Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Lotul din drumul expres Craiova-Pitești aflat foarte aproape de inaugurare. Când vom circula neîntrerupt pe cei 121 de kilometri

Duminica, 26 Martie 2023, ora 09:12
11694 citiri
Lotul din drumul expres Craiova-Pitești aflat foarte aproape de inaugurare. Când vom circula neîntrerupt pe cei 121 de kilometri
Unul dintre nodurile rutiere construite pe tronsonul 3 al DEx 12 FOTO Facebook/ Irinel Scrioșteanu

O inspecție pe șantierul drumului expres DEx 12 Craiova-Pitești arată un progres însemnat al lucrărilor.

Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, susține că lotul 3 din șoseaua cu profil de autostradă va fi inaugurat în 2023, înainte de termenul contractual care prevede finalizarea în 2024.

Oficialul a prezentat o situație a lucrărilor pe lotul de 31,7 kilometri, dintre Slatina și Colonești, ajunse acum la stadiul de 70% progres fizic:

  • Au fost finalizate lucrările de execuție pentru 31/32 structuri (poduri și pasaje);
  • Se execută lucrări de racordare a structurilor cu terasamentul și calea de rulare;
  • Se execută lucrări de umpluturi necesare terasamentelor, lucrări realizate în proporție de 85%;
  • Se execută lucrări de săpături pentru terasamente, lucrări realizate în proporție de 90% și continuă acestea pe ultimul sector de la km 58;
  • Continuă execuția lucrărilor de realizare a șanțurilor, rigolelor și elementelor de colectare și evacuare a apelor pluviale;
  • Au fost realizați 20/30 km din umplutura de balast la cota superioară;
  • Sunt în curs de finalizare spațiile de servicii, lucrări realizate în proporție de 95%, lucrându-se acum la ultimele finisaje;
  • Au fost finalizate lucrările de relocare a utilităților;
  • Se execută lucrări la sistemul ITS și la iluminatul public de pe traseul drumului expres.

Scrioșteanu susține că lotul inspectat va fi dat în folosință în 2023, înainte de termenul contractual - care prevede finalizarea șantierului în 2024.

Pe de altă parte, există o problemă în traseu care n-a fost lămurită de oficialul de la Transporturi. Întreaga lungime de 31,7 kilometri a lotului ar putea fi dată în folosință doar dacă s-ar amenaja o bretea pentru descărcarea temporară a traficului la Colonești, acolo unde s-ar face din nou legătura cu DN65. Imaginile postate de Scrioșteanu nu arată un astfel de șantier în teren.

În aceste condiții, ieșirea temporară din DEx s-ar putea realiza prin singurul nod rutier deja construit, cel de la Negreni. Astfel, într-un scenariu pesimist, la final de 2023 s-ar putea deschide traficul doar de la Valea Mare (Slatina Est) la Negreni (circa 16 km), iar restul de circa 15 km până la Colonești ar rămâne necirculabili până când și Tronsonul 4 va fi gata de inaugurare.

Lotul 4 al DEx12, având 31,88 de kilometri între Colonești și capătul Pitești, este construit de asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL, aceeași care lucrează și pe lotul 3. Acolo, stadiul lucrărilor, potrivit monitorizării independente a Asociației Pro Infrastructură, era de 15,5% la data de 1 martie 2023.

Termenul contractual de finalizare pe lotul 4 este 2024. Există voci care cred că va fi terminat la diferență de câteva luni de lotul 3, motiv pentru care este posibil ca autoritățile și constructorul UMB să cadă de acord să nu mai realizeze un nod temporar la Colonești.

Lungimea totală a drumului expres Craiova - Pitești este de 121 de kilometri. Până acum, singurul dintre cele patru loturi date în folosință este lotul 2, dintre Robănești (Dolj) și Slatina (Olt), în lungime de 39,85 de kilometri.

Marile probleme sunt pe lotul 1, între Craiova și Robănești, cu o lungime de 17,7 km. Acolo, contractul cu antreprenorul italian Tirrena Scavi SpA a fost reziliat în decembrie 2022, când proiectul ajunsese la un stadiu fizic de 57,06%.

"Pe 25 martie 2023 a fost postat în SEAP anunțul pentru atribuirea contractului de finalizare a lucrărilor pentru Tronsonul 1 al DX Craiova-Pitesti, cu o lungime de 17,7 km.

Data limită pentru depunerea ofertelor este 04.05.2023.

Valoarea estimată a contractului este de 544,13 milioane de lei (fără TVA).

Lucrările rămase de executat trebuie finalizate în maximum 18 luni", mai spune Irinel Scrioșteanu.

Dacă noul constructor care urmează să fie desemnat va reuși, într-un scenariu optimist, să intre în șantier în toamna anului 2023, tronsonul (laolaltă cu toți cei 121,18 kilometri ai DEx 12) ar putea fi dat gata spre sfârșitul anului 2024, începutul lui 2025.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#dx 12, #drum expres Craiova Pitesti, #santier autostrada , #infrastructura