A fost ales traseul drumului expres care va lega Blajul de Autostrada A10. Câți kilometri se vor construi cu 237 de milioane de euro

Marti, 11 Iulie 2023, ora 21:41
3034 citiri
A fost ales traseul drumului expres care va lega Blajul de Autostrada A10. Câți kilometri se vor construi cu 237 de milioane de euro
Noul Drum Transregio Blaj -Teiuş - A10 FOTO Facebook/ Gheorgeh Valentin Rotar

Noul Drum Transregio Blaj -Teiuş - A10 va urma traseul DN14B pentru puţin peste jumătate din lungimea acestuia, fiind excluse şoseaua cu serpentine de la ieşirea din ”Mica Romă” şi traversările peste calea ferată, precum şi tranzitarea comunei Crăciunelu de Jos.

Primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, a anunţat marţi, 11 iulie, că a fost stabilit traseul Drumului Transregio Blaj-Teiuş-A10, fiind aleasă varianta a doua din cele trei propuse.

”Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a aprobat analiza multicriterială pentru stabilirea traseului Drumului Transregio Blaj - Teiuş - A10. Au fost studiate 3 variante de traseu, iar punctajul cel mai bun a fost obţinut de Varianta V2 - verde pe planuri. A fost făcut un pas mare spre realizarea unuia dintre cele mai importante proiecte de mobilitate atât pentru comunitatea noastră, cât şi pentru judeţul Alba, care face parte, alături de varianta ocolitoare a municipiului Blaj, din marile proiecte de infrastructură prin care vom asigura o conexiune rapidă a Blajului cu autostrada A10 (Sebeş - Turda)”, a transmis primarul Gheorghe Valentin Rotar, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit edilului, varianta aleasă, în lungime de 21,1 kilometri, se desfăşoară pe aproximativ 58% din traseul existent al DN 14B, în timp ce 42% din lungime reprezintă drum nou.

Vor fi construite şi amenajate două poduri, două pasaje peste calea ferată şi 14 pasaje pentru intersectarea denivelată a drumurilor existente.

”În prezent, obiectivul de investiţie se află în faza de elaborare a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic, iar după îndeplinirea procedurilor legale de avizare întreaga documentaţie va fi predată CNAIR pentru pregătirea proiectului de hotărâre de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Municipiul Blaj va coordona implementarea proiectului atât în faza realizării studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic, cât şi în faza executării lucrărilor de modernizare a DN 14B Blaj - Teiuş - A10”, a precizat primarul Blajului.

Valoarea totală a investiţiei este, potrivit sursei citate, de 236.996.700 de euro, finanţarea fiind asigurată de CNAIR.

Investiţia se realizează în baza protocolului de colaborare încheiat între CNAIR şi Consiliul Judeţean Alba şi primăriile Blaj, Teiuş, Mihalţ şi Crăciunelu de Jos.

Noul traseul parcurge în apropiere de Blaj o zonă de luncă, stabilă din punct de vedere geologic, ocolind versantul de la ieşire din oraş, care are pante abrupte şi prezintă instabilitate.

Astfel, noul drum nu va mai tranzita intravilanul localităţii Crăciunelu de Jos şi nici zona industrială a oraşului Teiuş. De asemenea, şoferii nu vor mai fi nevoiţi să traverseze peste cele trei treceri peste calea ferată dintre Blaj şi Teiuş.

ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private: "Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private: "Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
Asociaţia vieneză de protecţie a vieţii private NOYB a anunţat luni că a intentat un proces în Austria împotriva programului de inteligenţă artificială generativă, deoarece "ChatGPT...
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Miliardarul american Elon Musk a sosit duminică, 28 aprilie, la Beijing, într-o vizită neanunţată, unde va discuta cu autoritățile chineze unele aspecte legate de domeniul înaltei...
#drum expres alba, #A10, #drum transregio blaj teius a10, #traseu , #infrastructura