Drumul Apusenilor este gata pe raza județului Cluj. Cum arată șoseaua montană spectaculoasă care se termină în Bihor FOTO

Autor: N.G.
Joi, 18 Mai 2023, ora 09:58
5358 citiri
Drumul Apusenilor este gata pe raza județului Cluj. Cum arată șoseaua montană spectaculoasă care se termină în Bihor FOTO
Drumul traversează partea de nord a Apusenilor FOTO CJ Cluj

Consiliul Județean Cluj a anunțat că a finalizat tronsonul din Drumul Apusenilor, considerat strategic pentru dezvoltarea turismului în această zonă pitorească a României.

Drumul continuă spre județul Sălaj prin Bihor, unde o parte a lucrărilor au fost finalizate în 2021, urmând ca un alt tronson să fie gata în vara acestui an.

„Avem un traseu complet modernizat, foarte spectaculos, cu un imens potențial turistic, care traversează una dintre cele mai atractive zone din Munții Apuseni”, a anunțat, miercuri, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, cu ocazia inaugurării tronsonului de drum din acest județ.

În proiectul care a costat 161 milioane lei a fost inclusă modernizarea a două drumuri județene din Cluj, și anume DJ 764B și DN 108K pe o lungime totală de 25 km, proiectul prevăzând și amenajarea a 80 podețe și modernizarea a 7 poduri.

FOTO CJ Cluj

În județul Cluj, traseul Drumului Apusenilor începe de la intrarea în Valea Drăganului (la intersecția cu DN 1 Oradea – Cluj), continuând până spre barajul Drăgan și ajungând la limita administrativă cu județul Bihor. Potrivit vicepreședintelui CJ Cluj, Vákár István, Drumul Apuseni este cel mai scump realizat de administrația județeană din acest județ, cheltuindu-se circa 1 milion de euro/kilometru amenajat.

Tronsoane în lucru, în Bihor

În județul Bihor, finalizarea pe întreaga lungime a Drumului Apusenilor va avea loc în luna iulie”, a declara vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan, citat de ehihoreanul.ro.

FOTO CJ Cluj

Proiectul a fost împărțit în două, un prim tronson de aproape 13 km fiind finalizat în luna august a anului 2021. Este vorba despre porțiunea DJ 108K între localitatea clujeană Valea Drăganului și cea bihoreană Remeți, unde lucrările executate de o asociere de firme condusă de Drumuri Orășenești Oradea începuseră în noiembrie 2019.

Din proiect face parte și modernizarea altor 43,37 km ai DJ 764A Beiuș – Stâna de Vale și DJ 108J Stâna de Vale – Coada Lacului, unde potrivit lui Mălan lucrările la șosea au fost finalizate și a fost așternut și primul strat de asfalt, mai rămânând de executat câteva podețe și de așternut stratul final de asfalt, cel de uzură. „Pe porțiunea între Stâna de Vale și Coada Lacului nu s-a putut lucra luni bune din cauza căderilor mari de zăpezi, care din cauza temperaturilor scăzute s-au topit mai târziu decât în alți ani”, a spus vicepreședintele CJ Bihor.

FOTO CJ Cluj

Lucrările sunt executate pe acest tronson de SC Drumuri Orășenești în asociere cu MBS Group din Turda, Aquacons din Oradea şi D’Agostino Angelo Antonio Construzioni Generali, iar valoarea totală a proiectului este de 146,4 milioane lei, cu TVA inclusă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mină strategică pentru producția europeană, concesionată de statul român. Firma, susținută de un fond american, vrea să investească un miliard de dolari
Mină strategică pentru producția europeană, concesionată de statul român. Firma, susținută de un fond american, vrea să investească un miliard de dolari
O mină de magneziu din România ar fi vârful de lance al Uniunii Europene, în încercarea blocului comunitar de a-și reduce dependența de China, conform presei internaționale. O firmă,...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#drumul apusenilor, #investitie, #Cluj, #Bihor , #infrastructura