USR cere ministrului Educatiei recunoasterea "Fenomenului Braila". 7 masuri pentru remedierea crizei din sistemul educational

Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 15:49
5127 citiri
USR cere ministrului Educatiei recunoasterea "Fenomenului Braila". 7 masuri pentru remedierea crizei din sistemul educational
Foto: Facebook/Uniunea Salvati Romania - USR

Senatoarele USR Florina Presanda si Silvia Dinica i-au transmis ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, o scrisoare deschisa in care atrag atentia asupra rezultatelor slabe de la Evaluarea Nationala si Bacalaureat.

In scrisoare, USR solicita luarea a sapte masuri care sa remedieze criza din sistemul educational si atrage atentia ca "Fenomenul Braila", o forma de excluziune educationala, practicata in scolile din Romania, cere masuri urgente.

Citeste mai multe detalii despre Fenomenul Braila:

Cele doua senatoare sustin in scrisoare ca Romania inregistreaza una dintre cele mai ridicate rate din Uniunea Europeana in ceea ce priveste parasirea timpurie a scolii (16.4% in anul 2018), mai ales in zonele rurale (25,4% in anul 2018) sau in randul copiilor de etnie roma (77% in 2016) . Unele dintre cele mai scazute rate pentru cuprinderea in invatamantul prescolar si tertiar, invatarea pe tot parcursul vietii, rezultatele testelor internationale PISA si procentul din PIB alocat invatamantului le regasim tot in tara noastra.

"Anul trecut, o cercetare a organizatiei neguvernamentale Asociatia pentru Educatie si Justitie Sociala Human Catalyst, a evidentiat o noua problema a sistemului care nici pana in prezent nu a fost recunoscuta de catre MEN: Fenomenul Braila - o forma de excluziune educationala, practicata in scolile din Romania.

Conform studiilor Fenomenul Braila este descris drept 'corelatia negativa intre procentul elevilor de clasa a VIII-a prezenti la Evaluarea Nationala si media obtinuta. [...] Acest fenomen este prezent, cu precadere, la nivelul scolilor dezavantajate, dar nu ocoleste nici scolile favorizate. De exemplu, trei dintre cele mai favorizate unitati de invatamant au procentul de neparticipare la Evaluarea Nationala de peste 6%'. In plus, organizatia mai sus amintita arata si faptul ca 'exista o polarizare semnificativa a unitatilor de invatamant preuniversitar in privinta resurselor si a rezultatelor obtinute si privind indicatorii fundamentali de participare scolara si privind rezultatele invatarii'", se arata in scrisoare.

In aceste conditii, USR cere Guvernului Romaniei sa initieze proceduri pentru:

1. Recunoasterea existentei "Fenomenului Braila" precum si luarea masurilor privind interzicerea si sanctionarea acestuia.

2. Auditarea tuturor scolilor care au inregistrat un procent mai mare de 10% grad de neparticipare a elevilor de clasa a VIII-a inscrisi la inceputul anului scolar la examenul de Evaluare Nationala.

3. Raportul rezultat sa fie facut public, iar masurile recomandate de catre auditor pentru ameliorarea problemelor constatate sa fie, fara intarziere, puse in aplicare si monitorizate;

4. Adoptarea urmatoarelor masuri de preventie:

a) implementarea art. 58, alin. 4 din Legea Educatiei Nationale - Finantarea Programului "Scoala dupa Scoala" de la bugetul de stat - cu prioritate pentru elevii aflati in situatie de risc educational;

b) extinderea cu cate 100 de unitati de invatamant/an scolar a Programului "Masa calda in scoli", conform indicelui de risc educational al unitatii de invatamant.

5. Publicarea statisticilor privind rezultatele la Evaluarea Nationala din 2019, raportate la numarul total de elevi de clasa a VIII-a din fiecare scoala/judet inscrisi la inceputul anului scolar, si nu raportat doar la numarul de elevi inscrisi la Evaluarea Nationala 2019, ca pana in prezent.

6. Masuri specifice si bugetate aplicabile scolilor care au o rata de absolvire si o rata de promovabilitate a Evaluarii Nationale la valori scazute.

7. Monitorizarea elevilor si sprijinirea tranzitiei lor de la gimnaziu la liceu - moment ce genereaza cea mai mare rata de abandon anual din sistemul de educatie si creste dimensiunea parasirii timpurii a scolii la nivel european.

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#USR Andronescu Fenomenul Braila, #USR Andronescu masuri invatamant , #ministrul Educatiei