Povestea farmacistei care a vrut să-și ajute mama, dar a ajuns la închisoare. Totul a pornit de la un banal anunț postat pe internet

Vineri, 11 Februarie 2022, ora 03:45
11103 citiri
Povestea farmacistei care a vrut să-și ajute mama, dar a ajuns la închisoare. Totul a pornit de la un banal anunț postat pe internet
Farmacista din Timiș a fost condamnată la închisoare pentru trafic de droguri FOTO Hepta

O farmacistă din Timiș, care a dezvoltat o adevărată rețea de trafic de medicamente (analgezice și anxiolitice), a fost condamnată la patru ani și șapte luni de închisoare în regim de detenție, fiind găsită vinovată de trafic de droguri de risc și de mare risc.

Mama sa, și ea implicată în afacere, a fost trimisă în judecată alături de fiică, dar a murit în timpul procesului penal.

Povestea celor două femei începe în anul 2013. R.Mișcov deținea la acea vreme o farmacie care funcționa în comuna Variaș. Afacerea legală ajunsese într-un punct mort, fiind o farmacie dintr-o zonă rurală, vânzările de medicamente nu erau suficiente pentru a produce profit.

Încercând să-și ajute mama să-și acopere datoriile către furnizori, fiica acesteia, Nadia Mișcov, absolventă a Facultății de Farmacie, i-a propus să vândă la liber, pe piața neagră medicamente ”speciale” pentru care era nevoie de prescripție din partea unui medic specialist. Mama a acceptat propunerea, iar fiica s-a apucat de treabă, la început timid.

Printr-un mesaj postat pe internet, pe un site de mică publicitate, anunța că are de vânzare anumite medicamente care i-au rămas de la o rudă și este dispusă să le dea contra cost cui are nevoie. Medicamentele erau din categoria celor supuse unor reguli și care nu se pot vinde fără rețetă din partea unui specialist, anxiolitice și somnifere.

Clienții nu au întârziat să apară, încântați că prețul cerut era apropiat de cel din farmacie. Într-un timp relativ scurt farmacista ajunsese să nu mai poată face față comenzilor. Își făcuse o bază de date, cu fiecare client în parte, preferințele fiecăruia, comenzile, și banii primiți. Vindea zeci de cutii de medicamente pe zi (de la Xanax până la Diazepam), iar clienții erau din toate regiunile țării, dar și din Anglia, Germania sau Suedia. În timp, farmacista din Variaș și-a făcut chiar o rețea de clienți fideli care au cumpărat constant, săptămânal chiar, ani de zile somnifere, anxiolitice sau medicamente pentru ”slăbit”, toate conținând substanțe din categoria drogurilor de risc. Cei mai mulți clienți cereau un anume analgezic din clasa opioidelor sau sedative.

Audiați ca martori, clienții au explicat că s-au confruntat cu probleme psihice în urma divorțului sau din cauza unui deces în familie, au dezvoltat depresii și chiar au avut tentative de suicid. Inițial au primit tratamentul medicamentos de la un medic specialist, dar în timp au dezvoltat dependențe și simțeau nevoia să mărească doza. Cum medicul refuza să le mai elibereze rețeta, s-au descurcat apelând la piața neagră. Un tânăr din Cluj, student la două facultăți în același timp, a fost la un pas să-și piardă viața după o supradoză de somnifere cumpărate la liber de la farmacista din Variaș. Băiatul a mărturisit că ajunsese să consume și câte 10 somnifere o dată ca să poată dormi măcar câteva ore pe noapte.

Părinții săi i-au găsit medicamentele și chiar contactul furnizorului. Au luat legătura telefonic cu farmacista pe care au amenințat-o că o vor da pe mâna poliției dacă va continua să vândă droguri băiatului lor. Femeia a înțeles și a anulat comenzile, doar că tânărul student și-a rugat prietena să comande în continuare somniferul. Într-un final a ajuns la spital, în comă, după o doză mult prea mare.

Cea de-a doua categorie de clienți care au apelat la farmacista Nadia erau femeile care își doreau să slăbească fără efort. Comandau un anume medicament din categoria celor care reduc pofta de mâncare, însă care produc reacții adverse din cele mai grave (de la somnolență, tulburări de vedere, tulburări cardiace, reducerea apetitului sexual), dar și exaltare, stări de fericire anormală etc. Nadia ajunsese să dezvolte chiar amiciții cu clientele sale cărora chiar le explica ce reacții adverse pot avea dacă vor consuma respectivul medicament. Oamenii nu erau interesați însă să audă astfel de informații și comandau în ritm constant, cantități uriașe.

Ca să nu atragă atenția furnizorilor de medicamente, (o farmacie mică de la țară comanda cantități foarte mari de anxiolitice) Nadia ajunsese să impună clienților să cumpere, pe lângă pastilele ”speciale” și suplimente alimentare banale, vitamine, care se vând la liber în drogherii. Așa și-a permis să comande la marii furnizori și acest tip de medicamente care se găseau de regulă în punctele farmaceutice din toată țara.

Afacerea de pe piața neagră coordonată de Nadia cu aprobarea mamei a fost la un pas să se închidă. Casa farmacistei a fost spartă de hoți în anul 2017 și, printre multe alte bunuri, a fost furat și laptopul în care se afla întreaga bază de date cu clienții care comandau medicamentele speciale. Nu avea cum să recupereze contactele pentru că toți cumpărătorii își dăduseră date de identificare false. Inclusiv farmacista își crease câte o adresă de mail pentru fiecare client în parte, având zeci de conturi de pe care intra în site-urile de mică publicitate unde plasa anunțurile.

Cele două femei au reușit să-și refacă rapid rețeaua de clienți, căutând pe internet oameni care postau mesaje prin care anunțau că sunt interesați să cumpere anumite medicamente.

Din 2013 și până spre 2018, farmacistele au câștigat o adevărat avere, peste 400.000 de lei, banii fiind împărțiți între mamă și fiică. Anchetatorii bănuiesc că suma este cu mult mai mare, dar nu au probe să susțină această afirmație în fața instanței. Se pare că tânăra farmacistă ar fi avut o contabilitate paralelă, fără ca mama ei să știe. În plus, în afacere a intrat la un moment dat și iubitul tinerei, și el condamnat.

Femeile au ajuns pe mâna procurorilor DIICOT din Cluj după un denunț făcut de un martor cu identitate protejată. Au fost trimise în judecată în 2018 și condamnate de Tribunalul Cluj, printr-o sentință care nu este definitivă, în data de 3 februarie.

Maramureș: Polițist drogat, prins înainte să intre de serviciu. Ce măsuri au luat superiorii săi
Maramureș: Polițist drogat, prins înainte să intre de serviciu. Ce măsuri au luat superiorii săi
Un poliţist care urma să intre de serviciu în Şomcuta Mare, judeţul Maramureş, a fost testat pozitiv la substanţe interzise. El a fost retras din dispozitiv şi dus la spital pentru...
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Guvernul României a aprobat, marţi, 23 aprilie, o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea...
#droguri, #farmacista, #medicamente, #somnifere efecte adverse, #opioide endogene, #DIICOT , #DIICOT