9 metode naturale de a combate durerile de gât

Advertorial
Marti, 23 Mai 2023, ora 17:58
3885 citiri
9 metode naturale de a combate durerile de gât
FOTO: shutterstock.com

Durerile de gât sunt o problemă comună, care poate fi cauzată de o varietate de factori, precum infecții, inflamații, răceli sau alergii. În timp ce multe persoane apelează la medicamente pentru a combate aceste dureri, există și numeroase metode naturale care pot ajuta la ameliorarea disconfortului și a inflamației. Iată 9 metode naturale de a combate durerile de gât.

1. Dropsuri cu ingrediente naturale

Găsești în farmacii și în magazinele naturiste dropsuri care conțin exclusiv ingrediente naturale, extracte din plante și uleiuri esențiale și care sunt foarte eficiente în aseptizarea gâtului și combaterea inflamației. Un astfel de exemplu este Decasept, care are ca substanțe active uleiuri esențiale de eucalipt, lămâie, cedru și cimbru, cu un adaos de vitaminele B1 și B6 pentru stimularea imunității.

2. Gargara cu apă sărată

Această metodă clasică este un remediu eficient pentru durerile de gât. Adaugă o linguriță de sare grunjoasă, iodată, într-un pahar cu apă caldă și amestecă bine până la dizolvarea completă. Gargara cu această soluție, repetată de mai multe ori pe zi, poate ajuta la reducerea inflamației și la calmarea durerii. În plus, sarea are și un efect virucid și bactericid important, dezinfectând țesuturile.

3. Consumă ceaiuri din plante

Ceaiurile din plante precum mușețelul, ghimbirul, menta și salvia sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatorii și calmante. Acestea pot fi consumate fierbinți sau reci, cu miere pentru un gust dulce. Dacă vrei să obții o licoare terapeutică, poți adăuga, în ceai, câteva picături de tinctură de propolis.

4. Inhalații cu abur

Inhalațiile sunt un remediu natural foarte eficient pentru durerile de gât. Poți pune apă la fiert într-o cratiță și să te apleci peste ea, acoperindu-te cu un prosop, pentru a respira aburul. Acest lucru ajută la deschiderea căilor respiratorii și poate calma inflamația și durerea.

Pentru un plus de eficiență, poți adăuga sare în apă, sau câteva picături de inhalant - este 100% natural și îl găsești în farmacii și magazine naturiste.

5. Folosește un umidificator

Aerul uscat poate irita gâtul și poate agrava simptomele. Un umidificator poate ajuta la menținerea nivelului de umiditate din aer, ceea ce va contribui la ameliorarea simptomelor durerii de gât.

Umidificatorul este util și împotriva altor simptome de răceală, cum sunt nasul înfundat sau sinuzita. Unele umidificatoare includ și un compartiment pentru difuzarea uleiurilor esențiale. Important este să îl menții perfect curat, pentru a preveni formarea mucegaiului și răspândirea sporilor în locuință.

6. Consumă alimente moi

Alimentele tari, acide sau picante pot irita gâtul și pot agrava simptomele. Optează pentru alimente moi și ușor de digerat, precum supe, terciuri și piureuri de legume.

În cazul durerilor puternice de gât, unul dintre cele mai eficiente remedii este înghețata. Alături de lichidele reci, ea contribuie la reducerea inflamației locale și la ameliorarea durerilor. Totuși, în caz de laringită, este recomandat să eviți alimentele reci și să le preferi pe cele călduțe.

7. Odihnește-ți vocea

Vorbitul excesiv sau strigatul pot agrava simptomele durerii de gât. Odihnește-ți vocea și încearcă să vorbești cât mai puțin posibil, pentru a permite gâtului să se vindece.

Răgușeala este un simptom de laringită: inflamatia corzilor vocale. Repausul vocal este extrem de important pentru recuperare în această situație. În caz contrar, se poate agrava până la producerea de leziuni ireversibile la nivelul corzilor vocale.

8. Consumă suficiente lichide

Consumul de lichide poate ajuta la hidratarea gâtului și la ameliorarea simptomelor. Apa, ceaiurile din plante și supele sunt bune opțiuni pentru a menține nivelul de hidratare necesar. Uneori, lichidele vor fi consumate călduțe, dar nu fierbinți; alteori, lichidele reci pot aduce o alinare temporară.

9. Dezinfectează gâtul cu miere

Mierea este recunoscută pentru efectele sale antiseptice, antivirale și antibacteriene, ceea ce o face un dezinfectant excelent pentru gât. După gargara cu apă cu sare, poți înghiți, lent, o linguriță de miere. Încearcă să o păstrezi cât mai mult în gură și să o lași să se dizolve treptat, astfel încât să acționeze cât mai mult.

Durerile de gât apar frecvent, atât la adulți cât și la copii. Deși în unele cazuri ele impun intervenție medicală, majoritatea cedează la remedii naturale simple și la îndemâna oricui.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#durere gat, #combatere durere, #combatere durere gat , #sanatate