De ce se înghesuie lumea să ajungă în Dubai: "E o Mecca a kitsch-ului și cocalarismului. E normal ca românul să fie atras"

Duminica, 28 Ianuarie 2024, ora 03:51
72518 citiri
De ce se înghesuie lumea să ajungă în Dubai: "E o Mecca a kitsch-ului și cocalarismului. E normal ca românul să fie atras"
Imagine din Dubai FOTO Pixabay

Una dintre destinațiile populare de vacanță printre români este Dubaiul, însă părerile sunt împărțite. La o extremă sunt cei care au bifat deja destinația și cei care visează să reușească, iar la cealaltă cei care o detestă.

Fenomenul a fost analiza într-o postare în mediul online, după ce un utilizator al contului Reddit s-a declarat nedumerit în această privință.

"De ce toți vor în Dubai?"

"De vreo 2 ani toți prietenii mei spun ca vor neapărat să vadă Dubai, și nu numai ei, cam toți cu care am vorbit anii ăștia spun că vor neapărat sa vadă Dubai. De ce?

În afară de opulență și mall-uri, nu vezi nimic acolo. Cam tot ce poți face este să te dai pe dunele de nisip, dar asta poți face și în Africa (Sahara), și în Asia în deșert ul Gobi, și acolo vezi și cultură de zeci de mii de ani. În Dubai, părerea mea personală este că nu prea ai ce cultură să vezi, deoarece tot s-a construit recent. Ce aș putea să văd într-un muzeu acolo, prima bucată de fier folosită în acele clădiri fancy? (poate greșesc aici, poate am și ce cultură să văd). Acolo, în afară să mergi la mall sau pe deșert nu ai ce face. Nu mă interesează că totul pe acolo este foarte scump și futuristic.

Plus că toți merg acolo pe ieftineală, și nu prea au bani deloc să cheltuiască acolo, merg ca să vadă lumea că au fost acolo.

Aș preferă să văd ceva cu cultură și istorie (Drumul Mătăsii, Nassau în Bahamas, Port Royal în Jamaica, să văd Canada cu tren ul, mai ales oraș ul Churchill care e plin de urși polari, de Europa nu mai zic câtă istorie și cultură poți vedea sau America de Sud, locurile unde era imperiul Aztec.

Voi ce părere aveți de Dubai?"

"Majoritatea merg că să facă poze"

În comentarii au fost formulate argumente pro și contra.

"În Dubai pot înțelege de exemplu o convenție pentru antreprenori sau ceva asemănător, un muzeu mișto din asta modern.

Ideea e că social media e drive-ul pentru mulți, s-a stricat de mult ideea de travel de a învăța, de a descoperi locuri faine, de a înțelege culturi, de vedea istoria cu ochii tăi, de admira arta şi de a te relaxa.

Majoritatea merg că să facă poze, că altfel vacanța fără poze nu le hrănește egoul şi paradoxal trăim o eră unde mulți mint şi dacă nu ai poză n-ai dovada."

"Social media combinat cu marketing", crede altcineva.

"Poate pentru unii oameni relaxarea înseamnă să se afle într-un loc de lux"

"E o Mecca a kitch-ului și cocalarismului. E normal ca românul să fie atras."

"Dacă mergi în vacanță nu înseamnă neapărat că vrei să vizitezi un loc plin de cultură. Poate pentru unii oameni (în general pentru majoritatea) relaxarea înseamnă să se afle într-un loc de lux și să taie frunze la câini.

Sunt atâția români, care merg în Turcia, la resort-uri d-alea de plătești 2000 de euro pe familie și stai 10 zile închis în acel resort cu mâncare full, și 10 zile te plimbi doar pe acolo. Și de atâta timp, oamenii încă se duc acolo, pentru că asta înseamnă relaxarea pentru el. Nu e nimic greșit.

Așa e și Dubai-ul, dar acolo ai lux nu doar la hotel ci și pe stradă."

"Cu banii poți cumpără multe, dar nu și bunul gust sau cultură. E un oraș frumos, dar fără suflet. Ca români ne dorim să vedem Dubai pentru că suntem săraci, iar dacă spunem că am văzut Dubai, poate ne crește cota printre apropiați și vor crede că suntem mai bogați sau mai deștepți, dar din păcate, suntem doar cu o gaură-n buget de $4-$5k și nisip în chiloți."

"Aaaa arhitectură, design, restaurante, deșert. Dar sunt de-acord că publicul țintă e mult pe cocalareala, pe mall și deșert safari.

Dubaiul este un sistem interesant de văzut, am trăit mulți ani acolo și e într-adevăr o bulă, o utopie aproape. Este aceeași săptămână care se repetă mereu și mereu, dar cumva nu te plictisești. Mie mi-a plăcut mult, rămân fan pe viață, dar mă întorc rar pentru că experiența de turist e absolut lame și comercială.

