Andronescu: Trebuie sa ne asumam responsabilitatile pentru evitarea violentei in scoli

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 19:00
2792 citiri
Andronescu: Trebuie sa ne asumam responsabilitatile pentru evitarea violentei in scoli
Foto: Ziare.com

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat joi, in legatura cu cazurile de violenta din scoli din ultima perioada, ca toti cei care au atributii in domeniu trebuie sa isi asume responsabilitatile care le revin pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete.

"Existenta acestor cazuri nu poate fi negata. Ceea ce trebuie sa facem noi este sa incercam sa nu se reediteze. Si pentru asta exista o lege, eu am fost autorul acelei initiative legislative in 2007 cred, care stabileste niste responsabilitati foarte concrete la nivelul scolii, la nivelul inspectoratului, la nivelul autoritatilor locale sau judetene si, sigur, si la nivel national. Daca fiecare isi asuma partea lui de responsabilitate, sansa noastra de a evita aceste incidente creste", a spus Andronescu.

Astfel, in ceea ce priveste scolile, ministrul Educatiei a aratat ca acestea trebuie sa intocmeasca un program pentru prevenirea cazurilor de violenta, iar pentru fiecare obiectiv din acesta trebuie sa existe un responsabil. "Daca acesti responsabili isi indeplinesc misiunea, nu putem sa externalizam in continuare problemele de acolo pentru ca nu suntem nevoiti sa facem acest lucru", a spus Andronescu.

Totodata, inspectoratele scolare judetene trebuie sa realizeze planuri de actiune la nivel judetean pentru a interveni in cazurile pentru care unitatile de invatamant nu dispun de suficiente resurse. La randul lor, autoritatile locale, impreuna cu inspectoratul scolar judetean, trebuie sa ia masurile de securizare a spatiilor din jurul scolilor.

In legatura cu incidentul care s-a petrecut saptamana trecuta intr-o scoala din judetul Hunedoara, in urma caruia un elev din clasa a VIII-a, bolnav de schizofrenie, si-a atacat un coleg cu cutitul, Andronescu a declarat ca i-a gasit vinovati pe cei care i-au analizat acestuia starea de sanatate. "Este o comisie speciala pentru acesti copii si comisia aceea ar fi trebuit sa ia cele mai potrivite masuri pentru copii, sa nu-l expuna nici pe el si sa nu-i expuna mai ales nici pe ceilalti", a spus ministrul Educatiei.

Incidentul din Hunedoara

Inceputul de scoala a adus batai de cap pentru politistii care vegheaza asupra bunului mers in institutiile de invatamant. Doua incidente s-au petrecut, in ultimele doua zile, in curtea unor scoli.

Un elev in clasa a 7-a a fost injunghiat, marti, intr-o scoala din judetul Hunedoara.

A inceput scoala: elev injunghiat de un coleg, fetita lovita cu o bara metalica

Baiatul a reusit sa se fereasca, astfel incat rana a fost destul de usoara. Cu toate acestea, elevul a avut nevoie de ingrijiri medicale. In prezent, baiatul se afla acasa, sub ingrijirea parintilor.

Atacatorul este un coleg cu probleme psihice. Politia a declansat o ancheta pentru a stabili circumstantele in care s-a produs atacul.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#Andronescu scoala Romania violente, #Andronescu educatie violenta elevi , #ministrul Educatiei