Droguri în magazinul cu jucării? Supradoza face ravagii printre tineri! Cât de adevărat este motivul unei posibile legalizări a canabisului în scop medicinal?

Autor: Nicolae Radu - Profesor Universitar Dr.
Luni, 01 August 2022, ora 12:32
4189 citiri

Deși atenția românilor este dirijată de la problemele reale ale țării, precum creșterea sărăciei și a nesiguranței cetățenilor, la noua Lege a educației, la noi contracte pentru achiziționarea de tehnică militară second-hand, dar și la reîntoarcerea Covid-19, mă întreb cine are nevoie de noi bombe mediatice cu efect întârziat, dar sigur?

Cine mai gândește la explozia de prețuri a produsele de consum? Cine gândește la românii rămăși fără locuri de muncă sub lovitura dată de Covid-19?

Existența drogurilor în România nu mai este un secret, așa cum nu mai este un secret nici traficul de droguri prezent în cadrul unor Festivaluri! În România, potrivit surselor oficiale, ar exista circa 1,2 milioane de consumatori ocazionali de droguri, deși numărul acestora ar putea fi cu mult mai mare, vârstă consumatorilor începând chiar de la 13 ani. Recent, doi tineri au murit la SAGA Festival, în București. Alți 147 de tineri au primit îngrijiri medicale, în urma consumului de droguri, la Festivalul UNTOLD.

Legalizarea drogurilor în România revine în discuție prin dezbateri publice cu privire la necesitatea utilizării canabisului în scop medicinal.

Să fie nevoia de consum atât de mare, astfel încât “investitorii” caută cu orice preț să-și deschidă piața în România prin legalizări declarate în scop medicinal?

În contextul interminabilelor discuții, legalizarea consumului de canabis, fie aceasta și în scop medicinal, reprezentă calea spre "Românie normală'?

România este pregătită pentru legalizarea drogurilor?

Viitor?

Canabisul, cunoscut sub numele de “marijuana”, “iarbă” sau “Mary Jane” se fumează, țigara fiind numită “joint” sau “reefers”. Canabisul poate fi adăugat și în prăjiturile denumite “hash cookies”. Dincolo de orice dorință de discuții în contradictoriu, fără să neglijăm studiile de specialitate, canabisul reprezintă un drog psihoactiv, cu efecte benefice în scop medicinal, dar și cu posibile riscuri asupra stării de sănătate a consumatorilor, efectele fiind de la halucinațiile vizuale, anxietate, paranoia, până la palpitații, lipsa coordonării, afectarea memoriei pe termen scurt și dificultăți de concentrare.

Potrivit unor studii și rapoarte, tinerii care încep să consume canabis la vârste fragede, sunt predispuși la schizofrenie. Departe de a încerca să determinăm polemici, suferința oamenilor cuprinși în mod nedrept de boli incurabile, precum cancerul, în mod evident trebuie alinată! Dar cum este posibil să uităm că în fapt spitalele de oncologie din România se aflau, cu puțin timp în urmă, în imposibilitatea de a asigura tratamentul necesar pentru pacienții diagnosticați, aceștia fiind amânați de la o zi la alta, plimbați de la o ușă la alta, cu promisiuni deșarte, fără să se țină seama că întârzierea medicației însemna și stingerea din viața a semenilor noștri?

Gândesc la industria farmaceutică și la lista medicamentelor azi existente pe piață și accesibile potrivit prescripțiilor medicale! Ce înseamnă legalizarea canabisului în scop medicinal?

Câți pacienți vor avea acces la acest tip de drog, solicitat drept 'medicament", știut fiind că deși va fi legalizat, acesta nu va fi compensat în farmacii, cel puțin la început? Tratamentul cu canabis trebuie să fie gratuit, disponibil pentru fiecare pacient aflat în situația în care canabisul îi poate alina suferința.

Preocuparea pentru curmarea suferinței semenilor noștri nu poate fi pusă sub îndoială! Dar este România pregătită să asigure un cadru obiectiv, legal, cu privire la consumul de canabis în limitele prescripțiilor medicale?