Pentru unii Dubaiul este frumos pentru că îți permiți un lifestyle de neatins în Europa. Cei care merg însă doar la Mall of Emirates și Miracle Gardens cu metroul cred că cei de acasă o să vadă pozele alea și o să-i perceapă ca pe niște bogați care s-au ajuns în viață. De aia românii, rușii, ucrainienii sunt un public vizat de autoritățile din Dubai, le vând o iluzie și un background de poze de instagram pe mii de dolari și toată lumea e fericită."

"Ai o tonă de chestii de făcut"

Un fan al experienței vizitării Dubai-ului și- susținut punctul de vedere.

"Total fals. Ai o tonă de chestii de făcut, un simplu search pe google te lămurește. Parcuri de distracții, tot felul de experiențe, plajă, atracții turistice de toate felurile, inclusiv muzee. Nu mai zic că toate hotelurile și locurile sunt excepționale că servicii, mâncare etc. Cluburi super mișto, chiar e distracție.

Sigur că dacă nu ai bani de cheltuit n-o să ai cea mai bună experiență, dar ăla nu e un loc pentru ieftineală. Dacă ai, experiență e total diferită. Iar pentru iarnă e un loc aproape cu vreme bună, super safe, și cu o grămadă de opțiuni mișto de petrecut timpul. E un motiv pentru care se duc zeci de milioane de oameni anual acolo și nu e pentru că sunt “proști” sau țărani.

Iarăși eu am mai fost în Oman acolo în zona. Recomand dacă vrei și cultură autentică. În primul rând acolo zgârie norii sunt interziși, sunt o grămadă de castele vechi, unele renovate, au o super istorie, au fost un imperiu mercantil câteva sute de ani, Mușcat arată fabulos și păstrează și la clădirile noi arhitectură tradițională, chestie care în Dubai s-a pierdut, de asemenea am mai fost la Salalah, un oraș oază în deșert. E plin de resorturi de relaxare, absolut fabuloase. Pe lângă experiență de a vedea cerul total liber și nepoluat de lumina, spa-urile alea te fac să te simți în al noulea cer efectiv. Multe muzee interesante și o industrie de parfumuri veche de sute de ani, complet subapreciata în opinia mea.

Nu toată lumea are aceleași gusturi sau dispoziția de a se duce într-o vacanță obositoare de mers cu trenul în Canada, urcat Everestul sau mai știu eu ce altele.

Iar în America de sud de exemplu, chiar dacă și eu îmi doresc mult să ajung, și o voi face la un moment dat, ai sabia lui damocles deasupra cu criminalitatea și alte potențiale pericole. Nu toți oamenii sunt ok cu astfel de riscuri.

Hai să nu mai judecăm pe alții atât. Jumătate de țară se duce pe litoralul bulgăresc sau în Thassos. Acolo chiar nu ai nimic de făcut și nici mare cultură nu e și nu postează nimeni, “De ce vor toți în Thassos/Bg”."

"Sunt țăran și sunt satul de istorie"

"Și Therme e artificial, și totuși uneori ai chef să stai lângă piscină cu sucul în mână decât să te plimbi prin Antipa. Cam așa și cu Dubai"

"Eu încă aștept să văd minunea unui doritor de Dubai care a fost acolo și nu s-a lăudat pe social media.

Până atunci din punctul meu de vedere e din ceva problema interioară a lor care-i face să caute validare de la alții. Indiferent de calitatea validării sau meritul ei, eg: "M-am dus să mă bucur de prostii faraonice construite fără cap și nesustenabil pe bani de pe urmă poluării lumii și pe spinarea unor oameni tratați că sclavi moderni".

Edit: Eu când văd că se laudă cineva cu Dubai pe social media are un -1 la calitatea persoanei respective."

"Am fost de 2 ori și pot spune că "ieftineala" aia pe care o menționezi îți ajunge să faci cam ce vrei. Ba chiar am fost și la F1 în Abu Dhabi, tot pe ieftineală.

Un sejur de 7 nopți cu toate atracțiile turistice, te duce mai puțin ca un sejur de 7 nopți în România. Sunt țăran și sunt satul de istorie, lucruri și locuri vechi, sărăcie etc. Când merg acolo mă simt bine, îmi place tot ce se întâmplă acolo și toate lucrurile pe care le poți face. 7 zile chiar nu sunt suficiente.

Restaurantele pot fi uneori mai ieftine că în București. Poți merge și acolo în zone vechi și pline de istorie/cultură. Poți merge în safari pentru cultură.

Un Uber ce în București ar costă 50 lei, acolo este vreo 33-35 pe o distanță poate chiar mai mare dar cu un Lexus ca mașină.

Mai ai nevoie de exemple pentru a începe să lași puțin din prejudecăți? Eu personal n-am postat pe social media niciuna din experiențe, decât SkyDiving-ul făcut. Care apropo, nu se compară cu nimic în lume senzația de a vedea de la înălțimea aia atât orașul, deșertul, apă și the palm/ world...."

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Duminică, 28 aprilie, românii sărbătoresc Floriile. Și, tot atunci, aproape 1,8 milioane dintre ei îşi serbează onomastica. Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi...
#Dubai, #vacanta, #romani, #dorinte, #explicatii, #kitsch , #stiri vacanta