Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ecaterina Andronescu a ingropat invatamantul

Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 15:58
5314 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ecaterina Andronescu a ingropat invatamantul

Sistemul comunist si-a adecvat invatamantul si formarea profesionala la obiectivele si scopurile urmarite: 75% dintre licee erau industriale si doar 125.000 de studenti. Sistemul raspundea politicii si contextului economic, social si politic.

Dupa 1990, in loc sa vedem care sunt noile directii in care merge Romania, care sunt provocarile si crizele carora trebuie sa le facem fata, clasa politica a raspuns unui singur interes: acela al fabricilor de diplome universitare, de la care ministri, parlamentari, oameni din clientela politica primeau salarii nemuncite si alte avantaje pentru a le promova interesele.

Nu intamplator Mihail Hardau, ex ministru si senator, sef al Comisiei de Invatamant a Senatului, a declarat: "Universitatea Spiru Haret si alte universitati controleaza Ministerul Educatiei si Parlamentul Romaniei".

Acum platim cu varf si indesat acest "control".

Se poate afirma ca Ecaterina Andronescu a fost principalul agent al acestei politici falimentare, pentru ca a desfiintat in 2003 scoala profesionala, inlocuind-o cu o struto-camila, scoala de arte si meserii, dar tot cu acces la un Bacalaureat fraudat si apoi la universitati de stat si particulare.

Am ajuns in cativa ani de la 125.000 de studenti la 800.000, cu un rabat teribil la calitatea cadrelor universitare si a cursurilor predate.

Si fara ca toti studentii sa aiba resursele de cunoastere si intelectuale necesare parcurgerii studiilor universitare.

In Germania, selectia incepe in clasa a V-a, intre Gymnasium, la care merg cei dotati pentru studii teoretice, ajung la Bacalaureat (Abitur) si apoi la studii universitare, Realschule pentru cei care sunt orientati spre aplicatii practice, meserii care nu necesita neaparat o facultate si Hauptschule, unde se invata meserii mai usoare, fara apel la teorie.

In Elvetia, selectia celor care vor merge la liceu incepe in clasa a VI-a, este dura si doar 3-5 elevi din fiecare clasa ajung sa faca studii liceale.

Nu se indoieste nimeni, sper, ca nivelul de dezvoltare tehnologica si al civilizatiei acestor tari, precum si al altora, izvoraste, in primul rand, din acest mod de organizare si functionare a sistemelor de educatie si formare profesionala.

Nu este de presupus ca diriguitorii nostri in educatie nu stiau toate aceste lucruri. Le stiau, dar erau "controlati" prin comisioane si salarii de universitatile private, astfel incat, incepand cu Ecaterina Andronescu, au sacrificat cu buna stiinta, prin legile si actele normative date, viitorul tarii pentru propriile avantaje si interese.

Economia unei tari, atractivitatea, competitivitatea si productivitatea depind esential de calitatea sistemelor de educatie si formare profesionala, asa incat nu este exagerata afirmatia ca sefii educatiei, incepand cu Ecaterina Andronescu, au ingropat cu buna stiinta economia si viitorul Romaniei in schimbul promovarii propriilor interese. Sunt groparii Romaniei moderne.

Abia dupa lucrarile Comisiei Miclea si Legea Educatiei Nationale se parea ca lucrurile revin la normal, prin reinfiintarea scolii profesionale, si introducerea unor masuri dure impotriva plagiatelor, nepotismelor, asumarea responsabilitatii publice, descentralizare si subsidiaritate, intarirea rolului parintilor si cadrelor didactice in decizia privind educatia si formarea profesioala in conformitate cu interesele locale, regionale si ale comunitatilor.

Venirea USL la guvernare si ascendentul pe care Ecaterina Andronescu il are asupra lui Victor Ponta, ambii intr-un fel plagiatori, au condus la o restauratie in educatie, majoritatea masurilor bune luate de guvernarea anterioara fiind anulate si readuse masurile, principiile si metodele care au ingropat educatia si formarea profesionala in primii 20 de ani de dupa anul 1990.

Este capabil Victor Ponta sa priceapa ca fara forta de munca adecvat calificata, pentru a raspunde cerintelor investitorilor, nu exista sanse ca Romania sa progreseze? Acum, cand pare ca a inteles in ce constau avantajele dar si obligatiile Romaniei ca membra UE si NATO.

Ar fi bine ca Victor Ponta sa ceara consilierilor sa-i explice cum este organizat invatamantul in tarile avansate economic si tehnologic si sa-l compare cu sistemele noastre, apoi sa intreprinda masurile care se impun, fara sa mai lege viitorul sau politic de acela al Ecaterinei Andronescu, care a ingropat, de fapt, educatia, formarea si economia Romaniei.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#Ecaterina Andronescu Educatie, #Andronescu efecte scoala , #ministrul Educatiei