Măsura urgentă luată de Statele Unite după ce rușii au doborât o dronă de supraveghere în Marea Neagră

Miercuri, 15 Martie 2023, ora 16:05
7741 citiri
Măsura urgentă luată de Statele Unite după ce rușii au doborât o dronă de supraveghere în Marea Neagră
FOTO military.com

Drona americană ce s-a prăbuşit marţi în Marea Neagră în urma unui incident cu avioane de vânătoare ruseşti a fost deja înlocuită cu un alt aparat, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, colonelul Iuri Ignat, potrivit agenţiei EFE.

"Aviaţia americană în Marea Neagră este permanentă. Marea Neagră nu este o mare internă a Rusiei", a spus colonelul ucrainean într-o declaraţie televizată. El a adăugat că Statele Unite "evaluează incidentul" în care a fost implicată o dronă americană de supraveghere MQ-9 Reaper şi un avion de vânătoare rusesc SU-27, dar în prezent o "altă dronă deja operează în locul dronei de recunoaştere doborâte".

"Marea Neagră este exploatată de multe ţări, inclusiv de statele membre NATO, precum Turcia şi România. Este un spaţiu aerian internaţional unde avioanele pot zbura liber, inclusiv cele de recunoaştere", a mai spus colonelul ucrainean, care a precizat că incidentul s-a produs în spaţiul aerian internaţional, la sud-est de Insula Şerpilor.

El a amintit că în declaraţiile lor publice ruşii s-au arătat deranjaţi de ceea ce descriu a fi prezenţa avioanelor-spion americane în Marea Neagră şi în spaţiul aerian al Ucrainei. Conform Moscovei, ajutorul militar american destinat Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia nu constă doar în arme şi muniţii, ci şi în furnizarea de informaţii obţinute cu ajutorul sateliţilor şi avioanelor-spion despre localizarea trupelor ruse şi a altor obiective militare pe care armata ucraineană le poate lovi cu ajutorul acestor date.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene a mai amintit că de mult timp înainte ca Rusia să lanseze "invazia pe scară extinsă" împotriva Ucrainei dronele americane monitorizau cu regularitate zona Mării Negre şi linia de demarcaţie din estul Ucrainei care separa teritoriul controlat de Kiev de teritoriul controlat de separatiştii proruşi.

Potrivit Washingtonului, drona prăbuşită marţi în Marea Neagră a fost interceptată de o formaţie de două avioane de vânătoare ruseşti SU-27, iar unul dintre acestea i-a acroşat elicea. Moscova recunoaşte că a interceptat drona, afirmând că aceasta zbura cu transponderul oprit şi pătrunsese în spaţiul aerian rezervat de aviaţia militară rusă, dar neagă că a provocat doborârea aparatului american, susţinând că drona s-a prăbuşit din cauza unei manevre bruşte.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#drona militara, #drona americana, #Marea Neagra , #SUA