Ce drumuri noi se vor deschide în 2023. ”Ar fi un an record pentru România”

Sambata, 31 Decembrie 2022, ora 03:28
18937 citiri
Ce drumuri noi se vor deschide în 2023. ”Ar fi un an record pentru România”
Stadiul lucrărilor la Drumul Expres ce face legătura între A 3 și Oradea care ar putea fi dat în folosință în 2023 FOTO: Asociația ProInfrastructura

Anul 2023 ar putea fi cel în care vom inaugura cei mai mulți kilometri de drum expres și autostradă din istorie. Însă această situație va fi posibilă dacă autoritățile vor avea grijă ca cei care au câștigat licitațiile pentru construcția drumurilor să-și facă bine treaba.

”Dacă toate planetele se aliniază și câteva minuni se întâmplă pe ici pe colo, scenariul ultra-optimist ne dă un total de puțin peste 167 kilometri de autostradă și drum expres dați în trafic în 2023, un record absolut pentru țara noastră”, spunea Ionuț Ciurea, președintele Asociației ProInfrastructură într-un interviu acordat Ziare.com.

Câți kilometri de autostradă ar putea fi dați în folosință în 2023

Unul dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură este Autostrada de Centură a Capitalei, sau A0. Aici ar putea fi dați în circulație, în 2023, nu mai puțin de 43 de kilometri.

”Pe A0, anul viitor sunt șanse reale să se deschidă două loturi: loturile 1 și 2 din A0 Sud, între nodul cu A2 și DN6. Ca să se întâmple acest lucru trebuie ca antreprenorul să meargă în continuare într-un ritm decent.

Ar trebui să avem aproape 17 kilometri (lotul 1) și 16,3 km (lotul 2)- 33 km circulabili, pe semi-inelul de sud al A0, până în decembrie 2023. În cel mai optimist- realist scenariu ar trebui să circulăm pe aceste două loturi la finalul verii viitoare”, a spus Ionuț Ciurea.

10 kilometri din lotul 2 ar putea fi dați în luna mai a anului 2023

În anul 2022, România va bifa încă 13 kilometri de autostradă, 40 de kilometri de drum expres și un nod rutier important de câțiva kilometri. Par puțini însă avantajul este mare.

Am mai fi putut avea încă 10 kilometri de autostradă, însă autoritățile nu s-au implicat îndeajuns încât să motiveze constructorul în acest sens.

”Antreprenorul general, Alsim Alarko, are termen de inaugurare mai 2023 pentru toți cei 16,3 kilometri ai tronsonului 2. Probabil nu îi vor livra pe toți, dar cu siguranță pot face un efort ca să deschidă parțial sectorul DN6-DN5 în luna mai.

La ce foame de autostrăzi este în România, cu atât mai mult pe orbitalele Capitalei, credem că se merită efortul tehnic și birocratic de a da drumul la trafic în acest fel, etapizat, pe loturile 1 și 2 ale A0 Sud: secțiunea DN6-DN5 în mai, DN5-DN4 în iulie și DN4-A2 cel mai târziu în septembrie 2023.

De altfel, turcii de la Alsim Alarko au promis, cot la cot cu oficialii CNAIR, că termină segmentul DN6-DN5 încă din 2022 dar, în ciuda insistențelor noastre publice, s-au culcat pe o ureche și nu s-au concentrat în acest sens. Poate suntem mai... norocoși în 2023”, scriu experții de la Asociația Pro Infrastructura pe pagina de Facebook.

”Lotul 3 din A0 Sud nu face parte din filmul acesta. Doar teoretic ar putea fi gata dar șansele sunt spre zero să fie gata în 2023.

Pe A0 Nord, teoretic, ar putea să fie gata secțiunea din lotul 2, dintre DN1 și A3, de aproximativ 10 kilometri, chiar dacă termenul este până în 2024. Dar se poate întâmpla doar dacă se dorește acest lucru de către Compania de Drumuri”, a mai spus Ionuț Ciurea.

Autostrada A3. Sectorul Nădășelu-Zimbor (30,06 km) are din ce în ce mai puține șanse să fie dat în trafic anul viitor

Alți zeci de kilometri de drum expres ar putea fi dați în circulație

Drumuri expres. Tronsonul 3 al DEx12 Craiova-Pitești, între Slatina Nord-Est și Colonești (31,75 km) este aproape o certitudine pentru 2023. ”Ba chiar, cu multă determinare din partea constructorului (UMB) și multă muncă de rezolvare a birocrației făcută de CNAIR și instituțiile responsabile, putem visa și la segmentul Colonești-Albota (circa 18 km)”, a spus Ionuț Ciurea pentru Ziare.com.

”În nord-vest, pe drumul de legătură dintre Autostrada A3 și Centura Oradea, austriecii de la Strabag fac o demonstrație de forță și au șanse foarte bune să deschidă cei aproximativ 13 km de drum expres veritabil spre finalul anului 2023, înainte de termen”, mai arată experții.

Am mai putea circula și pe Drumul Expres Galați - Brăila (11 km). Însă este un scenariu mult prea optimist, cred experții în infrastructură.

Ce alte proiecte ar putea fi gata în 2023

Pe lângă porțiunile de drum de mare viteză, mai sunt în plan și restanțele de anul acesta: Podul peste Dunăre de la Brăila și cei 22 km drum de legătură, pasajele giratorii de pe centură de la Berceni și Oltenița.

În anul 2022, România a bifat încă 13 kilometri de autostradă, 40 de kilometri de drum expres și un nod rutier important de câțiva kilometri.

În momentul de față avem 994,55 km de autostradă și drum expres, iar autoritățile speră că în 2023 va depăși cu siguranță borna simbolică de 1.000 de kilometri de drum de mare viteză.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#drumuri expres 2023, #autostrazi 2023, #podul peste dunare, #drumuri 2023, #infrastructura Romania , #infrastructura