Pași pentru testarea în școli cu aparat antidrog. Elevii ar putea să fie obligați să facă și teste de sânge

Miercuri, 30 August 2023, ora 17:57
2075 citiri
Pași pentru testarea în școli cu aparat antidrog. Elevii ar putea să fie obligați să facă și teste de sânge
Elev la școală FOTO Pixabay

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, anunţă că miercuri, 30 august, a avut loc o şedinţă a Grupului pentru prevenirea consumului de stupefiante, în cadrul protocolului pe care Prefectura l-a semnat cu Agenţia Naţională Antidrog, Direcţia de Sănătate Publică, Jandarmeria, Poliţia, Inspectoratul Şcolar şi Direcţia Regională Vamală.

Una dintre propunerile formulate vizează elaborarea unui chestionar prin care să fie testată opinia părinţilor şi a elevilor majori în ce priveşte testarea în şcoală cu aparat antidrog şi prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului.

"În cadrul şedinţei de astăzi, am trasat câteva direcţii de acţiune importante. Împreună cu consiliul elevilor, vom constitui la nivelul fiecărei şcoli o structură care să ne ajute cu diseminarea mesajelor antidrog şi de prevenţie. De asemenea, am decis ca Agenţia Naţională Antidrog să realizeze un chestionar în trei puncte, prin care testăm opinia părinţilor şi a elevilor majori referitor la: testarea în şcoală cu aparat antidrog; prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului şcolar care să ateste că respectivul copil şi-a făcut analize de sânge antidrog (dar care să nu prezinte rezultatele analizelor); introducerea în curiculă a unei ore de educaţie antidrog în şcoală", scrie prefectul, pe Facebook.

El subliniază că este vorba despre "un chestionar de testare" a opiniei părinţilor şi a elevilor majori.

"După ce vom avea rezultatele acestuia, vom fundamenta propuneri concrete. În niciun caz nu vom lua măsuri care contravin intereselor şi dorinţei părinţilor şi elevilor din şcoli şi licee. Este datoria noastră să luăm măsurile necesare pentru a proteja copiii şi pentru a-i ajuta să conştientizeze pericolele la care se expun în cazul unor comportamente şi/sau a unor anturaje nepotrivite", scrie Rareş Hopincă.

El remarcă "o deschidere din ce în ce mai mare" a societăţii spre a discuta despre aceste probleme şi subliniază că dialogul reprezintă "un pas esenţial". Totodată, menţionează că Prefectura Capitalei are rolul de catalizator şi de mediator între instituţiile abilitate să prevină consumul de stupefiante.

"Direcţia de urmat este de a găsi acele mijloace corecte, legale şi morale prin care să reuşim să combatem consumul acestor substanţe în rândul populaţiei şi, cu precădere, în rândul tinerilor, cea mai vulnerabilă categorie socială din acest punct de vedere", precizează Rareş Hopincă.

Maramureș: Polițist drogat, prins înainte să intre de serviciu. Ce măsuri au luat superiorii săi
Maramureș: Polițist drogat, prins înainte să intre de serviciu. Ce măsuri au luat superiorii săi
Un poliţist care urma să intre de serviciu în Şomcuta Mare, judeţul Maramureş, a fost testat pozitiv la substanţe interzise. El a fost retras din dispozitiv şi dus la spital pentru...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#droguri scoli, #droguri, #test antidrog, #Prefectura Bucuresti , #stiri invatamant