea nu sunt teme pentru demnitatea d-lui Ghinea. El trebuie să devoaleze fapte reprobabile comise de dl. Ciolacu acum 20-30 de ani, căci pentru asta a fost ales el de votanții USR, să păzească gardurile democrației. De plătit pentru gafele impardonabile introduse sau acceptate de dansul în PNNR - nici vorba. La câte jaloane a introdus, în numele așa zisei reforme a statului - nu contează către ce, cu ce consecințe, totul e să facem reforma – voi fi chiar surprins dacă vom putea absorbi ceva din fondurile alocate României. Care oricum nu sunt gratis, cum tot susține dl. Câțu când îi cade bine, pentru că, pentru fodurile nerambursabile trebuiesc îndeplinite jaloane, nu ni se spune cu ce costuri, dar știm cu toți că tot ce implică reforma costă, și nu puțin. Iar pentru jumătatea cu dobânda, probabil că este mai avantajoasă că dobânda băncilor comerciale, dar restricțiile impuse de jaloanele presărate ca ciupercile după ploaie, și termenul de realizare -2026, nu cred că face marile lipsuri ale economiei noastre, infrastructură și industria energetică, să profite de acestea, pentru că inerția este încă mare la cei care trebuie să întocmească documentațiile de proiecte. Greu să decuplezi plata statului pe scaun de rezultate concrete, cuantificabile financiar. Trebuie știință de carte si experiență practică, nu poezii și doctorate luate de-a valma, să dea bine la CV.

Disputa ultimelor zile din coaliția de guvernare, este pe reglementarea prețurilor din energie, gaze și carburanți. Tot vedem cum PSD reclamă revenirea la prețurile reglementate și cum PNL, prin reprezentantul cel mai valoros din guvern, dl. Virgil Popescu tot respinge propunerea. De vreo 8 luni. Mă mir că nu s-au plictisit. E greu să înțelegi cum funcționează această coaliție. Cât de greu de cap să fii să nu-ți dai seama că din mai 2023 reglementarea pieței energiei și carburanților tot se va face, Protocolul stipulează inexorabil rotația partidelor la guvernare. Și atunci, care-i șmecheria? Ce cred eu, este că încrâncenarea cu care apară așa zisa liberalizare a piețelor de energie și carburanți va fi ca un Himars în spulberarea masei votanților PNL. Probabil domnii din ANRE și cei din Ministerul Energiei speră că intrând în 2023 cu contracte încheiate și pe 2024 nu vor mai fi expuși la reglementarea urmărită de PSD ca principala țintă pentru fidelizarea votanților lor în 2024. Se înșală amarnic. Și dacă cei care vor face reglementarea vor fi și puțin deștepți, vor putea pune la plata pentru toate disfuncțiile create de inițiatorii piețelor libere, atât cât vor ei. Așa cum și traderii au ridicat prețurile în piață atât cât au dorit. Și atunci vor avea bani și de investiții și de probleme sociale.

Nu poți să induci prețuri la kw, kwh la gaze și la carburanți numai prin jocuri speculative și să nu plătești. Viața arată că trebuie să fie păstrată o corelare între costurile de producere a energiei și cele de vânzare. Anomalia experimentată anul acesta este o excepție, cu concursul subversiv al Rusiei prin manipularea piețelor caracteristice de la Viena și Amsterdam. Dacă se dorește menținerea valorilor ireale, trebuie să se reconsidere în întregime piață forței de muncă și compensarea seniorilor. Nu poți să ceri un preț pe o marfă (are cerere și are preț, deci e marfă) când tu știi că cel care trebuie să îți plătească factura, primește pentru munca sa, un preț necorelat cu valoarea prețurilor energiei și gazelor, rezultată din Bursă. Distorsionarea care s-ar crea, cred că greu va putea fi absorbită de piață. De aceea cred și eu, că revenirea la prețuri reglementate este singură soluție pentru o perioada limitată, până va fi creată o piață reglementată de o bursă la fel ca cea financiară, cu reguli clare și sancțiuni pe măsură tranzacțiilor speculative.

Distorsionarea pieței caracteristice a fost recunoscută și de Președintele PSD, dl. M. Ciolacu:

“Noi nu vorbim de compensare și plafonare că să faci tu profit de o mie la sută. Statul nu îți compensează ticăloșia că tu ai speculat această liberalizare haotică și fără să ai legislație secundară făcută. Eu îți compensez să nu intri în faliment, să îți mențin media profitului din ultimii cinci ani, până să vină criză”, a subliniat Ciolacu.

