Cine e Dumitru Coarnă, deputatul PSD care a mers la ambasada Rusiei. Fost polițist și sindicalist, curtat de AUR

Vineri, 01 Aprilie 2022, ora 21:50
20825 citiri
Cine e Dumitru Coarnă, deputatul PSD care a mers la ambasada Rusiei. Fost polițist și sindicalist, curtat de AUR
Social-democratul Dumitru Coarnă a mai fost sancționat în trecut de partid FOTO Facebook / Dumitru Coarnă

Deputatul PSD Dumitru Coarnă s-a întâlnit alături de alți trei parlamentari controversați cu ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, pentru a discuta, conform social-democratului, despre evitarea războiului. Aceasta nu este prima dată când deputatul atrage furia partidului, însă ar putea fi ultima.

Din delegația care a participat la întâlnirea cu ambasadorul rus au mai participat senatoarea Diana Șoșoacă și doi deputați AUR - Dumitru Coarnă, respectiv Francisc Tobă. Conform unui comunicat transmis de cei patru, „partea română a conchis asupra neutralității și neimplicării României în conflictul din Ucraina, precum și speranța că acest conflict se va încheia cât mai curând, astfel încât să se evite pierderea de vieți omenești de ambele părți, precum și evitarea extinderii conflictului”. Totodată, întâlnirea ar fi avut loc la solicitarea parlamentarilor români.

La câteva ore distanță, după ce întâlnirea a fost intens criticată online, liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat că va propune excluderea din partid a lui Dumitru Coarnă în prima ședință a conducerii partidului. „Acțiunile domnului Coarnă sunt total contrare viziunii PSD despre democrație, libertate și drepturile fundamentale. PSD este un partid pro-european, care a avut un rol decisiv în aderarea României la Uniunea Europeană și NATO și care condamnă ferm agresiunea armată a Ucrainei de către Federația Rusă”, a precizat Ciolacu.

Lider de sindicat

Conform datelor publicate în CV-ul personal, Coarnă are o licență în drept la Universitatea „Romano-Americană” din București, completate în 2008 de un master în Științe Penale și criminalistice la Spiru Haret.

Anterior, între 1982 și 1987 Coarnă a lucrat ca electrician la Combinatul chimic Giurgiu, după care ajunge șef la Inspectoratul de Poliție al Județului Călărași până în 2009. Doi ani mai târziu acesta ajunge vicepreședinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, iar mai apoi, în 2016, este ales președinte al sindicatului. În 2020 acesta demisionează și își începe primul mandat de deputat sub steagul PSD.

A mai fost sancționat o dată

La mijlocul lunii februarie, Coarnă a votat „pentru” la moțiunea simplă împotriva ministrului PNL al Energiei Virgil Popescu. La acel moment acesta era sancționat de partid și transferat de la Comisia pentru apărare la Comisia pentru egalitate de șanse. În ciuda pedepsei, Coarnă afirma atunci că mutarea sa reprezintă de fapt un pas înainte întrucât noua comisie este prezidată de către un membru AUR.

„Eu văd acest vot ca un pas înainte, trec de la o comisie prezidată de Pavel Popescu (PNL) la o comisie prezidată de Dan Tănasă (AUR). Nu am nimic cu nimeni personal. Eu vorbesc despre principii. Am constatat că în momentul în care ai capacitatea și curajul să gândești singur, ești sancționat”, a afirmat Coarnă.

Totodată, acesta este lăudat pe Facebook pentru poziția sa de către un alt deputat PSD controversat - Daniel Ghiță

Curtat de AUR

În apărarea lui Coarnă a sărit liderul AUR George Simion, care a criticat conducerea social-democrată pentru că „scoateți profesioniștii” din Comisie și „lăsați caricaturile”, referindu-se la liberalul Pavel Popescu.

Mai mult decât atât Coarnă a fost curtat de către George Simion pentru a se înscrie în AUR. Pe 14 februarie, la o zi după introducerea noului regulament care interzicea filmatul, Simion s-a plimbat prin plen și a vorbit într-un live pe Facebook despre colegii din Parlament. La un moment dat, acesta se oprește în dreptul lui Dumitru Coarnă și a lui Daniel Ghiță (PSD) și își îndeamnă fanii să-i felicite pe cei doi pentru că au votat „pentru” la moțiunea împotriva lui Virgil Popescu. Mai apoi, după ce un fan afirmă că cei doi ar trebui să se înscrie în AUR, George Simion afirmă că e de aceeași părere.

„Acești doi domni merită tot respectul nostru. Dumitru Coarnă și domnul Daniel Ghiță. Niște oameni responsabili care nu-l țin în funcție pe hoțul de la energie”, a mai adăugat Simion.

Momentul în care Simion îl laudă pe Coarnă - minutul 7.00

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Ce se ascunde în spatele arestării adjunctului ministrului rus al Apărării: Lupta pentru resurse și influență în elita Rusiei
Ce se ascunde în spatele arestării adjunctului ministrului rus al Apărării: Lupta pentru resurse și influență în elita Rusiei
Arestarea ministrului adjunct al apărării, Timur Ivanov, reflectă lupta pentru resurse și influență în cadrul elitei ruse, pe măsură ce începe noul mandat prezidențial al lui Putin,...
#dumitru coarna, #PSD, #razboi Ucraina, #ambasada Rusiei, #marcel ciolacu, #excludere PSD , #deputati