Niciun gram de droguri nu a fost găsit în portul Constanța în ultimii doi ani. Care este situația în alte porturi europene mari

Autor: N.G.
Duminica, 17 Septembrie 2023, ora 22:35
2735 citiri
Niciun gram de droguri nu a fost găsit în portul Constanța în ultimii doi ani. Care este situația în alte porturi europene mari
Cocaină descoperită de polițiști FOTO Poliția Română

În ultimii doi ani, polițiștii nu au depistat absolut deloc droguri în portul Constanța. Aceasta, în condițiile în care inclusiv DIICOT recunoaște că portul românesc de la malul mării rămâne o alternativă de introducere a drogurilor de mare risc în Europa.

O analiză făcută de G4Media arată că nicio captură nu a fost făcută în port din 2021 încoace, în timp ce în alte porturi din Europa capturile sunt de zeci de tone.

În 2021, statele membre ale UE au confiscat o cantitate record de 303 tone de cocaină. Drogurile capturate în Belgia (96 tone), Țările de Jos (72 tone) și Spania (49 tone) au reprezentat aproape 75% din cantitatea totală capturată.

Conform datelor preliminare pentru 2022, cantitatea de cocaină capturată în Anvers, al doilea port maritim din Europa ca dimensiune, a crescut la 110 tone, de la 91 tone în 2021, arată raportul EMCDDA al UE. În 2021, România a capturat doar 1,5 tone de cocaină.

”Trecând peste faptul că există mai multe autorități și instituții cu abilități de control în ceea ce privește riscul de a avea droguri raportate în portul Constanța, aceste autorități nu se sincronizează și nu lucrează în mod integrat.

Mai mult decât atât, vedem că în ultimii ani, tot ceea ce înseamnă resursa umană alocată pentru portul Constanța și aici mă refer inclusiv la căpitănie, la Poliția de Frontieră, la vamă și așa mai departe, este la un nivel foarte scăzut și aici astfel că cei care își desfășoară activitatea în port sunt sufocați de activitățile birocratice, practic toate controalele lor și verificările sunt realizate strict prin faptul că verifică documentele, nu există controale la bordurile navelor, nu există instrumente și tehnici pentru a scana containerele care intră cel puțin prin sondaj și avem această cifră halucinantă de 0 grame de droguri confiscate în portul Constanța, în condițiile în care mai ales acum în perioada conflictului din Ucraina activitatea din portul Constanța a crescut foarte mult”, a declarat Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol, pentru Euronews.

Droguri super-puternice, vândute pe rețelele de socializare. O doză cât un bob de nisip poate ucide
Droguri super-puternice, vândute pe rețelele de socializare. O doză cât un bob de nisip poate ucide
Mii de postări pe platformele X și SoundCloud fac reclamă la droguri de mare risc. Este vorba de substanțele nitazene, opioide sintetice cu o mortalitate prin supradoză mai mare decât a...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#droguri de mare risc, #cocaina destinatie Romania, #Portul Constanta , #trafic droguri