Nu cumva legalizarea canabisului în România ar însemna un argument în plus și pentru cei loviți de sevraj, dar și de interese, pentru legalizarea substanțelor nelegale, precum heroina și în mod excepțional cocaina? Cine vrea să își mai aducă aminte de "cocaina pentru V.I.P.-uri? " Cine controlează piața etnobotanicelor? Cine vrea să știe că pe internet se comercializează deja canabisul lichid, injectabil, cu efecte imediate, așa-zis “euforice”, dar distructive asupra organismului uman?

Zgomotul însoțește viața românilor de 32 de ani! De la președinți “învinși” de sistem, dar beneficiari pe viață ai privilegiilor date de funcțiile ocupate și până la omniprezentul "stat paralel", minciuna, manipularea, promisiunile au înlocuit locurile de munca, industria românească ajungând obiect de studiu pentru arheologie!

După generații de români care au adus cinste Țării la Jocurile Olimpice, dar și după generații de oameni obișnuiți care au construit o Românie frumoasă, demnă și independentă, ce facem noi pentru copiii noștri, viitorul de mâine?

Cine vrea ca tinerii din România să ajungă “generația metadonă”?

Fără să asociem intențiile de alinare a suferinței unui om lovit în mod nedrept de viață, chiar și printr-o posibilă legalizare a canabisului, nu cumva durerea este și în cazul unui consumator de substanțe nelegale, aflat în imposibilitatea de a - și procura doza zilnică? Cât va dura până când alte “voci binevoitoare” vor face auzite și nevoile de legalizare a drogurilor de mare risc?

Sevrajul rupe mintea și sufletului unui om, în condițiile în care atitudinea noastră este de cele mai multe ori una manifestată prin indiferență! Ce se poate face pentru a stopa morțile subite prin supradoză? Politici de sănătate pe termen mediu și lung?

În mod cert, România are nevoie de măsuri urgente și coerente în prevenirea și combaterea consumului de droguri! Cine dorește, însă, stoparea acestui "flagel" scăpat de sub control? Spre exemplu, în timp ce într-o țară din Uniunea Europeană, traficul de droguri face posibile “câștiguri de circa 2.7 miliarde de dolari, în SUA, traficul de droguri aduce câștiguri anuale de circa 63 miliarde de dolari." În România, gramul de cocaină sare de 200 euro, în timp ce gramul de canabis se “negociază între 50 și 80 lei”, profitul unei grupări destructurate de către DIICOT, fiind aproape de 1 milion de euro.

În dosarul "Droguri pentru VIP-uri", “dealerii ar fi vândut vedetelor cocaină "botezată" cu paracetamol sau cofeină, iar prețul ajungea și la 200 de euro/gram.

Cine poate să își mai aducă aminte de “valurile de cocaină de la Năvodari și Mamaia”, din 2019, dar și de “nevinovata” bărcuță eșuată pe mare, sub atenția autorităților, atenție lovită de scurtcircuitul instalației de supraveghere? Încărcătura cu droguri era evaluată la câteva sute de milioane de dolari!

Ce să înțelegem când oficialii declară: “cocaina găsită pe plajele de pe litoral ar face parte din transportul eşuat de la finalul lunii martie, de pe plaja dintre Sulina şi Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Circa 800 de kilograme de cocaină cu puritate de 90% au fost găsite într-o barcă. Drogurile erau atent împachetate şi învelite în veste de salvare. 300 de milioane de euro era preţul acestora pe piaţa neagră. Alte 500 de kilograme au apărut pe plajă după doar câteva zile”?

România este o țară de “tranzit” sau deja a devenit și o piață de desfacere a drogurilor de mare risc?

Sănătatea este un lux în România!

În timp ce “aleșii” dispun de tratamente preferențiale la clinici medicale în străinătate, românii obișnuiți, plătitori de taxe, se zbat în mlaștina sărăciei! Unii dintre români se luptă cu datoriilor la bancă și la întreținere, iar alții se zbat cu gândul la “supraviețuire”, metadona sau etnobotanicele fiind tot mai căutate.

Cine pierde? Cine câștigă?

Strategiile și programele guvernamentale în așa - zisa recuperare a consumatorilor de droguri sunt aplicate în spitale, unele devenite din păcate, alt mijloc de afaceri! Cine își permite să asigure tratamentul zilnic pentru un consumator de droguri?

Cine vrea să mai audă și cine poate să înțeleagă suferință unei mame zdrobite de pumnii fiului dependent de droguri, pentru a-i asigura doza necesară din puținii bani rămași din pensie?

