Cum refuza USL sa mareasca cu 18% salariile a peste 20.000 de dascali

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 21:47
5472 citiri
Cum refuza USL sa mareasca cu 18% salariile a peste 20.000 de dascali
Foto: Arhiva

Peste 20.000 de dascali ar fi putut avea in acest moment salariile marite cu 18%, daca fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu nu ar fi refuzat sa semneze la sfarsitul mandatului sau un ordin prin care invatatorii ar fi putut deveni profesori in invatamantul primar.

Astfel, conform Legii Educatiei, daca Andronescu nu s-ar fi opus, un invatator debutant ar fi putut avea un salariu mai mare cu aproape 200 de lei, in timp ce dascalilor cu experienta de peste 35 de ani aplicarea legii le-ar fi adus o crestere de peste 600 de lei, informeaza Digi24.

"Cadrele didactice care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare, maistru-instructor, antrenor si care au dobandit formal, nonformal sau informal competente profesionale pana la intrarea in vigoare a prezentei legi indeplinesc conditia pentru ocuparea functiei didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, respectiv, profesor antrenor, in baza unei metodologii de recunoastere si echivalare elaborate", prevede Legea 1-2011, alin. 3.

Asa se face ca peste 20.000 de invatatori care aveau experienta ceruta de lege, dar nu aveau studii de licenta s-au inscris in procesul de echivalare stabilit printr-un ordin de ministru dat de Daniel Funeriu in 2011.

Toti acestia trebuiau sa-si primeasca atestatele de echivalare in luna noiembrie anul trecut, dar noul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a refuzat sa semneze ordinul, blocand majorarile salariale.

In schimb, a interpretat legea in maniera proprie, dand o ordonanta de urgenta prin care toti educatorii sunt obligati sa urmeze o facultate in profilul postului, in cel mult sase ani de la intrarea in vigoare a actului legislativ.

Inghetarea echivalarilor a creat nemultumire in randul dascalilor care solicita rezolvarea problemei.

"Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant solicita Ministerului Educatiei Nationale sa clarifice situatia celor peste 22.000 de cadre didactice - educatori si invatatori - absolventi de licee pedagogice sau alte scoli echivalente, care si-au depus dosarele in vederea recunoasterii si echivalarii competentelor dobandite formal, nonformal si informal, in conformitate cu Metodologia aprobata prin Ordinul nr. 5484/2011", se arata intr-un comunicat remis presei de sindicate.

Conform calculelor facute, marirea salariilor celor peste 20.000 de cadre didactice ar fi insemnat o sarcina suplimentara din bugetul Educatiei de peste 100 de milioane de lei, lucru pe care Guvernul USL nu doreste sa si-l asume.

Andronescu nu e de acord cu ordonanta de urgenta pe care a aprobat-o ca ministru

In replica la acuzele aduse, Ecaterina Andronescu a declarat vineri ca nimeni nu o sa-i oblige pe invatatori si educatori sa faca studii superioare daca nu doresc acest lucru, insa nici nu se pune problema echivalarii studiilor.

"Nimeni nu o sa oblige cadrele didactice, daca nu doresc, sa parcurga programul de licenta. Legea creeaza dreptul de a parcurge programul de licenta. Dar daca nu doresc, pot ramane in sistem pana la pensionare", a declarat fostul ministru al Educatiei, citata de Newsin.

In schimb, Ecaterina Andronescu a sustinut ca, de fapt, ea nu este de acord cu OUG aprobata in timpul mandatului sau de ministru, prin care educatorii si invatatorii sunt obligati ca in urmatorii sase ani sa faca o facultate, precizand ca a dat ordonanta doar pentru a corecta legea 1/2011, data de Daniel Funeriu.

"Am acceptat acest articol referitor la studiile superioare obligatorii pentru ca OUG 92/2012 nu este lege, ea vine in Parlament unde senatorii si deputatii au dreptul sa o corecteze prin amendamente", a aratat Ecaterina Andronescu.

Senatorul PSD continua sa respinga cu fermitate ideea unei echivalari a studiilor, desi Legea Educatiei prevede explicit aceasta posibilitate.

"Legea 1/2011 incearca sa echivaleze invatatorilor si educatorilor care au doar studii liceale, dar care au o practica in sistem de un numar de ani, sa echivaleze aceasta practica cu diploma de licenta. Acceptand o asemenea formula nu am face decat sa trimitem in derizoriu programele de licenta pe care sistemul nostru de invatamant le are", a argumentat Andronescu, citata de Newsin.

"Concluzia este una singura: s-a dorit popularea fabricilor de diplome pe seama invatatorilor de calitate si s-a emis ordonanta cu pricina, in loc sa se aiba in vedere interesul elevilor si al invatatorilor/educatorilor. Pana si sindicatele afiliate PSD au afirmat acest lucru. (...)Inca odata se dovedeste minciuna: cand e in opozitie, doamna Andronescu plange pe umerii cadrelor didactice, dar atunci cand are puterea, le blocheaza cresterile salariale", a comentat zilele trecute Daniel Funeriu situatia creata de Ecaterina Andronescu.

Ramane de vazut ce pozitie adopta actualul ministru al Educatiei, Remus Pricopie.

C.B.

Declarația jignitoare a lui Marcel Ciolacu la adresa moldovenilor nu este o gafă. Obsesia premierului privind ”poziția Buzăului” VIDEO
Declarația jignitoare a lui Marcel Ciolacu la adresa moldovenilor nu este o gafă. Obsesia premierului privind ”poziția Buzăului” VIDEO
Deși declarația scandaloasă la adresa moldovenilor făcută săptămâna trecută la Timișoara de Marcel Ciolacu a stârnit indignare în opinia publică, acesta nu este la prima...
Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că, în urma alegerilor parlamentare din acest an, se prefigurează un guvern format din partidele care formează actuala coaliţie. El nu...
#echivalare invatatori Andronescu Funeriu, #salarii invatatori educatori , #ministrul Educatiei