Cât de amplu este fenomenul consumului de droguri în rândul elevilor. „O problemă gravă în rândul cetățenilor, 10% consumatori în școli”

Marti, 12 Septembrie 2023, ora 04:25
2695 citiri
Cât de amplu este fenomenul consumului de droguri în rândul elevilor. „O problemă gravă în rândul cetățenilor, 10% consumatori în școli”
Elev la școală FOTO / Pixabay

Noul an școlar a început cu dezbateri ample despre consumul de droguri și testarea în școli. Discuția a apărut după tragedia produsă de un șofer drogat în 2 Mai.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, anunța, după finalizarea anchetei în cazul tragediei din stațiunea 2 Mai, că este analizată posibilitatea testării antidrog în școli. Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Educației și cel al Sănătății spun că este exclusă o testare în masă a elevilor.

În contextul accidentului, Prefectura Capitalei a lansat două propuneri legate de testarea antidrog a elevilor şi prezentarea unei adeverinţe la începutul anului şcolar din care să reiasă, pe baza analizelor de sânge, că elevul nu a consumat droguri

Oficialii au spus însă că testarea ar putea să fie realizată în cazuri specifice, doar cu acordul părinților.

Gabriel Gîrniță, președintele Sindicatului de poliție Sidepol a vorbit pentru Ziare.com despre acest fenomen.

„Există, în mod clar, o problema destul de gravă în ceea ce privește consumul de droguri în rândul cetățenilor, însă, cu preponderență trebuie pus accentul pe consumul de droguri la tineri, adolescenți și chiar școlari.

Pentru a preîntâmpina consumul în rândul acestor categorii vulnerabile, având o vârstă fragedă și fiind ușor de "manipulat", ar trebui sa existe implicare din partea mai multor instituții abilitate”, a declarat Gabriel Gîrniță, președintele Sindicatului de poliție Sidepol.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Liderul de sindicat spune că se derulează acțiuni de prevenție în școli. În plus, spune că unul din zece copii a consumat măcar o dată droguri.

„La nivelul MAI s-a propus activarea unor grupuri de acțiune, pe fiecare școală în parte, în care să fie implicate toate părțile active și pasive în acest proces, în vederea conștientizării, prevenirii și combaterii consumului în rândul elevilor.

Există, la nivelul MAI, structuri care pot avea sau au deja în desfășurare programe pe aceasta nișă, adaptate nevoilor persoanelor vizate, programe, strategii care, bineînțeles, pot fi puse în aplicare prin aportul și expertiza celor de la Agenția Națională Antidrog, în colaborare cu Inspectoratele Școlare si Structurile de Siguranță Școlară din cadrul unităților teritoriale de poliție, mai ales in contextul actual, când există un procent de 10% ca fiind consumatori, în școlile din România”, a spus polițistul.

Gabriel Gîrniță, președintele Sindicatului de poliție Sidepol spune că polițiștii nu pot fi implicați într-o eventuală testare a elevilor.

„În ceea ce privește o eventuală testare a elevilor, putem afirma clar, faptul că polițiștii nu pot fi implicați într-un asemenea proces, existând, dacă se va dori și de către părinți acest lucru, posibilitatea ca testările să fie efectuate în unitățile de învățământ de către personal medical specializat, cu eventuala decontare”, a adăugat liderul sindicatului de poliție.

Începutul noului an şcolar marchează lansarea unui program amplu de măsuri pentru prevenirea traficului şi consumului de droguri în şcoli, precum şi pentru combaterea actelor de violenţă comise de unii elevi împotriva altor elevi sau a cadrelor didactice, se arată în mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia începerii noului an şcolar.

"Am instructat forţele noastre de aplicare a legii, poliţişti şi jandarmi, alte agenţii, cu sarcini precise şi extinse în ceea ce priveşte securitatea în şcoli şi în jurul lor. Suntem şi vom rămâne prezenţi atât pe străzi, cât şi în incinta şcolilor, pentru a proteja drepturile şi siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice, cu o intensitate crescută la orele de început şi de final ale cursurilor, garantând, astfel, că fiecare zi de şcoală începe şi se încheie într-un mediu sigur", a spus Predoiu.

El a adăugat că ministerul a iniţiat programul pentru prevenirea consumului de droguri în şcoli, în colaborare cu mai multe ministere, deoarece succesul său depinde de acţiunea coordonată a mai multor instituţii, de la educaţie la sănătate, siguranţă publică şi protecţie socială.

"Înaintea începerii noului an şcolar, pompierii au inspectat amănunţit şcolile, pentru a semnala riscurile legate de incendii şi a proteja elevii şi profesorii şi din această perspectivă. Angajamentul nostru faţă de siguranţa voastră este serios, puternic şi va fi permanent. Suntem aici pentru a vă sprijini în fiecare zi de şcoală şi pentru a vă oferi un mediu adecvat în care să învăţaţi şi să vă dezvoltaţi în siguranţă", a precizat ministrul de Interne.

Consumul de droguri în rândul tinerilor, pe ordinea de zi a următorului CSAT

Consumul de droguri în rândul tinerilor este un fenomen alarmant, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, care a anunţat că subiectul va fi inclus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

"Vreau să mă refer acum la un fenomen alarmant, cel al consumului de droguri în rândul tinerilor. Este o problemă care preocupă din ce în ce mai mult societatea noastră şi mă bucur că există un interes crescut pentru a încerca să găsim soluţii pentru a combate acest flagel. Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării acest subiect. Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede şi în şcoli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranţei individuale şi naţionale", a spus şeful statului, la deschiderea anului şcolar de la Şcoala gimnazială nr. 162 din Capitală.

El a subliniat importanţa comportamentelor preventive şi responsabile.

"Este crucial ca tinerele generaţii să înţeleagă încă de la o vârstă fragedă pericolele şi consecinţele dramatice ale consumului de droguri, alcool şi tutun", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a adăugat că prin educaţie şi conştientizare se poate "construi o barieră solidă împotriva acestor ameninţări". De asemenea, preşedintele Iohannis a punctat că este vital să fie implementate programe de educaţie pentru sănătate în şcoli, care să le ofere elevilor toate informaţiile şi instrumentele necesare pentru a face singuri alegeri sănătoase.

La deschiderea anului şcolar de la Şcoala gimnazială nr. 162 au participat şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Motivul pentru care românii rămân cel mai des fără permisul de conducere. Acțiunea „Blocada” a poliției s-a terminat cu amenzi de peste patru milioane de lei
Motivul pentru care românii rămân cel mai des fără permisul de conducere. Acțiunea „Blocada” a poliției s-a terminat cu amenzi de peste patru milioane de lei
Poliţiştii rutieri au constatat, în ultimele 24 de ore, peste 100 de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, au reţinut 870 de permise de conducere. Din total, 397 au fost...
Alertă în toată țara: Un condamnat care se afla în arest la domiciliu a fugit când și-a aflat sentința definitivă. E dat în urmărire generală
Alertă în toată țara: Un condamnat care se afla în arest la domiciliu a fugit când și-a aflat sentința definitivă. E dat în urmărire generală
Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani...
#droguri, #droguri scoala, #consum droguri, #politie, #sidepol , #stiri invatamant