Baronul Dumitru Buzatu nu a fost citat legal la penitenciar. Prelungirea arestării preventive se rejudecă. Mandatul actual expiră în 23 noiembrie

Luni, 20 Noiembrie 2023, ora 17:14
2139 citiri
Baronul Dumitru Buzatu nu a fost citat legal la penitenciar. Prelungirea arestării preventive se rejudecă. Mandatul actual expiră în 23 noiembrie
Dumiru Buzatu, la momentul flagrantului realizat de DNA

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au decis, luni, ca hotărârea de prelungire a mandatului de arestare preventivă în cazul lui Dumitru Buzatu, luată săptămâna trecută, de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Vaslui, să fie trimisă spre rejudecare la instanţa vasluiană.

Măsura este una definitivă. "În baza art. 4251 alin.7 pct.2 lit. b) Cod Procedură Penală raportat la art. 204 Cod Procedură Penală şi art.5 CEDO, admite contestaţiile formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi şi inculpatul-contestator Buzatu Dumitru (...) împotriva încheierii nr. 11/DLF pronunţate la data de 15.11.2023 de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Vaslui în dosarul penal nr. 2259/89/2023, încheiere pe care o desfiinţează în integralitate. Trimite cauza spre rejudecare judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Vaslui. În temeiul art. 275 alin. 3 din Codul de Procedură Penală, cheltuielile judiciare efectuate pentru soluţionarea contestaţiilor formulate rămân în sarcina statului", se arată în decizia Curţii de Apel Iaşi. Precedentul mandat de arestare expiră în 23 noiembrie.

Rejudecarea are la bază faptul că Dumitru Buzatu nu a fost citat legal de către prima instanță. „Contestaţia se soluţionează prin decizie, care nu este supusă niciunei căi de atac, putându-se pronunţa una dintre următoarele soluţii: (...) desfiinţarea hotărârii atacate şi dispunerea rejudecării cauzei de către judecătorul sau completul care a pronunţat-o, atunci când se constată că nu au fost respectate dispoziţiile privind citarea”, se precizează în articolul din Codul de procedură penală la care se face referire în minute magistraților de la Curtea de Apel.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Vaslui a admis miercuri, 15 noiembrie, solicitarea procurorilor DNA de prelungire a arestului preventiv pentru fostul lider PSD Vaslui şi preşedinte al Consiliului Judeţean, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită.

În cazul expertului Radu Judele, deşi acesta solicitase prelungirea arestului la domiciliu, instanţa a decis înlocuirea măsurii privative de libertate cu cea a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, inculpatului fiindu-i interzis să ia legătura cu o serie de martori din dosar, printre care mai mulţi angajaţi ai Consiliului Judeţean Vaslui.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Dumitru Buzatu, #arestare buzatu, #psd vaslui , #arestare