Andronescu, despre Congresul PSD, Nastase, MJ si Miscarea Populara - Interviu

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 08:06
18809 citiri
Andronescu, despre Congresul PSD, Nastase, MJ si Miscarea Populara - Interviu
Foto: Arhiva

Presedintele PSD Bucuresti, Ecaterina Andronescu, va candida pentru un nou mandat in fruntea filialei bucurestene a social-democratilor, dar si pentru un post de vicepresedinte national.

Totodata, Andronescu ne-a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre functia ocupata pana anul trecut de Adrian Nastase in PSD, despre Ministerul Justitiei si despre Miscarea Populara.

Fostul ministru al Educatiei a admis ca secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, va ocupa cel mai probabil functia de presedinte executiv al partidului, similara celei de prim-vicepresedinte, dupa Congresul PSD din 19-20 aprilie.

Ecaterina Andronescu a precizat ca functia de presedinte al Consiliului National al PSD, ocupata anterior de Adrian Nastase, nu va fi pusa in competitie, recunoscand totodata ca nu stie daca fostul premier are dreptul de a o ocupa sau nu, dupa eliberarea din inchisoare.

Liderul PSD Bucuresti a spus ca ar fi idee "excelenta" votul electronic la Congres, la care vor mai candida pentru o functie de vicepresedinte, printre altii, Olguta Vasilescu, Corina Cretu, Rovana Plumb, Dan Nica sau Ioan Rus.

Nu in ultimul rand, senatorul PSD ne-a vorbit si despre numarul de vicepresedinti pe care ii va avea partidul, despre discutiile din jurul viitorului ministru al Justitiei, dar si despre Miscarea Populara, infiintata de fostul social-democrat Cristian Diaconescu.

Va invitam sa cititi, mai jos, interviul pe care vicepresedintele PSD Ecaterina Andronescu l-a acordat Ziare.com.

Candidati pentru o noua functie de vicepresedinte al PSD, la Congresul din 19-20 aprilie?

Cred ca da, pentru vicepresedinte national.

Si pentru functia de presedinte al PSD Bucuresti? Cine va fi contracandidat?

Avem pe 11 aprilie conferinta. Din cate stiu in acest moment, nu va mai fi nicun contracandidat, dar pot sa-si depuna candidaturile si in conferinta.

Dragnea: O sustin pe Andronescu pentru sefia PSD Bucuresti

Liviu Dragnea a spus ca vrea sa fie presedinte executiv al PSD. Se va infiinta aceasta functie?

Noi in Statut avem, in acest moment, pe forma veche a Statutului, pana sa fie amendata de Congres, functia de prim-vicepresedinte, care este totuna cu cea de presedinte executiv. Ea exista, numai ca pana acum nu s-a inscris nimeni sa candideze pe aceasta functie.

Si acum va candida Liviu Dragnea pentru aceasta functie...?

Este foarte bine, mie mi se pare ca este normal.

Dragnea ar vrea sa fie presedinte executiv al PSD

Si presedinte al Consiliului National al PSD cine va fi?

Functia aceasta nu se scoate in competitie acum, a anuntat domnul Ponta. Eu sunt absolut de acord cu aceasta propunere. Ea a fost ocupata de domnul Nastase si cred ca decizia aceasta nu este numai a domnului Ponta, adica nu numai domnul presedintele gandeste asa.

Dar domnul Adrian Nastase si-a exprimat vreo dorinta de reveni in aceasta functie?

Nu stiu.

Pana la urma, are dreptul sau nu are dreptul sa ocupe o functie de conducere in partid?

Aici, spre rusinea mea, sunt intr-o perioada destul de aglomerata si nu m-am uitat in lege ca sa nu vorbesc pe langa lege.

Liviu Dragnea a spus ca va cere vot electronic la Congresul PSD, "sa nu fuga cineva cu urnele". Va fi vot electronic?

Astazi (vineri - n.red.) am avut conferinta la Satu Mare, am fost si eu acolo si domnul Dragnea, care acum este secretarul general al PSD, a reiterat ideea cu votul electronic. Si daca reusim sa-l facem, cred ca e o solutie excelenta.

Dragnea: O sa propun vot electronic la Congresul PSD, sa nu fuga cineva cu urnele

Vor fi patru posturi de vicepresedinti PSD pentru femei. Se vor ocupa toate posturile?

Mi-e greu sa va spun. Am citit astazi (vineri - n.red.) o stire ca Olguta Vasilescu si Corina Cretu au declarat intr-o conferinta de presa ca vor candida. Stiu sigur ca va candida si Rovana Plumb, deci iata, s-ar putea sa fie mai multe.

La ultimul Congres, au fost 65 de candidaturi pentru pozitiile de vicepresedinte. Dar n-au fost locuri separate pentru doamne si pentru domni si candidaturile au fost "in aceeasi gramada". (...) Opt sunt vicepresedinti regionali, mai avem pozitii similare cu pozitiile de vicepresedinte: presedintele de la femei, presedintele de la seniori si presedintele de la tineret.

Au fost discutii foarte intense in ultimele zile in legatura cu Ministerul Justitiei. Pana la urma, carui partid ii va reveni portofoliul?

Conform legii, propunerea apartine premierului. Ca premierul se va consulta cu domnul Crin Antonescu, mie mi se pare ca este corect sa se consulte. Dar, legal, premierul propune. Ce face premierul anterior formularii propunerii este decizia premierului si cred ca se va consulta.

(...) Pozitia de ministru al Justitiei este convenita intr-un fel la consacrarea pozitiilor pentru reprezentantii PSD si PNL. Doamna Pivniceru a fost un ministru in afara politicului, dar a fost sustinuta si propusa de PNL. De aceea, cred ca domnul Ponta se va consulta cu domnul Antonescu.

Dincolo - propunerea pentru procurori - este un atribut al ministrului Justitiei.

Cum priviti Miscarea Populara, condusa de Cristian Diaconescu, care este fost membru PSD?

Este o incercare care poate avea cel putin doua variante: varianta in care sa aiba succes si varianta in care sa n-aiba succes. Depinde de cei care se angajeaza in calitate de lideri in aceasta directie si sigur ca depinde de modul in care vor respecta ceea ce declara. Populatia nu mai poate fi pacalita - sa spui una si sa faci alta. N-am fost niciodata de parere ca iti poti creste credibilitatea sau ti-o poti mentine daca spui una si faci alta.

Este posibil sa atraga si din PSD oameni?

Personal, nu am in acest moment informatii, dar eu nu cred.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ecaterina Andronescu Congres PSD, #Andronescu Nastase presedinte CN PSD, #Andronescu candidatura vicepresedinte PSD, #Adronescu Dragnea presedinte executiv PSD, #Andronescu PSD ministru Justitie, #Andronescu Miscarea Populara , #PSD