Cine are dreptate în legătură cu crearea lumii: Dumnezeu sau știința? VIDEO

Sambata, 28 Mai 2022, ora 05:30
15314 citiri
Cine are dreptate în legătură cu crearea lumii: Dumnezeu sau știința? VIDEO
Creația lumii în concepția lui Michelangelo în Capela Sixtină de la Vatican FOTO: Agora

Povestea creării universului și a lumii este fundamentală pentru omenire, iar umanitatea vrea să știe de unde a început totul. Descrierile actuale ale științei privitoare la originile universului se bazează pe relativitatea generală și mecanica cuantică. În schimb, Biblia susține că ”la început Dumnezeu a făcut cerul și pământul”, iar profesoara Helen De Cruz de la Universitatea Oxford spune că ”Domnul a creat lumea ex nihilo, adică din nimic”.

Fără îndoială contradicția dintre stiință și religie dăinuie de foarte multă vreme, una dintre întrebările centrale despre facerea lumii și acțiunea lui Dumnezeu divină este următoarea: În ce măsură doctrina creștină a creației și concepțiile tradiționale privind activitatea divină sunt compatibile cu știința?

Originea universului – începutul tuturor lucrurilor – este o întrebare în care narațiunile științifice și religioase devin uneori estompate. Acest fapt se datorează faptului că cele două concepte abordează problema în mod diferit, potrivit Big Think.

Nu există nicio îndoială că astronomia și cosmologia au produs o narațiune remarcabilă a istoriei timpurii a universului. Dar poate știința să ofere cu adevărat un răspuns? La fel ca oricare dintre noi, și universul are o zi de naștere.

Ce spune știința despre apariția universului?

Oamenii de știință au determinat după multe cercetări că universul s-a format în urmă cu 13,8 miliarde de ani. Acesta a evoluat începând cu o sutime de secundă după Big Bang, deși există câteva lacune importante în istorie, pe care încă trebuie să le umplem.

Acea cunoaștere este o realizare formidabilă, dar întrebarea care persistă este cât de aproape de sursă poate ajunge știința. Și altă chestiune ne bântuie de mult timp: Cum a apărut această primă entitate vie din lume dacă nu exista nimic viu, care să o nască?

Descoperire neobișnuită în adâncurile Pământului: Ceva uriaș nemaivăzut se mișcă acolo VIDEO

Singura explicație științifică acceptată de savanți este că viața trebuie să fi venit din non-viață. Ea a apărut cu cel puțin 3,5 miliarde de ani în urmă din complexitatea crescută a reacțiilor chimice dintre biomoleculele prezente pe Pământul primordial, susține știința.

Dacă originea vieții este misterioasă, originea universului este infinit mai mult. La urma urmei, universul, prin definiție, include tot ceea ce există. Cum poate veni totul din nimic?

Sarcina științei este să dezvolte explicații fără a recurge la intervenția divină. Noi folosim legile naturii ca model. Această limitare provoacă o mare provocare conceptuală pentru știință pentru a descrie originea universului.

Boală ciudată ce te poate înnebuni: Afectează peste 1 miliard de oameni și nu are remediu

Ce afirmă religia despre creația lumii?

Biblia ne spune clar, fără echivoc, în Geneză, că ”La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul / Și pământul era netocmit și gol” (versetele 1:1-1:2).

Pentru a descrie acest lucru am apelat la opinia unui expert, Helen De Cruz, profesoară la Universitatea Oxford Brookes, care a publicat o lucrare intitulată ”Religie și știință”, în Enciclopedia de filosofie Stanford.

Ea susține aici că ”relația dintre religie și știință este subiectul unei dezbateri continue în filosofie și teologie”. Profesoara vorbește despre faptul că ”înainte ca oamenii de știință să-și dezvolte opiniile despre cosmologie și originile lumii, culturile occidentale aveau deja o doctrină elaborată a creației (universului -n.a.), bazată pe textele din Biblie”.

Ușă extraterestră descoperită pe Marte printre stânci: NASA a anunțat totul despre intrarea misterioasă VIDEO

Experta subliniază că această doctrină a creației are câteva trăsături interdependente. Prima ar fi faptul că ”Dumnezeu a creat lumea ex nihilo, adică din nimic. Sau cu alte cuvinte, Dumnezeu nu a avut nevoie de materiale preexistente pentru a face lumea.

În al doilea rând, ”Dumnezeu este distinct de lume, lumea nu este egală sau parte a lui Dumnezeu”. Altfel spus, Dumnezeu ”a creat lumea în mod liber”. În al treilea rând, doctrina susține că, creația, în esență, este bună. Lumea conține într-adevăr răul, dar Dumnezeu nu provoacă în mod direct existența acestui rău.

În al patrulea rând, Dumnezeu a făcut concepte privind sfârșitul lumii și despre faptul că va crea un nou cer și pământ, stopând astfel răul.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Dumnezeu crearea lumii, #crearea universului, #facerea lumii Dumnezeu, #Big Bang momentul creatiei, #Biblie Dumnezeu , #mister