Propunerea vehiculată de PSD pentru cotațiile la energie:

  • Pentru populația casnică actualele plafoane: 0,68 lei/kwh (până în 100 de kwh), respectiv 0,8 lei/kwh (până în 255 de kwh). Pentru cei care depășesc plafonul de 255 de kwh un preț fix de 1 leu/kwh;
  • Pentru școli, spitale, industria farma, IMM-uri: 1 leu/kwh;
  • Pentru consumatorii industriali: preț fix de 1,3 lei/kwh;

Poate fi luată în considerare dacă majorează corespunzător și proporțional salariile și pensiile.

Față de 0,56 lei/kwh, cât era un cost mediu în 2020, să vii cu cote de această mărime, trebuie să reconfigurezi și salariile și pensiile cu procente corelate cu aceste valori, pentru că altfel trebuie să dăm dreptate domnului Președinte Iohannis care a luat poziție în această problema:

“S-au vehiculat 10%, 11%, dar nu putem să așteptăm de la pensionari să plătească ei prețul crizelor și în condițiile în care avem o inflație de peste 15% eu cred că ar fi corect să țină cont de această inflație creșterea și atunci, după părerea mea, trebuie să fie o creștere mai mare. Nu știu dacă bugetul permite o creștere de 15%, însă cred că trebuie venit cu o creștere care compensează în bună măsură inflația.

În ceea ce privește creșterea salariilor, așa cum creșterea pensiilor trebuie corelată cu inflația, cred că și salariile trebuie corelate rezonabil cu inflația. Dacă nu există o corelare, înseamnă că populația plătește prețul crizei și acest lucru nu este corect”, a conchis Iohannis.

Nu trebuie să transferăm pe umerii salariaților, a întreprinzătorilor și a seniorilor orice criză indusă în piață de lipsa reglementării suficiente sau de incompetența unor decidenți.

Declarațiile d-lui Ciolacu privind procentul de 11% restanță de la cei 40% din Lege 127/2019.

După apariția Legii 127 în 2019 s-a majorat punctul de pensie - PP - de la 1100 lei la 1265 lei, iar de aici trebuia să se majoreze punctul de pensie cu 40% în 2020. De asta s-a tot bătut obrazul și d-lui Orban și d-lui Câțu și d-nei Violeta Alexandru, cu cei 14% care au dus la 1442 lei, ca în final să vină PSD, să majoreze cu 10% în 2022 PP, deci 1586 lei. Până la 1875 lei, cât ar fi trebuit să fie PP din 2021, conform L 127/2019 nu cred că rezultă numai 11%, dar dl. Ciolacu poate știe mai bine. Să ne explice și nouă, dacă nu, să lase comunicarea specifică la reprezentanții partidului care sunt în tema și știu despre ce vorbesc (așa puțini, câți au rămas).

Dar inflația neactualizata timp de 2 ani, nu e tot legislație? Asta nu se pune, că n-avem colectări suficiente. Și nimeni nu și-a dat demisia, nimeni nu a fost destituit, toată lumea s-a făcut că nu vede, și au mers mai departe, nu conta că unii erau la putere, alții în opoziție.

"Coșul minim de consum lunar pentru un trăi decent pentru populația României", valoarea coșului pentru o familie de doi adulți și un copil este de 7.112 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 5.322 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.275 lei pe lună. Recalcularea valorii coșului s-a realizat în baza indicilor de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportat la luna septembrie 2021”(coșul calculat de un ONG, INS n-a avut timp sau nu a dorit să revizuiască pe cel din 2018).

Și măreții politicieni se bat în declarații care, dacă s-ar aplica, n-ar acoperi decât 46% din coșul unui cetățean – o pensie de 1500 lei față de coșul minim pentru o persoană. Mulți se întreabă cum supraviețuiesc oamenii aceia, în avalanșa scumpirilor de anul acesta. Dar întrebarea este retorică. Nimeni nu vrea, sau nu poate, să refacă ce s-a distrus în 30 de ani, fără să pui nimic în loc.

Ce mai poți zice față de aceste triste și nemeritate realități din economia capitalistă, edificată de personalități marcante, care dispar așa cum au apărut, dar lasă în urmă lor lipsuri, probleme grave, dezechilibre, pe care tot noi, cei care am muncit o viață, trebuie să le suportăm, fără că cineva să plătească dezastrul creat. Va veni momentul când nota de plata va fi achitată de cei care au creat dezastrul. Dar asta numai dacă cei care votează sunt conștienți și cu experiența necesară să decidă dacă politicienii care le cer votul, chiar merită. Până atunci să ne rugăm să fim sănătoși, căci e singură mare bucurie care ne-a mai rămas. Cât s-o putea.

Doru Sinca este de profesie inginer, absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, in prezent pensionar.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#economia capitalista, #iarna, #pret, #energie, #gaze, #carburanti , #criza energie