Supradoza ucide, așa cum ucide și otrava de șoareci amestecată cu heroina, de dealer, pentru a crește cantitatea și pentru a înmulți câștigurile!

Câți dintre acești nefericiți, loviți de soartă, rămân în viața?

Profilul psihologic al unui consumator de droguri este unul complex! Acesta se manifesta prin agitație psihomotorie, tulburări de percepție, mulți dintre consumatori comunicând cu “voci divine” și cu forțe oculte, dar și prin alterarea capacității de gândire, instabilitate emoțională, agresivitate fizică și verbală, depresia și tendința de suicide. Manifestările ce țin de un profil psihotic, imprevizibil, obligă la măsuri urgente, până nu este prea târziu!

Cum a fost posibil să ajungem aici, în condițiile în care în urmă cu 32 de ani drogurile erau inexistente în România?

Oficial, dar departe de realitate, se tot declară că România nu este o Țară de consum, fiind folosită exclusiv că zonă de tranzit pentru drogurile de mare risc!

Din nefericire pentru noi, drogurile se vând la fiecare colț de stradă, în cluburile de noapte, în piața, inclusiv în scările de bloc și la ieșirile unor stații de metrou!

Poliția deține controlul?

Cum este posibil să ajungem martorii unor tranzacții sub adăpostul aglomerației, poliția fiind în proximitate, dar fără să intervină? Cum este posibil să întâlnim consumatori, dar și traficanți de droguri în școli generale, în licee, dar și în școlile militare, potrivit Social media? Cât câștigă un dealer?!

Îmi doresc să cred că autoritatea statului nu este alterată de interese! Și totuși cine controlează piața drogurilor în România? Tinerii, dar și adulții consumatori de droguri, prinși în jocul cu moartea, ajung victimă sigură pentru traficanți, dar și pentru autorități!

Cum este posibil că un consumator de droguri, ținut departe de doza necesară, până la epuizarea psihică, sub sevraj, să fie pus să își asume fapte pe care nu le a comis, cu scopul de a mai încheia câteva dosare cu nume grele, declarate cu AN (autor necunoscut)?

Manipularea? Tortură psihică? Control emoțional?

Ce temei legal are o declarație semnată de un consumator de droguri, aflat în sevraj, care nu mai știe nici măcar cum îl cheamă?

Drumul spre penitenciar înseamnă un alt pas spre "România normală"?

Ce se întâmplă în penitenciar, când un consumator de droguri, lipsit de doza necesară, dar îndepărtat și de la metadonă salvatoare, ajunge să fie "exploatat"?

Câte familii cu tineri închiși, plătesc taxe de protecție în stațiile de metrou?

Legalizarea canabisului în România în scop medicinal obligă la măsuri atente din partea autorităților!

Ce se va întâmpla, însă, când această legalizare va fi folosită de "băieții deștepți aflați la butoane" drept pretext pentru legalizarea drogurilor?

Asocierea intre nevoia de canabis pentru alinarea durerii celor diagnosticați cu boli incurabile și dorința de legalizare a drogurilor în România îmi doresc sa fie imposibila! Respectul nostru trebuie purtat tuturor celor care se zbat în durere pentru încă o clipă de viață! Pentru acești oameni avem nevoie cât mai repede de revenirea la normalitate!

România încotro?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Maramureș: Polițist drogat, prins înainte să intre de serviciu. Ce măsuri au luat superiorii săi
Maramureș: Polițist drogat, prins înainte să intre de serviciu. Ce măsuri au luat superiorii săi
Un poliţist care urma să intre de serviciu în Şomcuta Mare, judeţul Maramureş, a fost testat pozitiv la substanţe interzise. El a fost retras din dispozitiv şi dus la spital pentru...
Răzvrătirea tinerilor care muncesc. „Trendul” prin care își arată dezgustul pentru societate și joburile prost plătite: în pijamale și papuci de casă la birou
Răzvrătirea tinerilor care muncesc. „Trendul” prin care își arată dezgustul pentru societate și joburile prost plătite: în pijamale și papuci de casă la birou
Există un nou trend, un tip de videoclip "pregătește-te cu mine" în China, în care tinerii prezintă ținute pentru muncă atipice. Tinerii din China își îmbracă pijamalele, papucii și...
#droguri, #tineri, #dependente, #legalizare canabis, #canabis medicinal , #stiri sociale