Marea Britanie calcă pe urmele SUA. O dronă imensă, care poate transporta 16 rachete, a fost lansată cu succes: ”The future is here” VIDEO

Sambata, 18 Noiembrie 2023, ora 22:52
3671 citiri
Marea Britanie calcă pe urmele SUA. O dronă imensă, care poate transporta 16 rachete, a fost lansată cu succes: ”The future is here” VIDEO
Imensa dronă Mojave este capabilă de misiuni de lungă durată FOTO X

Marina Regală a anunțat o premieră: o dronă militară de mari dimensiuni, special modificată, a fost lansată cu succes de pe cel mai nou portavion britanic. Momentul este unul important pentru că, până acum, doar SUA au mai reușit un astfel de zbor, relatează Insider.

Zborul test al aeronavei fără pilot Mojave, pilotată de la distanță, a avut loc în largul coastei Virginiei. Drona a decolat și a aterizat pe puntea navei HMS Prince of Wales, clasa Queen Elizabeth, în cursul unei sesiuni de antrenament cu forțele americane, a transmis vineri, într-un comunicat, Marina Regală.

Dronele Mojave au fost dezvoltate pornind de la MQ-1C Gray Eagle și MQ-9 Reaper și sunt adaptate pentru decolări și aterizări scurte. Ele au o lungime de puțin peste 9 metri și o anvergură a aripilor de 17 metri, potrivit Adevărul.

În comunicatul său, Marina britanică a subliniat că niciun sistem fără echipaj de această dimensiune ”nu a mai zburat vreodată de pe un portavion în afara Marinei americane. Sursa citată a precizat că testele au arătat, totodată, cum pot opera dronele alături de avioanele de luptă, precum avioanele de vânătoare invizibile F-35 de generația a cincea staționate la bordul portavionului britanic.

”Succesul acestui test anunță un nou început în modul în care desfășurăm aviația maritimă și reprezintă un alt pas interesant în evoluția grupului de atac al portavioanelor Marinei Regale într-o forță de luptă mixtă cu echipaj și fără echipaj”, a declarat contraamiralul James Parkin, care a contribuit la planificarea testului.

Imensa dronă Mojave este capabilă de misiuni de lungă durată și poate fi înarmată cu până la 16 rachete Hellfire, operând de pe puntea portavionului.

”Mojave-ul nostru operând cu succes în acest mediu deschide o multitudine de noi moduri în care aeronavele noastre pot fi folosite pentru a sprijini operațiunile navale multidomeniu”, a transmis și compania General Atomics, care a dezvoltat și dronele Gray Eagle și Reaper.

Mojave este semnificativ mai mare și mai complexă decât toate celelalte drone lansate până acum de Royal Navy.

”În timpul unei desfășurări axate pe experimentare și pe extinderea capacităților clasei Queen Elizabeth, acesta este unul dintre cele mai importante momente”, a declarat comandantul Martin Russell, care supraveghează operațiunile aeriene la bordul HMS Prince of Wales, după testul de miercuri.

Prin testul reușit al Mojave, HMS Prince of Wales calcă pe urmele Marinei americane, care operează de mult timp avioane mari fără pilot de pe navele sale de război.

Premieră în Marea Britanie: Un tânăr a fost arestat pentru încălcarea legii privind securitatea naţională. Acuzațiile au legătură cu Rusia
Premieră în Marea Britanie: Un tânăr a fost arestat pentru încălcarea legii privind securitatea naţională. Acuzațiile au legătură cu Rusia
Un tânăr britanic a fost inculpat pentru presupuse activităţi ostile statului, după ce ar fi fost recrutat de Rusia. Se presupune că acesta ar fi recrutat și alte persoane care să dea foc...
Un tip de tanc trimis de americani în Ucraina a fost retras. E prea slab și vulnerabil în fața rușilor
Un tip de tanc trimis de americani în Ucraina a fost retras. E prea slab și vulnerabil în fața rușilor
Ucraina și-ar fi retras din linia de luptă tancurile Abrams M1A1 furnizate de Statele Unite din cauza vulnerabilității acestora la atacurile cu drone rusești, a relatat Associated Press, care...
#drona, #marina britanica, #armata britanica, #Premiera , #Marea Britanie