Drumul Apusenilor, cel mai spectaculos proiect de infrastructură din Bihor, a fost inaugurat: ”Un imens potențial turistic”

Luni, 30 Octombrie 2023, ora 14:18
6593 citiri
Drumul Apusenilor, cel mai spectaculos proiect de infrastructură din Bihor, a fost inaugurat: ”Un imens potențial turistic”
Drumul Apusenilor FOTO Facebook/ Cristina Andro

Drumul Apusenilor, cel mai important şi mai spectaculos proiect de infrastructură turistică şi rutieră din judeţul Bihor, a fost inaugurat luni, de o delegaţie a Consiliului Judeţean (CJ).

Drumul are o lungime de 56 de kilometri şi a fost realizat cu fonduri europene.

"Acest drum face legătura între Defileul Crişului Repede, o zonă turistică importantă a judeţului Bihor, şi Ţara Beiuşului, zona Munţilor Apuseni, punând în valoare importante obiective turistice de pe traseu: de la Stâna de vale cu Izvorul Minunilor, la Cascada Vălul Miresei, Cascada Iadolina, zona Coada Lacului cu meleagurile Remeţi, în plină dezvoltare şi Defileul Crişului Repede cu Vadu Crişului, Şuncuiuş, Bratca, Bulz. Este un proiect care ajută la dezvoltarea acestei zone şi face legătura dintre judeţul Bihor şi judeţul Cluj, în zona Barajului Valea Drăganului", a declarat luni, pentru AGERPRES, vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan.

Valoarea totală a proiectului este de 182 de milioane de lei, fonduri europene asigurate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Lucrările au fost executate de o asociere de firme, al cărei lider este compania orădeană SC Drumuri Orăşeneşti SA.

Vicepreşedintele CJ Bihor a menţionat că i-a invitat la inaugurarea acestui drum pe cei doi preşedinţi anteriori ai CJ Bihor, Cornel Popa şi Pasztor Sandor.

"Domnul Cornel Popa a fost cel care a iniţiat acest proiect şi care a realizat studiul de fezabilitate. De asemenea, a fost prezent şi domnul Pasztor Sandor, preşedintele CJ Bihor în perioada 2016 - 2020, când s-au continuat demersurile pentru realizarea acestui proiect, depunerea cererii de finanţare, proiectul tehnic, s-a realizat licitaţia pentru execuţie. Noi am preluat apoi acest proiect, am insistat ca lucrările să se execute într-un ritm şi la o calitate cât mai corespunzătoare şi astăzi suntem în situaţia fericită în care proiectul este realizat", a precizat Mircea Mălan.

Secţiunea bihoreană a Drumului Apusenilor are o lungime de 56 de kilometri, cu câte o bandă pe sens, fiind construite patru noi poduri, s-au făcut lucrări de derocare şi de lărgire a drumului, consolidări, fiind o lucrare dificilă din cauza condiţiilor montane.

"Eu spun, în final, că este o lucrare de calitate şi e bine că am ajuns aici", a conchis vicepreşedintele CJ Bihor.

Drumul Apusenilor se continuă în judeţul vecin Cluj pe o lungime de 25 de kilometri, fiind reabilitat de Consiliul Judeţean Cluj cu bani din fonduri europene şi finalizat în mai 2023. Drumul traversează localităţile Poieni şi Săcuieu şi leagă Clujul de judeţul Bihor, în zona Barajului Drăgan.

Potrivit preşedintelui CJ Cluj, Alin Tişe, este un traseu complet modernizat, "foarte spectaculos, cu un imens potenţial turistic, care traversează una dintre cele mai atractive zone din Munţii Apuseni".

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#drumul apusenilor, #Bihor, #infrastructura , #infrastructura