Andronescu renunta la modificarile facute, luni, prin ordin de ministru: Probele vocationale merg mai departe

Marti, 14 Mai 2019, ora 14:26
5262 citiri
Andronescu renunta la modificarile facute, luni, prin ordin de ministru: Probele vocationale merg mai departe
Foto: Facebook/Ministerul Educatiei

Dupa ce, luni, elevii au aflat ca probele vocationale pentru admiterea la liceu nu se mai dau saptamana asta, ci abia in luna iunie, astazi ministrul Ecaterina Andronescu le spune ca s-a razgandit, asa ca maine trebuie sa fie pregatiti sa arate ce stiu.

Tot scandalul a izbucnit luni, cand Federatia Sindicatelor din Educatie Spiru Haret a dezvaluit ca, fara un anunt prealabil si fara consultare cu partenerii sociali, ministrul Ecaterina Andronescu a semnat doua ordine controversate, prin care, pe de o parte, se schimba calendarul in cazul admiterii la liceu, desi procedura a inceput, iar pe de alta parte se fac schimbari in ceea ce priveste oferta de scolarizare pentru anul scolar viitor si, totodata, "se decaleaza o serie de etape ale ocuparii prin concurs national unic a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate in invatamantul preuniversitar".

Cele doua ordine au fost semnate de ministru, dar nu au fost inca publicate in Monitorul Oficial, prin urmare nu au intrat in vigoare.

Marti, dupa ce scandalul a luat amploare si sindicatele din educatie au amenintat cu proteste, Ecaterina Andronescu a declarat pentru Edupedu.ro ca admiterea la liceu merge mai departe, fara modificari.

"Avem o lege, avem o regula. Probele vocationale merg mai departe. (...) Se modifica doar durata de aparitie a brosurii cu oferta educationala, se prelungeste o saptamana. (...) Un ordin devine ordin cand se publica in Monitorul Oficial. Nu suntem si nu am fost intr-o asemenea situatie. Ca urmare, s-au inflamat lucrurile inutil", a declarat Ecaterina Andonescu, fara sa explice de ce a semnat ordinele controversate, in ciuda insistentelor.

UPDATE - Anuntul a fost facut oficial si prin intermediul unui comunicat de presa.

"Ministerul Educatiei Nationale informeaza actorii principali ai sistemului de invatamant ca este si ramane in vigoare, in continuare, calendarul admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2019 - 2020, prevazut in Anexa nr. 1 a ordinului nr. 4.829/2018 privind organizarea si desfasurarea admiterii in invatamantul liceal de stat.

Pentru probele de verificare a aptitudinilor si a cunostintelor de limba moderna si materna, inscrierile sunt programate pentru zilele de 13 si 14 mai, iar desfasurarea probelor pentru perioada 15 - 17 mai 2019.

Totodata, miscarea personalului didactic se realizeaza, de asemenea, dupa calendarul deja aflat in vigoare, conform ordinului nr. 5.460/2018, modificat prin ordinul 3.886/11.04.2019".

Sindicat: Ordinele erau ilegale

Potrivit art. 76 din Legea Educatiei, regulile de admitere la liceu se stabilesc "cel mai tarziu la inceputul clasei a VIII-a".

"Niciunul dintre aceste ordine nu a fost discutat cu federatiile sindicale reprezentative (...) Nu au fost consultate nici asociatiile parintilor si elevilor. Si atunci, unde sunt dialogul social in educatie, transparenta decizionala, colaborarea, parteneriatul? Toate sunt doar vorbe goale...", au subliniat, luni, reprezentantii Federatiei Spiru Haret, cerandu-i ministrului Educatiei sa tina cont "de reactiile negative ale principalilor actori educationali - elevi, cadre didactice si parinti - fata de modificarile operate peste noapte de Ministerul Educatiei" si sa abroge imediat OMEN nr. 3995/13.05.2019 si OMEN nr. 3996/13.05.2019.

Mai mult, presedintele Federatiei, Marius Nistor, a declarat ca "ceea ce a facut Ministerul Educatiei este ilegal".

"Nu poti sa-ti bati joc de copii, parinti si cadre didactice. Sunt parinti care astazi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-si inscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au inceput sa organizeze targurile de oferte educationale, pe care le-au programat cu luni bune inainte", declara Marius Nistor, conform unui comunicat transmis luni.

Citeste mai multe despre Andronescu modifica datele de admitere la liceu, desi unele etape au inceput deja. Sindicatele ameninta cu proteste.

C.B.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#probe vocationale admitere liceu calendar , #ministrul Educatiei