UNPR: Initiativa PSD "studentii fara Bac", o capcana pentru societate

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 21:46
1140 citiri
UNPR: Initiativa PSD "studentii fara Bac", o capcana pentru societate
Foto: stiri.rol.ro

Presedintele UNPR, Marian Sarbu, a atras atentia, luni, ca initiativa legislativa a PSD, prin care elevii fara Bacalaureat pot studia in facultati intr-un an pregatitor este iluzorie pentru tineri si o "capcana pentru intreaga societate".

"Din pacate, o astfel de initiativa a fost prezentata zilele trecute de catre doamna Ecaterina Andronescu. Ma refer la acel proiect prin care elevii care nu au luat BAC-ul sa se poata inscrie la facultate. Consideram ca acesta initiativa 'studentii fara bac' este o eroare majora si o capcana pentru elevi, pentru familiile lor si pentru intreaga societate.

Avem un respect deosebit pentru doamna Andronescu si suntem convinsi ca ideea nu i-a apartinut in totalitate. Spun asta pentru ca proiectul pare a fi gandit mai degraba de cei care se preocupa mai mult de sondajele de opinie, decat de educatia romaneasca", a declarat Marian Sarbu la finalul intrunirii Biroului Politic Permanent National al UNPR.

El a precizat ca Biroul Politic al UNPR a adoptat o declaratie prin care se arata ca "inscrierea la facultate a celor care nu au luat Bacalaureatul risca sa dea nastere unor iluzii extrem de periculoase, atat pentru copii, cat si pentru parinti".

"Credem ca avem de-a face cu o initiativa cu puternic iz electoral care creeaza riscuri pe care educatia romaneasca nu si le permite", a mai spus Sarbu.

Intrebat daca va cere retragerea acestei initiative legislative, Sarbu a subliniat ca nu poate face un astfel de demers petru ca nu mai este coleg de partid cu cei din PSD, dar ca ar fi o solutie buna retragerea acestui proiect de act normativ.

Premierul Emil Boc le-a cerut duminica lui Crin Antonescu si Victor Ponta sa retraga din Parlament initiativa legislativa a PSD prin care tinerii care nu au luat Bacalaureatul se pot inscrie la facultate in an pregatitor.

Parlamentari ai PSD, printre care si fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, au depus un proiect de lege care le permite elevilor care nu au absolvit examenul de Bacalaureat sa urmeze un an pregatitor, finantat partial de stat, intr-o universitate.

Conform initiatorilor, elevii care nu au luat bacalaureatul, dar au media de absolvire peste sapte ar putea sa studieze un an pregatitor la universitati. Pe parcursul acestuia, statul este obligat sa-i sustina financiar pe cei aflati intr-o astfel de situatie, "cel putin la nivelul ajutorului de somaj", prevede proiectul.

Anul pregatitor va fi organizat de universitati in asa fel incat sa tina cont de programa de licenta a facultatii in cauza, dar si de cea de bacalaureat. Daca intre timp iau bacalaureatul, elevii care au urmat un asemenea "an pregatitor" vor putea sa si-l echivaleze "total sau partial" anului intai universitar si sa continue studiile la facultatea respectiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#facultate fara bac, #initiativa legislativa PSD, #presedinte UNPR Marian Sarbu, #an pregatitor facultate , #PSD