Eclipsa de Soare, urmărită de la Observatorul Astronomic şi din Curtea Academiei. De la ce oră se poate vedea fenomenul

Marti, 25 Octombrie 2022, ora 12:25 1651 citiri
Eclipsa parțială de soare FOTO News.ro

Eclipsa parţială de Soare poate fi urmărită, marţi, de la ora 12.15, când se deschide Observatorul Astronomic Amiral "Vasile Urseanu".

Fenomenul poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar, conform astronomilor. O sesiune ghidată de observaţii astronomice asupra eclipsei este organizată şi în curtea Academiei Române, în intervalul orar 12.00-15.00.

Fenomenul va putea fi observat şi de pe tot teritoriul ţării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33 şi 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul ţării, cu acoperire de 44%.

Eclipsa începe la momente diferite, cel mai devreme în nord-vestul ţării, la ora 12.20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12.28.

„Nu încercaţi să vedeţi eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteţi pierde vederea”, avertizează specialiştii de la Observatorul Astronomic.

Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire al Soarelui. În nord-vest durează 2 ore şi 18 minute, iar în nord-est, 2 ore 26 de minute.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News