Drona prăbușită în Croația, de fabricație sovietică, transporta un dispozitiv exploziv. Noi detalii din ancheta autorităților de la Zegreb

Duminica, 13 Martie 2022, ora 17:05 12039 citiri
Drona de fabricație sovietică, de tip Tu-141, a fost folosită în anii '70 şi '80 FOTO captură YouTube

Ministrul croat al Apărării, Mario Banozic, a anunțat duminică, 13 martie, că în drona care s-a prăbuşit cu trei zile în urmă în sud-vestul Zagrebului au fost găsite rămăşiţe ale unei bombe aeriene.

”Au fost găsite urme ale unui dispozitiv exploziv, ceea ce indică faptul că nu era o dronă de recunoaştere. Am găsit părţi ale unei bombe aeriene”, a declarat Banozic reporterilor, la locul prăbuşirii, după ce partea principală a dronei a fost scoasă din pământ, potrivit transmite HINA.

El a precizat că este vorba despre un vehicul aerian fără pilot de fabricaţie sovietică, dar că încă nu este clar dacă a venit din partea Rusiei sau a Ucrainei.

”Vom putea spune care a fost scopul său doar după o analiză. Acest tip de bombă a fost folosit de avioane”, a adăugat el.

Banozic a dat asigurări că zona din jurul craterului este acum sigură şi că nu există substanţe explozive acolo.

Serviciul de seismologie din Croaţia a comunicat sâmbătă că seismografele sale au înregistrat impactul unui obiect zburător în zona Jarun din sud-vestul Zagrebului, joi, la ora 23:01:49. Drona a căzut la aproximativ 50 de metri de un cămin studenţesc, dar nimeni nu a fost rănit. Aproximativ 40 de maşini aflate într-o parcare din apropiere au fost însă avariate.

Dispozitivul s-a prăbuşit în Croaţia după ce a survolat România şi Ungaria.

”Se va face o analiză detaliată cu aliaţii noştri din NATO pentru a vedea ce s-a întâmplat. Bineînţeles, nu suntem mulţumiţi de reacţia ţărilor vecine care au observat obiectul zburător mult mai devreme, fără a reacţiona. Dacă ar fi fost detectat la timp, nu am fi fost astăzi aici”, a declarat Banozic.

Ministrul croat al Apărării a menţionat că a vorbit duminică dimineaţă cu omologii săi din Ungaria şi România şi aşteaptă un răspuns după ce aceştia i-au spus că evaluează datele disponibile pentru a vedea ce s-a întâmplat cu exactitate.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News