Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Țara paradisul rușilor, lovitură de grație pentru Moscova: Blochează conturile fugarilor lui Putin

Sambata, 15 Aprilie 2023, ora 05:32
7610 citiri
Țara paradisul rușilor, lovitură de grație pentru Moscova: Blochează conturile fugarilor lui Putin
Banca ENBD cea mai mare din Dubai blochează conturile rușilor FOTO: Bloomberg

După începerea războiului din Ucraina provocat de Vladimir Putin și mai ales după mobilizarea noilor recruți din septembrie 2022, rușii au plecat în masă din țară, ca într-un adevărat exod. O țară a fost denumită paradisul rușilor fugari, în special metropola Dubai, dar acum totul se schimbă dramatic pentru ei. Astfel, cea mai mare bancă din Dubai ENBD a început să blocheze conturile de investiții ale rușilor.

Banca va transfera activele rusești în conturi speciale, dar clienții nu vor mai putea retrage fondurile. Emirates NBD (ENBD), a doua cea mai mare bancă din Emiratele Arabe Unite, a început să trimită scrisori clienților săi ruși, avertizând că, dacă aceștia nu sunt rezidenți ai UE, Elveției sau Spațiului Economic European, activele lor vor fi transferate într-un cont separat. cu restricții privind transferurile de numerar, potrivit Novye Izvestia.

Doi clienți ai băncii au confirmat că au primit astfel de scrisori, iar surse din piața bancară au confirmat faptul că transmit astfel de mesaje. Clienții băncii vor fi obligați să folosească un cont special separat pentru a primi cupoane, dividende și venituri din vânzarea valorilor mobiliare.

Doi experți de la Universitatea Yale îi fac praf pe Putin și FMI: Înșelătoria privind catastrofa din Rusia

Ei nu vor putea transfera aceste active în contul lor ENBD. Clienții vor putea, de asemenea, să vândă valori mobiliare din contul lor folosind mecanismul „livrare fără plată” (FOP) în locul mecanismului mai comun „livrare contra plată” (DVP), care prevede circulația simultană a valorilor mobiliare și a banilor între părțile la tranzacție.

ENBD susține că astfel de restricții au fost introduse în conformitate cu directiva UE și că nu există excepții pentru clienții ruși care au reședința în Emiratele Arabe Unite.

Această cerință este obligatorie pentru ENBD, deoarece banca utilizează serviciile depozitarilor Clearstream și Euroclear, precum alte bănci europene și elvețiene. Alte bănci din Emiratele Arabe Unite nu au primit încă notificări de la depozitari și nu vor restricționa activitățile de investiții ale rușilor, totuși, există riscul ca acest lucru să se întâmple în viitor.

SUA la capătul răbdării cu un aliat NATO: Gata, nu îl mai ajutați pe Putin, vă punem sancțiuni

Rușii au cumpărat cele mai multe proprietăți la Dubai în 2022

Chiar și mai devreme, reprezentanții băncilor din Dubai le-au spus în mod anonim reporterilor că organizațiile lor vor acționa cu clienții ruși extrem de precauți, deoarece deja au suferit încălcări ale sancțiunilor internaționale împotriva Iranului și Sudanului, iar acum înțeleg toate riscurile posibile.

Experții sunt sceptici cu privire la potențialul sistemului bancar din Dubai – acesta este departe de dezvoltarea sa, precum a monștrilor financiari creați în Elveția și alte locuri tradiționale de acumulare de fonduri.

Luna trecută a devenit cunoscut faptul că Emiratele Arabe Unite au anulat licența băncii rusești MTS - după anunțul făcut de Marea Britanie și Statele Unite de a impune sancțiuni împotriva acesteia. Acum sucursala nu are posibilitatea de a deschide noi conturi și de a efectua tranzacții, cu excepția rambursării obligațiilor asumate anterior, iar utilizarea de către bancă a sistemelor de plată ale Băncii Centrale este limitată doar în acest scop.

Un aliat apropiat al SUA se îndepărtează de Washington: Trece de partea lui Putin

Mii de ruși s-au stabilit în Emiratele Arabe Unite anul trecut, în principal în Dubai. Aceștia s-au plâns că a fost problematică deschiderea de conturi bancare în băncile locale.

Noua diasporă rusă din Dubai acoperă un spectru care include multimiliardari care au fost pedepsiți cu sancțiuni și lucrători din clasa de mijloc din domeniul tehnologiei care au fugit de războiul președintelui Putin.

Statisticile guvernului rus arată că rușii au făcut 1,2 milioane de călătorii în Emiratele Arabe Unite în 2022, față de un milion în anul 2019, anul de dinaintea pandemiei. Rușii au fost principalii cumpărători nerezidenți ai proprietăților imobiliare din Dubai în 2022, în funcție de naționalitate, potrivit Betterhomes, o agenție de brokeraj din Dubai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#Dubai, #fugari rusi, #rusi, #exod Rusia Occident, #Dubai EAU, #banca dubai, #rusi bogati, #rusi fugari, #banci dubai , #Razboi Ucraina